Sven Marius Urke.

Reagerer på domstolreversering: - Vil svekke kvaliteten på tjenestene i Norges domstoler

- Dagens struktur fungerer utmerket, og bør ikke endres, sier direktør Sven Marius Urke i Domstoladministrasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i dag ble det kjent at regjeringen planlegger å reversere domstolsammenslåingen av fem domstoler, noe som vil berøre seks av dagens tingretter.

Domstoladministrasjonen (DA) ble tatt på sengen av utspillet fra justisminister Emilie E. Mehl, som lanserte det eksklusivt i NRK da hun mandag besøkte Romerike og Glåmdal tingrett.

- De foreslåtte endringene vil medføre en økning fra 23 til 28 tingretter. Jordskifterettene berøres ikke. Domstoladministrasjonen er overrasket over forslaget, siden dagens struktur fungerer godt, sier direktør i DA, Sven Marius Urke.

- En politisk avgjørelse

- Domstoladministrasjonen mener dagens tingrettsstruktur fungerer utmerket og at den ikke bør endres. Regjeringens forslag vil svekke ressursutnyttelsen og kvaliteten på tjenestene i Norges domstoler, sier Urke i en melding.

Han forteller at domstolenes medarbeidere har lagt ned et stort arbeid over tre år for å få den nåværende domstolstrukturen til å fungere best mulig. 

- Nå må mange inn i nye omstillingsprosesser som vil ta tid og koste mye.

Ifølge meldingen, vil Domstoladministrasjonen komme tilbake med mer utfyllende faglige vurderinger etter at regjeringens begrunnelse for de foreslåtte endringene er tilgjengelig.

- Når det er sagt, er det viktig å påpeke at Domstoladministrasjonens oppgave er å gi faglige råd til regjeringen og Stortinget. Hvilken domstolstruktur vi skal ha er til slutt en politisk avgjørelse, sier Urke.

Får midler til nye lokaler

Mehl har også fortalt om satsinger som vil komme domstolene til gode, påpeker han.

- Det er positivt at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett vil foreslå midler til nye lokaler på mange rettssteder. Det er også positivt at regjeringen har foreslått midler til en videre digitalisering av domstolene, inkludert midler til teknisk opptaksutstyr på alle rettsstedene i landet.

- Disse tiltakene vil ha stor betydning for brukerne av domstolene og de ansatte, sier Urke.

DA har lenge arbeidet både for nye domstolsbygninger og videre digitalisering av domstolene, men uten å ha finansieringen på plass, opplyser han.

Revidert nasjonalbudsjett blir lagt frem tirsdag 14. mai.

Powered by Labrador CMS