Kevin Grindland på en tidligere tur.

Går over Grønland på ski for å samle inn penger til nødhjelpsarbeid i Ukraina

En alvorlig kreftsykdom ga advokatfullmektig Kevin Grindland i Harris en «wake-up call» for tre år siden. - Du kan ikke vente på at noen skal banke på døren din og ta deg med til Grønland, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken legger en gruppe nordmenn ut på en litt spesiell skitur, der målet er å samle inn penger til Røde Kors' nødhjelpsarbeid i Ukraina.

- Vi håper at folk kan bidra med et kronebeløp per kilometer vi går, og målet er å samle inn hundre tusen kroner, forteller Kevin Grindland (35).

-Vi blir glade for alle donasjoner vi får, og vi vet at folk allerede har gitt mye til Ukraina. Samtidig må vi reflektere over hva som faktisk foregår. Fem millioner mennesker er på flukt, og disse menneskene trenger all støtte de kan få.

Grindland fra Kristiansand jobber til daglig som advokatfullmektig for Harris Advokatfirma i Bergen, der han blant annet jobber med eiendomsutvikling, bærekraft og forvaltningsrett.

Kevin Grindland oppfordrer advokater til å våge seg utenfor komfortsonen.

Han har tidligere jobbet frivillig for Kreftforeningens rettshjelpsarbeid. I over fem år bidro han med juridisk veiledning til kreftpasienter og pårørende. I nærmere tre år jobbet han dessuten frivillig for Prosperastiftelsen, et landsomfattende nettverk av høyt utdannede konsulenter som blant annet rådgir ideelle organisasjoner.

Nå står en ny erfaring for tur. Denne gangen av det mer ekstraordinære slaget.

600 kilometer på ski

Den 28. april legger Grindland ut på langtur, og skal gå Grønland på tvers.

-Denne reisen er noe jeg har planlagt og sett frem til i lang tid. Jeg tror at alle innerst inne kan tenke seg å gjøre noe annet enn det en vanligvis gjør. Det handler derfor om å finne det man har lyst til å gjøre; jobbe skal vi gjøre hele livet, sier han.

Den krevende og risikofylte skiekspedisjonen over Grønlandsisen er seks hundre kilometer lang, og turen er planlagt å ta én måned.

-Reisen starter i Oslo. Fra Gardemoen flyr vi til København, og fra København går turen til Kangerlussuaq, som er en by i Vestgrønland. Byens flyplass var opprinnelig base for det amerikanske flyvåpenet under annen verdenskrig. Flyplassen er i dag veldig viktig; det er portalen til Grønland, forteller advokatfullmektigen.

Sammensatt gruppe

Grindland er del av en gruppe på ti eventyrlystne naturelskere.

– Jeg kjente ingen av disse før jeg meldte meg på turen, men vi skal nok bli kjent, og vel så det, humrer han.

-Vi har alle ulike bakgrunner. Én har bakgrunn fra Forsvaret, en annen jobber som sykepleier, og en er kommunikasjonsrådgiver. Det er også et betydelig spenn i alder. Utfordringene vi kommer til å møte på sammen blir spennende, reflekterer fullmektigen.

Grindland og de andre friluftsmenneskene er heller ikke overlatt til seg selv. Med seg på laget har de en erfaren norsk ekspedisjonsguide som har gått turen et titalls ganger.

- Vi må ha guide. Selv om det ligger mye selvstendig forberedelse og planlegging bak, er vi helt avhengige av en forstander, forteller han.

Harris har lagt forholdene til rette

Her er ruten som Kevin og de andre skiløperne skal tilbakelegge.

Advokatfirmaet Harris vilje til å legge forholdene til rette for sine arbeidstakere, er noe Kevin Grindland verdsetter høyt.

-Harris har vært veldig behjelpelige. Flere av kollegaene mine har dessuten gitt uttrykk for at dette er en tur de gjerne skulle vært med på selv, forteller han.

- Min arbeidsgiver heier på meg hele veien, og dette mener jeg er mye viktigere enn materielle goder.

