- Det er veldig god stemning mellom meg, John Christian Elden og Anders Brosveet, sier Flemmen Johansen

Partner forlater Elden etter 16 år – starter for seg selv

- Tanken har vært der lenge, sier Christian Flemmen Johansen, som har etablert Advokatfirmaet Flemmen & CO. Med seg på laget får han to kolleger fra Elden. - Jeg er stolt, sier Anders Brosveet. John Christian Elden ønsker han lykke til.

Publisert Sist oppdatert

I 2007 gikk Christian Flemmen Johansen for første gang inn dørene hos Elden, som student. Etter å ha avlagt sin siste eksamen på juridisk fakultet ved UiO, startet han i 2010 som fullmektig i firmaet. 16 år senere forlater han det eneste advokatfirmaet han har lært seg å kjenne, og starter opp for seg selv.

I løpet av sin tid hos Elden, har Flemmen Johansen gjort seg bemerket. I flere år har han blitt kåret til en av Norges fremste advokater i Finansavisens årlige advokatundersøkelse, og i 2020 ble han utropt til «(…) det mest lovende talentet blant hvitsnippadvokatene».

- Men mitt firma skal ikke være noe klassejuss-firma, bare så det er klart, sier han.

- John Christian har alltid vært krystallklar på at alle skal få hjelp, og det er noe jeg tar med meg videre. Det er en del av samfunnsoppdraget vårt, sier Flemmen Johansen, som har sin siste arbeidsdag i Elden i dag.

- Tanken har vært der lenge

Advokaten forteller at han har fundert på å starte for seg selv en stund.

- Tanken om å starte for seg selv har vært der lenge, men jeg har ikke hatt dårlig tid. Nå var likevel riktig tidspunkt, sier han.

- Jeg har trivdes godt i Elden. Det er en flott gjeng, sier Flemmen Johansen.

Han forteller at han forlater firmaet med hodet høyt hevet.

- Jeg slutter ikke på grunn av noen uoverensstemmelser. Flemmen & CO vil samarbeide med advokatfirmaet Elden om flere saker i fremtiden, sier han.

Tar med seg to Elden-kollegaer

Med på det nye laget blir Elden-advokat Stine Kalkvik Stenberg og Elden-sekretær Ane Natvig. Sammen skal de jobbe med arbeidsrett, selskapsrett og eiendom, parallelt med økonomiske straffesaker.

- Planen er å videreføre eksiterende portefølje. Den består av omtrent 70 prosent arbeidsrett, fast eiendom, kontraktsrett med videre, og 30 prosent strafferett, herunder en stor andel økonomiske straffesaker, sier Flemmen Johansen.

Da han i sommer begynte å informere klienter om at han skulle starte for seg selv, fikk han utelukkende positive tilbakemeldinger. Klientene følger han videre, ifølge han selv.

- Akkurat det setter jeg stor pris på. Vi har en nisje som fungerer godt for oss, med en blanding av større og mindre klienter som jevnlig trenger vår bistand, fortsetter han.

Skal ansette flere advokater

Det er nye lokaler i KPMG-bygget på Majorstuen som skal huse Flemmen Johansen og de to tidligere Elden-kollegaene. En ytterligere advokat vil slutte seg til firmaet nærmere jul.

- Og muligens en advokat til etter jul. Vi har intet behov for brå vekst eller lignende. Tvert om, så er ønsket å kunne levere best mulig til de som har behov for det, både nye og eksisterende klienter, sier han.

- Det er alltid trist å skille lag

39-åringen forteller at det blir vemodig å skille lag med Advokatfirmaet Elden og kollegaene.

- Jeg har trivdes veldig godt i Elden. Det er en flott gjeng. Det er alltid trist å skille lag, men stemningen er god, og jeg opplever at kollegaene i Elden støtter meg i valget.

- De største eierne, John Christian Elden og Anders Brosveet, er flotte folk som har lært meg mye. De har forståelse for at det kribler litt i bena etter 16 år. Jeg er veldig takknemlig for at jeg har vært så heldig å bli kjent med dem begge, sier han.

Anders Brosveet: - Jeg er stolt

Anders Brosveet, managing partner i Elden, forteller at han er stolt.

- Jeg er stolt av at vi klarer å utvikle gode advokater, og det er helt naturlig at noen etterhvert ønsker å prøve seg på egen hånd, sier han.

- Christian har alltid vært preget av en entreprenør-ånd, så det var ingen overraskelse at han en dag ville prøve egne vinger. Nå er dagen kommet, og vi ønsker ham lykke til med videreføringen av sin advokatvirksomhet, sier Brosveet.

- Med 110 advokater er det naturlig med turnover

– Da Flemmen Johansen begynte i Elden var dere 16 advokater og ansatte. Nå teller Elden 150 medarbeidere. Tenker du at de etablerte advokatene i Elden ser på antallet som for høyt?

- Med 110 advokater er det helt naturlig med en viss turnover. Folk ønsker forskjellige ting, sier Brosveet.

Anders Brosveet er ikke bekymret for at flere skal forlate firmaet.

- I sommer har vi tatt opp tre nye partnere som kommer utenfra. Per Ragnar Bronken fra Sands, Hanne Pentzen fra Ringsbye og Helene Haugland fra Bull Årstad. I tillegg har vi ansatt to nye advokater og tre advokatfullmektiger, sier partneren.

- Vi fortsetter å bygge opp fagmiljøene særlig innen forretningsjuridisk tvisteløsning, rettet mot små og mellomstore bedrifter, fortsetter Brosveet.

- Den tredje til å forlate oss på 31 år

John Christian Elden ønsker Flemmen Johansen alt godt.

- Det høres ut som et spennende prosjekt, og jeg ønsker Christian masse lykke til med egen virksomhet, sier han

- Vi er ganske heldige, selv om vi er blitt ett større firma med årene, sier Elden

- Samtidig er han den tredje som forlater oss for å drive egen advokatvirksomhet på 31 år. Sånn sett er vi ganske heldige, sier Elden.

Økonomiske faktorer ikke avgjørende

Flemmen & CO ble formelt registrert i foretaksregisteret denne uken. Kravet til aksjekapital skal nok 39-åringen klare å dekke. I 2021 sto han oppført med 7,3 millioner kroner i inntekt og over 12 millioner kroner i formue. Han er en av de advokatene under 40 år som har tjent best de seneste årene.

- Mitt inntektsbilde er sammensatt. Når det er sagt, så har ikke økonomiske faktorer vært avgjørende for denne beslutningen. Dette handler om at jeg vil prøve noe nytt etter 16 år i samme stol, sier han.

- Du har jobbet mye i ung alder. Starter du opp for deg selv for slik å kunne jobbe mindre på sikt?

- Foreløpig er det «business as usual». Vi får se hva fremtiden bringer, sier Flemmen Johansen.

Powered by Labrador CMS