Tone Kaarbø.

– Det er nødvendig med konsolideringer i advokatbransjen

– De største virksomhetene drar veldig fra med tanke på omsetning, resultater og klienter. Skal vi henge med, må vi også blir større, sier managing partner Tone Kaarbø i ferske Ræder Bing. 

Publisert Sist oppdatert

1. oktober var det et faktum. Advokatfirmaene Ræder og Bind Hodneland ble til Ræder Bing. 110 mennesker, inkludert 60 advokater og 33 equity partnere.

– Det viktigste er å bygge en god, ny og felles kultur. Vi skal jo være ett firma som skaper et «hjem» sammen. Vi bygger nye og større faggrupper som er mer solide, og så er det viktig at vi kjenner hverandre på tvers, forteller firmaets managing partner, Tone Kaarbø.

Det har vært en relativt lang prosess, og i om lag et år har planlegging pågått. Samtalene startet i fjor høst.

– Fra vi gikk ut med nyheten offentlig og alt var besluttet i partnerskapet, har det derimot gått fort. Etter sommeren har det vært veldig travelt med å få det hele på plass.

– Det har foreløpig gått overraskende greit, men det er mange ting som må sjekkes og kontrolleres mot hverandre i starten, særlig når det kommer til interessekonflikter. Vi har måttet fratre i enkelte saker, men det har vært mindre overlapp en forventet.

– Flere fusjoner vil tvinge seg frem

Advokatfirmaet Ræder åpnet dørene i 1949, selv om røttene strekker seg helt tilbake til 1877. 

Historien til Bing Hodneland startet i 1897. Selve Hodneland-navnet kom inn like før krigen. 

Sammenslåinger har begge virksomhetene vært med på før. I 2000 fusjonerte Ræder med Ottesen & co, mens Hodneland fikk inn Bing etter sammenslåing med Bing & Co i 2011.

Åpningsballonger med ny logo.

– Jeg tror det er nødvendig med konsolideringer i bransjen. De største virksomhetene drar veldig fra med tanke på omsetning, resultater og klienter. Vi har ingen ambisjoner om å bli størst, men skal vi henge med, må vi også blir større. Vi blir mindre sårbare med større miljøer, mener Kaarbø.

– Mer kapasitet til spesialisering spiller en viktig rolle. Selv om vi alt har etablerte fagområder vi er gode på, ønsker vi å videreutvikle og å spisse oss ytterligere. Det overrasker meg ikke om flere virksomheter deler de samme fusjonstankene som vi har hatt. Jeg tror det vil tvinge seg frem.

2024: Vil omsette for 300 millioner

Første møtet med nytt styre er gjennomført. Det består av tre partnere fra gamle Bing Hodneland, og tre partnere fra gamle Ræder, samt to ansattrepresentanter.

– Nå skal det legges strategi for veien videre. Det er en stor jobb, sier Kaarbø. 

I 2022 omsatte Bind Hodneland for drøye 100 millioner kroner, opp fra 98 millioner året før. Ræder omsatte for like over 156 millioner, opp fra nesten 148 millioner i 2021.

Kaarbø har ambisjoner om god vekst for den nyfusjonerte virksomheten til neste år, som nå blir blant landets tjue største advokatfirmaer.

– Vi bør klare å omsette for 300 millioner kroner. Vi ønsker å ta større markedsandeler, sier Kaarbø.

– Å skape en god felles ledelse, er utfordrende

Nå begynner det tekniske og det praktiske å komme på plass. En styringsgruppe bestående av representanter fra begge de to tidligere virksomhetene jobber med å gjøre overgangen så god og smidig som mulig.

Det var Kaarbø som var managing partner i Ræder og det er også hun som blir sittende i MP-stolen under det nye firmanavnet. 

Tidligere MP i Bing Hodneland, Alf Kåre Knudsen, sitter nå som styreleder i Ræder Bing. 

Å skape en god felles ledelse er utfordrende, opplever Kaarbø.

– Vi må være klare og tydelige, og vi må jobbe med å forstå rollene vi har. Nå er vi så mange partnere at alle ikke kan mene noe om alt. Jeg er veldig opptatt av at vi skal være gode ledere og gode forbilder, sier hun.

– For de ansatte tror jeg det har vært en berikelse å bli en del av et enda større miljø med flere kolleger og mer kompetanse. Kanskje er det utsikter til enda flere spennende saker også.

Det nye styret i Ræder Bing:

  • Alf Kåre Knudsen, styreleder
  • Fredrik Ottesen, styremedlem
  • Camilla Fiskevoll, styremedlem
  • Marius Rød, styremedlem
  • Ragnhild Nakling, styremedlem
  • Jøran Kallmyr, styremedlem
  • Øyvind Bjørnstad, styremedlem (ansattrepresentant)
  • Alex Jægersen, styremedlem (ansattrepresentant)
Powered by Labrador CMS