Han tror at tilrettelegging og ivaretakelse av de ansattes behov er noe som vil bli enda viktigere i tiden som kommer.

- Unge arbeidstakere i dag stiller store krav til sin arbeidsgiver. For de aller fleste vil en fleksibel arbeidsgiver være svært viktig når de velger jobb, og dette vil vi også se betydningen av fremover, tror Grindland.

Selv om advokatfullmektigen vil bli borte fra arbeidet i en lengre periode, er han ikke bekymret for at dette kan slå uheldig ut.

Jeg tror heller dette vil gi meg en «boost»; det er en erfaring jeg vil kunne leve lenge på, forteller han.

-Jeg har forberedt saker på forhånd og lagt forholdene til rette for denne turen. God planlegging er vesentlig, og det er viktig å gi klienter og andre forbindelser fyllestgjørende informasjon.

Alvorlig sykdom ga insentiv

For tre år siden fikk Grindland kreft. Dette gjorde at han endret sitt syn på livet.

-Dette var en veldig kjip form for hudkreft, og prognosene var dårlige. Sykdommen fikk meg til å åpne øynene; det ga meg en «wake up-call». I dag tenker jeg at det du har lyst til å gjøre, det må du bare gjøre. Du har ikke noe å tape på å gjøre det du har lyst til, forteller Grindland.

- Du kan ikke vente på at noen skal banke på døren din og ta deg med til Grønland. Du må selv ta initiativ. Du må sette en dato, det være ett, to eller fem år frem i tid. Deretter må du bestemme deg for å gjennomføre. Først da kan du bli sjef i ditt eget liv.

Gruppen skal sove i telt og har med seg alt de trenger av mat.

Grindland mener videre at det er viktig at flere forsøker å bevege seg utenfor komfortsonen.

- Alle streber etter selvutvikling, men det mange overser på veien, er at de stadig holder seg innenfor trygge og behagelige rammer. Da skjer det ingen utvikling. Dette gjelder alltid, og det gjelder for alle. Du får ingen utvikling som advokat dersom du bare holder deg innenfor komfortsonen, mener Grindland.

I dag er 35-åringen frisk fra sykdommen, men han går fortsatt til oppfølgning.

Hjemme i Bergen vil Grindlands kone og to døtre vente i spenning.

- Jentene er selvfølgelig litt skeptiske og spente, men vi har pratet mye om dette. For kona blir det spesielt; hun må vokte fortet, og mye vil falle på henne her hjemme. Hun får kanskje den tyngste turen, spøker fullmektigen.

Skal gå syv til åtte timer pr. dag

Skituren over Grønlandsisen blir fysisk krevende.

- Vi kommer til å holde et ganske rigid dagsprogram. Vi legger opp til å gå mellom syv til åtte timer hver dag minimum, eller om lag tretti kilometer daglig, som vil gi oss litt buffer. Vi starter i øst og skal ende opp i vest. Vi drar pulker som vil veie minst sytti kilo fra start. Dette vil være tungt, og ville vært helt umulig, om du ikke var forberedt, forteller han.

Men forberedt, det er Grindland.

- I det siste har jeg gått mange og lange turer i variert terreng. En annen aktivitet jeg har tydd til er klatring. Dette er gode forberedelser, ikke bare fysisk, men også mentalt. Særlig klatring er en undervurdert treningsform for å trene psyken, synes han.

En annen aktivitet han har dratt fordel av, er dekktrening.

-Jeg har trent mye med dekk i skogen. Dette er vel en heller utradisjonell treningsform, og jeg har fått mye rare blikk fra bergensere; de spør hele tiden om jeg skal til Nordpolen. Du blir alltid stoppet av en ekte bergenser, sier han med et smil om munnen.

Opprettet spleis

De ti skiløperne som skal gå over Grønland har opprettet en spleis der penger kan doneres. Pengene utbetales til Røde Kors' nødhjelpsarbeid i Ukraina. Spleisen finner du her.

Powered by Labrador CMS