Einar Brask donerte sin egen Mitsubishi Outlander til Fritt Ukraina og kjørte den nedover selv.

Partner donerte egen bil til Ukraina - kjørte den ned selv

- Det var veldig naturlig å bli med ned til Ukraina når bilen først skulle gis bort, sier Einar Brask i Elden. 

Publisert Sist oppdatert

- Det enkleste jeg hadde for hånden var en bil. Da vi fant ut vi trengte bare én bil i garasjen, var ikke Mitsubishien et stort offer.

Det forteller Einar Brask. Han er partner i Elden, tidligere i EY, og jobber med skatt og seslskapsrett. Tidligere i år bestemte han seg for å kjøre den ene familiebilen ned til Ukraina. 

- Det var veldig naturlig å bli med ned til Ukraina når bilen først skulle gis bort. Nå er den innrullert der nede, og i tjeneste, så jeg får håpe den holder en stund. Det er i hvert fall en hederlig avslutning på en bils liv, sier Brask.

Bilen ble med det den 166. bilen som er blitt donert til Fritt Ukraina, organisasjonen som ledes av Peter Frølich. Til sammen er støtte for om lag 100 millioner samlet inn gjennom organisasjonens arbeid. 

- Går direkte til de trengende

Brask fikk kjennskap til organisasjonen gjennom en presentasjon.

- Jeg forsto at Fritt Ukraina sørger for at støtten går direkte til de trengende, uten byråkratisk forsinkelse. Jeg ble fascinert av dette, og ønsket å bidra. 

- Fritt Ukraina var lynraske med organiseringen, forteller han.

– Å donere bilen var egentlig en plutselig innskytelse, forteller Brask.

Brysk var opprinnelig av den oppfatning at det ikke var noe behov for en vanlig personbil i det krigsherjede landet.

- Men nå vet jeg at det er snakk om små og svært mobile militærenheter. Når disse skal kjøre mange mil mellom hvert sted de opererer, er en rask personbil med firehjulstrekk veldig nyttig, sier han. 

- Ekstra sterkt

Ukraina-turen gjorde sterke inntrykk på Elden-partneren. 

- Sterkest i minne står, uten tvil, besøket på kirkegården, sier han.

- Jeg har vært på mange krigskirkegårder opp igjennom, men dette var ekstra sterkt. Øynene var ikke tørre hos noen av oss da vi gikk nedover den lange, lange rekken av graver med bilder av hver eneste soldat og offiser som har falt. Det var virkelig gripende og sterkt, sier Brask.

På krigskirkegården «Fields of Mars» øker antallet gravlagte hyppig. De siste ble gravlagt bare dager før Brask var på besøk.

Én av ti biler

Fritt Ukraina samler inn penger til utstyr som går direkte til de ukrainske styrkene og sivilforsvaret. Leveransene består av klær, biler, overvåkningsdroner og strømgeneratorer. Organisasjonen frakter alt av utstyr direkte til mottakerne i Ukraina.

Brask deltok på organisasjonens 31. transport av varer til landet. Hans Mitsubishi Outlander var én av ti biler som var med på denne transporten. I tillegg ble det levert ATV-er, droner, datautstyr og annet denne gangen. 

- Vi opplevde at mottakerne ble utrolig takknemlige for støtten, sier Brask, som har planer om å gå i gang med en egen innsamling gjennom Elden.

Her kan du lese mer om saken.

Powered by Labrador CMS