Fristen for EMD-klager reduseres

En ny Tilleggsprotokoll til EMK medfører at fristen for å klage en sak inn for EMD reduseres fra seks til fire måneder etter at nasjonale rettsmidler er uttømt.

Nylig valgte Italia, som det siste av de 47 landene i Europarådet, å ratifisere Tilleggsprotokoll nr. 15. Protokollen kan omsider tre i kraft, og datoen for ikrafttredelse er satt til 1. august 2022.

Tilleggsprotokollen innebærer flere større og mindre endringer, hovedsakelig knyttet til konvensjonens kontrollsystem. Den mest fremtredende av disse endringene er en henvisning i fortalen til det ulovfestede subsidiaritetsprinsippet og doktrinen om statenes skjønnsmargin.

Kjernen i prinsippet er at EMD skal spille en subsidiær rolle når det gjelder å sikre statenes etterlevelse av EMK, slik at statene dermed har en viss skjønnsmargin til å sørge for at rettighetene etter konvensjonen blir etterfulgt. Ettersom disse prinsippene er utviklet gjennom langvarig EMD-praksis, medfører ikke denne kodifiseringen noen realitetsendring annet enn en tydeliggjøring av hva prinsippene innebærer.

Klagefristen endres fra 1. februar

I tillegg er det gjort en praktisk endring i artikkel 35 nr. 1 om fristen for å klage en sak inn for EMD. Opprinnelig var denne satt til seks måneder, men fra 1. februar 2022 vil fristen for å klage være fire måneder etter at siste avgjørelse i saken er fattet av nasjonale domstoler. De materielle og prosessuelle vilkårene for klage forblir de samme.

Ut over disse mer sentrale endringene, er også aldersgrensen for kandidatene til dommerembetet i EMD satt ned fra 70 til 65 år. Dermed kan ikke lenger kandidater over fylte 65 nomineres av statene.

Powered by Labrador CMS