Den tidligere advokaten mener den dårlige helsehjelpen i fengselet førte til livstruende skader.
Den tidligere advokaten mener den dårlige helsehjelpen i fengselet førte til livstruende skader.

Eks-advokat i Tromsø har inngått forlik etter at han ble alvorlig syk i fengsel

Da den tidligere advokaten satt varetektsfengslet i Bodø fengsel fikk han hjerteinfarkt som ikke ble oppdaget før det var gått 18 dager. Nå er partene kommet til enighet.

Publisert Sist oppdatert

Mannen, som den gang var en profilert advokat i Tromsø og hadde en rekke styreverv, ble pågrepet sommeren 2018 i kjølvannet av at 66 kilo amfetamin ble beslaglagt på et Tromsø-hotell i oktober 2017.

Da han satt varetektsfengslet i Bodø fengsel ble han alvorlig syk, og fikk blant annet et hjerteinfarkt i fengselet, uten at det ble oppdaget før det var gått 18 dager.

- Brudd på helse- og omsorgstjenesteloven

Fylkeslegens gjennomgang av saken fant flere lovbrudd, skriver Nordlys (krever innlogging).

Bodø kommune hadde brutt forsvarligheten i tjenesten, og fant også brudd på helse- og omsorgstjenesteloven. Blant annet var det ikke EKG-apparat i fengselet. Det skal nå ha kommet på plass.

Mannen varslet allerede i 2018 at han vil kreve økonomisk oppreisning for den mangelfulle behandlingen.

Ifølge Nordlys skulle partene etter planen møtes i retten i vinter, men nå opplyser Nord-Troms og Senja tingrett at saken er trukket.

– Innholdet i avtalen er konfidensiell, sier Tore Leiros som skulle føre saken for eksadvokaten i retten til avisen.

Heller ikke eks-advokaten vil uttale seg om forliket.

- Ville bare ha hjelp

Overfor Advokatbladet gav eks-advokaten i 2018 uttrykk for at det er en falsk trygghet å ha syke pasienter i fengsel uten kvalifisert legepersonell.

– Jeg kan skjønne at det er vanskelig med så mange innsatte, men de er nødt til å ta innsattes symptomer alvorlig. Jeg kjente jo at noe var alvorlig galt, samtidig som jeg ikke fikk hjelp. Hadde fengselslegen tatt en EKG hadde han sett det med en gang. Jeg var ikke ute etter sobril og imovane, som var det jeg fikk utskrevet. Jeg ville bare ha hjelp, sa advokaten til Advokatbladet.

Den 49 år gamle tidligere advokaten, som i tingretten ble dømt til samfunnsstraff, ble i lagmannsretten i fjor høst dømt til to års fengsel.

– Det er skammelig det jeg har gjort. Jeg har påført kolleger ubehag, og vært med på å svekke advokatenes rykte, og å gi advokatstanden en kraftig ripe i lakken. Det må jeg beklage overfor alle kolleger – ikke bare de jeg jobbet med, sa han til Advokatbladet.

Powered by Labrador CMS