Leder i Yngre forsvarere, advokat Elin Grinde (t.v.) sammen med medforfatterne Kasper Grøtvedt Nilsen og Marthine Høhrbye.

Nå er den her: Fullmektighåndboken for ferske forsvarere

– Som fersk fullmektig kastes du ut i ukjent farvann. Med denne boka får du et oppslagsverk for store og små problemstillinger som vil oppstå, men som du kanskje ikke har blitt informert om på forhånd.

Publisert Sist oppdatert

Det sier leder i Yngre forsvarere, Elin Grinde, som på Forsvarergruppens høstseminar i oktober tok mikrofonen under «åpen talerstol» for å lansere nyheten.

Yngre Forsvarere

  • Et fast utvalg under Advokatforeningens forsvarergruppe, etablert som en faglig og sosial møteplass av og for yngre forsvarere.
  • Utvalget arrangerer sosiale treff og jevnlige kurs om relevante temaer, og jobber for å fremme yngre forsvareres interesser.
  • Gruppen har også en egen Facebook-side, «Yngre forsvarere», med informasjon om faglige og sosiale arrangementer.

– Er det en ting vi fullmektiger har til felles, så er det at vi kastes ut i nye situasjoner – tidlig i opplæringen, og i møte med problemstillinger som man ikke en gang visste at eksisterte. Med tidspress og travle prinsipaler kan man ofte føle seg litt alene, og i slike situasjoner vil Fullmektighåndboka være din venn.

Praktiske tips og triks

I stedet for å bruke mye tid på å lete gjennom straffeprosessloven, kan håndboka fungere som et nyttig oppslagsverk i en tidspresset situasjon, med forklaringer, huskelister, maler og gode råd, forklarer Grinde.

– Hvordan kan du forberede deg til et fengslingsmøte før du har mottatt saksdokumentene? Hva bør du se etter hvis dokumentene består av flere hundre sider og du bare har tjue minutter? Hvilke ting må du ta opp med klienten før avhør, og i hvilke tilfeller bør du oppfordre klienten til å være stille under et fengslingsmøte?

– Dette er bare noen av de praktiske spørsmålene vi besvarer i håndboka, og som vi tror vil være til god hjelp for fullmektiger som opplever å måtte stå på egne ben i arbeidshverdagen.

Boka følger kronologien i en typisk straffesak: Den begynner med utfordringene som dukker opp etter pågripelse og den innledende kontakten med klienten, og tar etter hvert opp de spørsmålene som kan oppstå under forberedelse og gjennomføring av hovedforhandling.

Den er tilgjengelig for medlemmer på Advokatforeningens nettsider.

Forfatterne: Kasper Grøtvedt Nilsen, Elin Grinde (leder), Didrik Beck Rodarte, Fride Wirak, Marthine Høhrbye og Cathrin Sagen Aspaas.
Powered by Labrador CMS