Høyesterett: Cannabisbruk inntil tre ganger i måneden faller utenfor «ikke edruelig» i vegtrafikkloven

Dommen som ble avsagt torsdag, gir veiledning for tolkningen av vilkåret om manglende edruelighet som grunnlag for tilbakekall av førerretten.

Publisert Sist oppdatert

I 2017 fikk en 25 år gammel mann tilbakekalt førerretten som følge av det politiet mente var manglende edruelighet etter vegtrafikkloven § 34. Dette fordi mannen i politiavhør hadde erkjent at han bruke cannabis omtrent to ganger i måneden.

Etter inndragelsen reiste han søksmål mot staten om gyldigheten av vedtaket. Staten vant saken i tingretten, selv om retten riktignok vurderte cannabisbruken til å ligge «i nedre sjikt av hva som skal til for å ikke anses edruelig».

Høyesterett med tolkningsbidrag

Da saken ble anket inn for lagmannsretten, var det dissens om gyldighetsspørsmålet. Flertallet på to dommere kjente vedtaket ugyldig.

Torsdag ble det avsagt endelig dom i Høyesterett, der partenes uenighet om «edruelig»-vilkåret var det sentrale punktet i ankebehandlingen.

Førstvoterende dommer Steinsvik påpekte at vilkåret krever en rusmiddelbruk i et omfang og med en regelmessighet som tilsier at personen ikke er skikket til å føre motorvogn, og at enkeltstående tilfeller og mer sporadisk bruk faller utenfor.

25-åringens månedlige bruk kunne neppe anses sporadisk, ifølge retten, men måtte betraktes som «relativt måteholden». Det ble fastslått at bruk av cannabis inntil tre ganger per måned, ikke alene er tilstrekkelig for å underbygge at personen «ikke er edruelig» etter vegtrafikkloven.

- Lovligheten av rusbruken er uten betydning

Samtidig understreket Høyesterett at lovligheten av å bruke det aktuelle rusmiddelet i seg selv ikke har betydning for edruelighetsvurderingen. En manglende edruelighet må derfor bygge på konkrete forhold rundt rusbruken, der disse sett i sammenheng må tilsi at personen er uskikket til å føre motorvogn.

Høyesterett avgjorde dermed at politiets vedtak om inndragelse var ugyldig, med en dom som gir tolkningsbidrag til forståelsen av «edruelig»-vilkåret og terskelen for tilbakekall av førerretten etter vegtrafikkloven § 34.

Her kan du lese avgjørelsen fra Høyesterett.

Powered by Labrador CMS