Mona Søyland, managing partner i Simonsen Vogt Wiig.

Konkurransen øker på tvers av landegrensene: 

– Blir viktigere å finne de rette personlighetene

«The best way to predict the future is to invent it», mener managing partner i Simonsen Vogt Wiig, Mona Søyland.

Publisert Sist oppdatert

– Det sitatet hørte jeg nylig i en podkast. I advokatbransjens kontekst vil det bety å ha de beste hodene samtidig som at virksomheten er tro mot eget konsept. At vi alltid skal levere de beste juridiske tjenestene innenfor de områdene vi satser på. Har man dette på plass, ser også fremtiden bra ut. Det er litt konseptuelt, men det tror jeg er den beste plattformen for å være godt forberedt for fremtiden, sier Mona Søyland.

I ti år har hun ledet Simonsen Vogt Wiig, landets sjette største fullservice advokatfirma. Hun tror teknologi vil endre, men også utfordre advokatbransjen i årene som kommer.

– Selv om kunstig intelligens foreløpig har begrensede bruksområder, virker det helt usannsynlig at den ikke kommer til å bli veldig mye bedre, og at den dermed kommer til påvirke måten vi jobber på, sier hun.

– Jeg mener utvikling er utfordrende og spennende. Jeg er ikke bekymret for advokatbransjen.

– Må være påkoblet trendene

– Er advokatbransjen god til å være innovativ på egne vegne?

– Hvordan vi skal forholde oss til kunstig intelligens, og om vi evner å ta den i bruk på en rask og god måte, er den største utfordringen nå. Det vil bli en «game changer» for veldig mange. Selv om man speiler kundene sine, er det ikke alltid like lett å holde samme takt internt, sier Søyland.

Dette er Simonsen Vogt Wiig

Antall ansatte: 245
Nyansatte i år: 25

Kontorer: Oslo, Trondheim, Kristiansand, Bergen, Stavanger, Tromsø og Singapore.

OMSETNING
2022: 614 862 118

2021: 638 620 343

Hos Simonsen Vogt Wiig blir alle ansatte oppfordret til å utforske ChatGPT, og de er i prosess med å utvikle egne verktøy til eget bruk. Selv er Søyland stolt av firmaets fremoverlente holdning til teknologi, samtidig som det er en kontinuerlig jobb å få den holdningen til å gjennomsyre hele virksomheten.

– Når det gjelder å få alle i firmaet til å trekke i samme retning, og til å være påkoblet trendene vi ser, har vi et svært godt potensial.

– Tech-kompetanse vil bli hyllevare

Advokatbransjen er et tøft marked å konkurrere i, både mellom merkevarer og enkelthoder, men også i økende grad på tvers av landegrenser. Av nye fag og bransjer fremover mener Søyland at antallet saker knyttet til klima og bærekraft vil øke.

Hun er også opptatt av at de store prosjektene, eksempelvis innenfor M&A og prosedyre, er utpreget teamwork-fokusert, og mener det vil påvirke kriteriene for rekruttering av fremtidens talenter.

Fem kjappe

Fagbok som du ikke kunne klart deg uten: Lovdata Pro.

Podkast du lærer mye av: «Harvard Business Review», «In Good Company» og «IBA Global Insight».

Sak som betydd mye i karrieren: På starten av karrieren hadde jeg en stor due diligence hvor vi var 40 advokater fra ulike land samlet i London. Flere av de jeg møtte har blitt gode kollegaer.

Favoritt-politiker: Jeg er ikke en «favoritt-person».

Beste tips til fersk advokatfullmektig: Se på fullmektigtiden som en opplæringsperiode. Det tar tid å bli en god advokat.

– Fag og kompetanse vil alltid ligge i bunn, men det blir viktigere og viktigere å finne de rette personlighetene til å passe inn i vår kultur og i de enkelte teamene. Mange snakker om at fremtidens advokater må være teknologi-orienterte, men jeg tror at teknologi vil bli en så fremtredende del av vår virksomhet at verktøyene fort blir hyllevare, og at de fleste kommer til å fikse dette.

– Er det behov for strukturelle endringer for å gjøre bransjen mer inkluderende?

– Det er et viktig spørsmål, men jeg kan ikke helt se for meg hvilke strukturelle endringer vi med enkle grep kan ta. Det blir mer steg for steg i riktig retning for å fremme inkludering.

Kritiske mineraler

I det grønne skiftes navn, håper Mona Søyland at det snart kommer en tydelig satsing på kritiske mineraler i Norge.

– Det grønne skiftet trenger en rekke mineraler som Norge besitter. EU-kommisjonen har kommet med forslag til en Critical Raw Materials-Act, og regjeringen her hjemme har laget en ny mineralstrategi. Det er bra, men jeg mener vi må få på plass et «fast track» for håndtering av de tillatelsene som er nødvendige for å sette i gang med gruvedrift i Norge på kritiske mineraler, sier hun. 

– Vi er et ansvarlig land som, i motsetning til mange andre, kan ha en ansvarlig gruvedrift.

10 trender mot 2030

  Hva er de største utfordringene for advokatbransjen, hva preger konkurransen, hvordan møter advokatene ny teknologi, hvilke fagområder vil blomstre, og hva med mangfold og work life balance?


  Advokatbladet har snakket med ti ledere av norske advokatfirmaer om om hvordan fremtiden ser ut sett fra deres ståsted. Les intervjuene her!

   

  Dette er trendene som spås for advokatbransjen frem mot slutten av 2020-tallet:

 1. Utstrakt bruk av kunstig intelligens.
 2. Skjerpede krav til spesialisering.
 3. Nye fagområder i vekst.
 4. Mange flere fusjoner.
 5. Nye yrkesgrupper inn i firmaene.
 6. Mangfold får økt betydning.
 7. Høyere krav til sjefens menneskelige kvaliteter.
 8. Flom av nye reguleringer.
 9. Mer work-life balance.
 10. Nye krav til drift av advokatvirksomhet.
Powered by Labrador CMS