(Fra v.) Dommer Maciej Ferek ved den regionale domstolen i Kraków, dommer Joanna Hetnarowicz-Sikora, tidligere dommer ved tingretten i Slupsk, professor og arrangør av prosjektet «Domstolenes bristepunkt», Hans Petter Graver, og dommer Bogdan Jędrys ved tingretten i Kraków.

«DOMSTOLENES BRISTEPUNKT»

Norsk-polsk konferanse om dommere under press

- Polske myndigheter nekter dommere å henvise saker til EU-domstolen i «utide», og har gjort det til en forseelse for dommere å uttale seg offentlig mot myndighetenes politikk, sier den suspenderte dommeren Joanna Hetnarowicz-Sikor.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke deltok hun, sammen med flere kolleger fra Polen, på et forskningsseminar i Oslo om sårbare og robuste domstoler.

– Hvis vil beholde våre institusjoner, domstolen og rettsstaten dersom vi blir utsatt for press og angrep, så må vi faktisk stå opp for den og være villig til å gjøre en innsats, sier jusprofessor Hans Petter Graver.

Han er prosjektleder for forskningsprosjektet «Domstolenes bristepunkt -om dommere når rettsstaten er under press», som ble startet i 2018. Prosjektet, som er finansiert av Norsk forskningsråd, ble startet for å undersøke hvordan domstolenes uavhengighet påvirkes i utfordrende situasjoner.

– Tanken bak er å se på hvor robuste eller sårbare domstolen er mot den typen press vi ser i Polen og Ungarn og andre land. Gjennom prosjektet ønsker vi å finne kunnskap om hvordan vi kan sette domstolene og dommerne bedre i stand til å motstå en slik utvikling, sier Hans Petter Graver til Advokatbladet.

Han er professor ved Institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo.

Seminar med polske dommere

Som en del av forskningen inviterte prosjektledelsen, i samarbeid med Domstolsadministrasjonen, norske og polske dommere til seminar for å diskutere angrepene på de polske domstolene.

– Vi ble enige om at det ville være interessant å se særlig på de polske dommernes situasjon fordi de er enestående i sin kamp for rettsstaten. Vi inviterte både polske og norske dommere til et seminar for å dele erfaringer, forteller Graver.

Polske og norske aktører møttes til seminar i lokaler i Oslo tingrett.

Etter en omvisning i Oslo tinghus startet seminaret med en presentasjon av den norske rettstaten, etterfulgt av en presentasjon av utfordringene som de polske domstolene står overfor.

De norske dommerne til stede på seminaret var lagdommer Frode Elgesem, høyesterettsdommer Ingvald Falch, tingrettsdommer Anne Horn, sorenskriver Yngve Svendsen, tingrettsdommer Rikke Lassen og lagdommer Wiggo Storhaug Larssen.

Etter en innføring i det polske og det norske rettssystemet, var det duket for diskusjoner og innlegg om domstolenes håndtering av press fra myndighetene i Polen.

Ble suspendert midt under rettssaken

Siden det nasjonalkonservative regjeringspartiet, Lov- og rettferdighetspartiet (PiS), kom til makten i 2015, har Polen beveget seg i en stadig mer autoritær retning.

Både kvinners rett til å ta abort, samt domstolenes uavhengighet, har blitt drastisk innskrenket siden PiS tok over makten.

Joanna Hetnarowicz-Sikora, Dominik Czeszkiewicz, Piotr Gąciarek, Maciej Ferek, Hans Petter Graver og Rikke Lassen.

Joanna Hetnarowicz-Sikor ble tidligere i år suspendert fra sin stilling som dommer i Słupsk, en historisk by ved Østersjøen.

Suspensjonen førte til flere demonstrasjoner både i Słupsk og i Wrocław, en by i vestre Polen. Den polske dommeren ble suspendert midt under en pågående rettssak, noe som skapte sterke reaksjoner.

