Underbitt, svært kort snute, hudfoldsproblemer og et stort hode kjennetegner den engelske bulldogen, en av rasene som sliter med blant annet pusteproblemer.
Underbitt, svært kort snute, hudfoldsproblemer og et stort hode kjennetegner den engelske bulldogen, en av rasene som sliter med blant annet pusteproblemer.

Dyrebeskyttelsen Norges søksmål for å få stoppet avl av hunderasene cavalier king charles spaniel og engelsk bulldog behandles av Oslo tingrett nå

Dyrebeskyttelsen har gått til sak mot Norsk Kennel Klubb, Norsk Bulldog Klub, Norsk Cavalier Klubb og seks private oppdrettere, og mener avl på de to hunderasene er i strid med dyrevelferdsloven § 25.

Publisert Sist oppdatert

Sakens parter

  • Dyrebeskyttelsen Norge representeres av advokatene Emanuel Feinberg og Dagny Ås Hovind i Glittertind.
  • Hundeklubbene og de private oppdretterne representeres av advokatene Geir Lippestad og advokatfullmektig Eirik Gjerstadberget i Advokatfirmaet Lippestad.

Saken begynner onsdag 10. november. Oslo tingrett har satt av fem dager til å behandle saken.

Avl av de to rasene engelsk bulldog og cavalier king charles spaniel - to svært populære hunderaser - er lovstridig, mener Dyrebeskyttelsen Norge.

De to hunderasene har betydelige helseproblemer, og Dyrebeskyttelsen «kan ikke se noen grunn til at hunder med så stor sannsynlighet for alvorlige helseproblemer skal fortsettes å avles frem», heter det i Dyrebeskyttelsens påstandsgrunnlag.

- Smerter og sykdom

«Avl på ekstreme eksteriørtrekk gir dyrene store smerter, og forhindrer individene fra å utøve sine naturlige funksjoner og sin naturlige atferd, for eksempel å puste, gå og føde naturlig», mener Dyrebeskyttelsen.

Engelsk bulldog kan ikke føde naturlig og lider av pusteproblemer, mens cavalier king charles spaniel-rasen ofte rammes av deformert hodeskalle og hjerteklaffsykdom, ifølge organisasjonen.

Powered by Labrador CMS