Mari Reitzel Bjerke, Jøran Sandvik og Aksel S. Tannum.

Gjør store fremskritt blant bransjekolleger

Advokatfirmaet Haavind opplever medvind i Finansavisens advokatundersøkelse. Tre rutinerte energi-advokater med nesten femti års samlet erfaring fra fagfeltet er blant årsakene.

Publisert Sist oppdatert

I Finansavisens advokatundersøkelse er advokatfirmaet Haavind blant firmaene som har sterkest vekst

Haavind fikk i år totalt 901 poeng i undersøkelsen der advokatfirmaene rangerer hverandre - opp fra 734 poeng i fjor. Det tilsvarer en poengøkning på nesten 25 prosent sammenlignet med året før.

Advokatbladet møtte de tre fornybar energi-advokatene til en digital prat.

Foruten i entreprise der Johnny Johansen for andre året på rad endte opp som suveren kategorivinner, gjør firmaet det også sterkt på områder som teknologi og digitalisering og havbruk.

I kategorien Energi og klima rangeres firmaet på topp tre, like bak to av landets største advokatfirmaer, Wiersholm og Thommessen.

Og med 44 poeng er Haavind-partner Aksel S. Tannum inne på topp fire i hovedkategorien som ble vunnet av Wiersholms Jon Rabben.

Ny rammeavtale

På up & coming-listen i samme kategori står Tannums kollega Jøran Sandviks navn øverst, mens Mari Reitzel Bjerke kommer på en tredjeplass.

Energi og klima - up & coming

1. Jøran Sandvik, Haavind

2. Thomas Borch-Nielsen, Grette

3. Mari Reitzel Bjerke, Haavind

4. Odd-Harald B. Wassenden, Arntzen de Besche

5. Eeva Kantanen, Kluge
Kilde: Finansavisens advokatundersøkelse

- Vi har i en årrekke vært toppratet innen Energi i de internasjonalt anerkjente ratingbyråene som Chambers og Legal500, og det er hyggelig at dette nå også reflekteres i advokatundersøkelsen. Jeg vet ikke hva som konkret er årsaken til at vi gjør det såpass bra i undersøkelsen akkurat nå, men vi har over flere år bygget opp et solid team som samarbeider svært godt, og vi har nok kanskje blitt mer synlige på de høyprofilerte sakene de siste årene, sier Aksel S. Tannum.

Før nyttår valgte Energi Norge de to advokatfirmaene Haavind og Wikborg Rein da de tegnet ny rammeavtale. Energi Norge er en av landsforeningene under NHO-paraplyen, og organiserer en stor del av den norske fornybar-sektoren.

-Rammeavtalen innebærer at vi er med på mye av Energi Norges aktiviteter, og får diskutere utfordringer kraftbransjen står overfor på et langt tidligere tidspunkt enn det vi normalt får når vi blir kontaktet av klienter. Vi håper på vår side å bidra med vår erfaring og gode kunnskaper, blant annet om de regulatoriske forholdene, sier Tannum.

Vridd porteføljen

Mari Reitzel Bjerke viser til at det har vært en viss vridning i oppdragsporteføljen for firmaets energisatsing de siste årene, og at Haavind-advokatene ved siden av store utbyggingsprosjekter særlig har bistått i flere sentrale krafttransaksjoner.

- Vi trekkes også i stadig større grad inn som strategiske rådgivere ved siden av å være juridiske rådgivere. Denne rådgiverrollen hadde vi ikke kunnet håndtere uten bred erfaring og vesentlig bransjekunnskap, påpeker hun.

- Dette er ikke nødvendigvis noe som er unikt for oss, men vi opplever i økende grad at vår rådgivning for eksempel i utbyggingsprosjekter bærer mer og mer preg av involvering fra a til å, og ikke bare når det har oppstått problemer eller til og med en rettstvist. Dette er nok en konsekvens av at vi har klart å synliggjøre verdien av rådgivning også på det tidlige stadiet i et prosjekt, sier Bjerke.

Hun har arbeidet nesten utelukkende med fornybar energi-feltet siden hun som nyutdannet startet i Haavind i 2007, og både Tannum og Sandvik har også tidligere erfaring fra Olje- og energidepartementet. Sammenlagt har de tre advokatene omtrent et halvt århundre med erfaring fra fornybar energi-feltet.

- At vi kjenner praksis og hvordan fornybar energi-sektoren har utviklet seg over tid, er nok en stor fordel. Dette er ikke et fagfelt man setter seg veldig raskt inn i, sier Sandvik.

Nye nisjekonkurrenter

Nylig startet, som Advokatbladet omtalte, tidligere Thommessen-partner Jens Naas-Bibow og Frode Støle opp firmaet 1,5 advokatfirma. Førstnevnte tok en sterk andreplass i nevnte Energi og Klima-kategorien i advokatundersøkelsen.

I Ålesund har Kristine Devold og Elisabeth Voldsund laget firmaet Bauta advokatfirma som skal spesialisere seg i blant annet miljørett og kystforvaltning.

De tre Haavind-partnerne ønsker de nye selskapene velkommen.

- Det er plass til flere advokater innenfor dette feltet, samtidig som det naturlig nok er forskjeller med hensyn til hva slags type oppdrag de ulike firmaene har mulighet til å ta. De største oppdragene vil fordre et større apparat og en tverrfaglighet som de utpreget høyspesialiserte nisjefirmaene ikke nødvendigvis kan mobilisere, sier Bjerke.

Powered by Labrador CMS