Landets nye justisminister har permisjon fra jobben som advokatfullmektig i Elden. Hun ble presentert sammen med de andre statsrådene på Slottsplassen i Oslo.

- Vi er trygge på at vi har fått en visjonær og handlekraftig politiker

Statsminister Jonas Gahr Støre hyllet sin nye justisminister Emilie Enger Mehl da regjeringen ble presentert torsdag.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag ble den nye regjeringen presentert på Slottsplassen i Oslo.

Som Advokatbladet tidligere har omtalt, ble landets nye justisminister Emilie Enger Mehl (28) fra Senterpartiet.

Først ønsket statsminister Jonas Gahr Støre å sende en hilsen til dem som er rammet av angrepet i Kongsberg.

Statsminister Jonas Gahr Støre hilste på Advokatforeningens generalsekretær Merete Smith som overrakte blomster. Til venstre skimtes arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik, mens finansminister Trygve Slagsvold Vedum og forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe står til høyre.

- Jeg vil starte med å si at det er en spesiell dag å ta ansvaret på, og i dag går mine første tanker til Kongsberg, og de berørte der, de som har mistet livet, som er skadet, og de som er skadet og de som lever i sjokket etter den uhyrlige handlingen, innledet Jonas Gahr Støre overfor forsamlingen som hadde møtt frem på Slottsplassen.

- Stolt av laget

Han gikk så over til å presentere den nye regjeringen.

- Laget jeg har bak meg er et lag jeg er veldig stolt av, og som jeg har tro på kan være med på å forandre landet og få på en ny kurs.

Den nye regjeringen består av ti kvinner og ni menn.

Se Advokatbladets sending fra presentasjonen av statsrådene i vinduet under. Intervju med generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen ser du fra minutt 01:00 og Dagbladets kommentator Marie Simonsen fra 31:10.

- Kunnskapsrik jurist

Om justisminister Emilie Enger Mehl (28) fra Senterpartiet sa Støre dette;

– Hun går på en stor jobb i ung alder, men vi er trygge på at vi har fått en visjonær og handlekraftig politiker, sa Jonas Gahr Støre Mehl da han møtte pressen etter presentasjonen.

Generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen er forventningsfull.

– Vi anser henne som en kunnskapsrik jurist og politiker. Hun er ung, men det viktigste vil uansett være det hun tar med seg av kompetanse inn i stillingen som justisminister. Og det tror jeg kommer til å gå bra, sier Smith.

Den nye regjeringen kom ut på Slottsplassen like før klokken 1230 torsdag ettermiddag.

- Stor overraskelse

I Advokatbladets live-sending sa Dagbladets kommentator Marie Simonsen følgende om den nye ministeren;

– Emilie Enger Mehl er kanskje en av de store overraskelsene i denne regjeringen. Hun er veldig ung, men har bein i nesa og erfaring fra Stortinget, fastslo Simonsen.

Hun la til at Dagbladet ble kritisert for å ha presentert henne som reality-vinner. Mehl vant NRK-serien Anno i 2014.

- Dette er med på å skape et bilde av henne som en tøffing, påpeker Simonsen.

I 2022 blir Mehl også å se som kompanirekrutt i seersuksessen Kompani Lauritzen på TV2.

- Er du overrasket over at ikke Arbeiderpartiet tok posten som justisminister selv?
– Det verserte lenge rykter om at Arbeiderpartiet insisterte på at de hadde lyst på justisministerposten, så dette er nok en av de postene partiene kjempet om til det siste, tror jeg.

Se direktesendingen fra Justis- og beredskapsdepartementet og Emilie Enger Mehls svar på spørsmålene fra pressen i vinduet under.

- Ekstra stort alvor

Da Mehl møtte journalistene like før klokken 15:00 torsdag ettermiddag i forbindelse med nøkkeloverrekkelsen fra Monica Mæland (H), ville pressen vite hvordan det er å ta over som justisminister dagen etter drapene i Kongsberg.

- Det er klart at det er en overtagelse som skjer med ekstra stort alvor. Vi har veldig flinke folk på den saken, og den håndteres på en god måte, sa Mehl.

På spørsmål fra VG om hvordan det blir å være den yngste statsråden, svarte Mehl slik;

- Jeg har fått en veldig stor tillitt fra statsministeren og finansministeren, og nå skal jeg gjøre jobben.

Hun ville ikke svare på hva som vil skje med Domstolsreformen, som hun tidligere har markert seg som en markant motstander av.

- Nå har jeg vært i denne rollen i noen få timer, og nå vi skal gå grundig inn i sakene. Vi har et stort embetsverk som vi skal bli kjent med, og som vi skal løse disse sakene sammen med på en god måte.

Som ny statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet får Mehl med seg Astrid Bergmål (Ap). Erik Sandsmark Idsøe (Sp) blir politisk rådgiver i samme departement.

Blomstrhilsene ble etter hvert så mange at Emilie Enger Mehl måtte ta Slottsplassen i bruk.
Powered by Labrador CMS