- Nekter dommere å henvise saker til EU-domstolen

– Polen har vært gjennom en konstitusjonell krise, ettersom Lov- og rettferdighetspartiet har tatt skritt som øker partiets makt og reduserer makten til konstitusjonsdomstolen – landets høyeste domstol, samt reduserer domstolenes uavhengighet, sa hun i sitt innlegg under seminaret.

At dette har skjedd med ett mål for øyet, sa hun:

– Å knuse skallet til rettsvesenet og begynne å knuse menneskerettighetenes substans: retten til privatliv, retten til å uttrykke meninger, retten til beskyttelse av helse, ytringsfrihet, trosfrihet, sa hun videre.

– Myndigheter i Polen har forbudt dommere å nekte å anerkjenne regimetro dommere, og pålegger dem å samarbeide med dem. De nekter dommere å henvise saker til EU-domstolen i «utide», og har gjort det til en forseelse for dommere å uttale seg offentlig mot myndighetenes politikk, sa Joanna Hetnarowicz-Sikor.

Flere av dommerne som var til stede på seminaret har blitt suspendert av myndighetene fra sitt virke som dommer. Selv ble Hetnarowicz-Sikor suspendert av Polens justisminister i februar i år.

– Veldig sterk film

Seminaret ble avrundet med en åpen visning av filmen «Judges under pressure» på Oslo Scene. Filmen forteller historien om ulike polske rettsstatsforkjempere som kjemper en kamp for demokrati i hjemlandet.

– Det er en veldig sterk film, som både viser innsatsviljen og hvordan dette sliter på de menneskene som står i det. Det er tydelig at det ikke er lett å føre den kampen som de gjør, sier Graver.

Wiggo Storhaug Larssen, Bogdan Jędrys og Ingvald Falch.

I dokumentarfilmen «Judges under pressure» følger regissør Kacper Lisowski dommer Igor Tuleyas kamp mot myndighetene og for demokratiet.

«Med lovverket i hånd går Tuleya og hans kolleger til kamp mot en regjering som aktivt undergraver rettsstaten. Regissør Kacper Lisowski har fulgt den modige, galgenhumoristiske dommeren i og utenfor rettssalen, mens han og hans samarbeidspartnere forsøker å mobilisere det polske folk til å sette en stopper for den antidemokratiske utviklingen. Resultatet er en brennaktuell og illevarslende dokumentar om demokratiets vilkår i et Europa i ubalanse», skrev Bergen Internasjonale Filmfestival om dokumentarfilmen.

Filmen ble etterfulgt av en paneldiskusjon med polske dommere, og med Graver, professor Inger Johanne Sand og Iver Ørstavik fra Raftostiftelsen.

- Svært nyttig

Hans Petter Graver tror det er svært nyttig for Norge å se på situasjonen i andre land, for å sørge for å opprettholde en sterk rettsstat.

– Vi kan lære det at hvis vi vil beholde de institusjonene, de domstolene og rettsstaten som vi har i en situasjon hvor vi blir utsatt for press og angrep, så må vi faktisk stå opp for den og være villig til å gjøre en innsats, sier han til Advokatbladet.

Torsdag og fredag i forrige uke arrangere det juridiske fakultetet seminaret «Judges under Stress, the Breaking Point of Judicial Institutions».

Der deltok forskere fra blant annet Oxford, Lund, Brüssel, Makedonia, Ungarn, Serbia, India, Gøteborg, Hong Kong, Slovakia og Canada - i tillegg til de polske dommerne.

Det ble arrangert parallellseminarer om blant annet hvordan juridiske tradisjoner og kulturer lever videre, transformerer og forsvinner, om kritisk juss, og om europeiske domstoler og deres innflytelse på rettsvesenet.

Noen smakebiter fra programmet:

Assosiert professor Martin Sunnqvist ved Lund Universitetet holdt et innlegg med tittelen «Må en dommer, som kanskje ikke er påvirket av frykt, være modig?».

Professor Monique Cardinal ved Université Laval i Québec i Canada snakket om rettslig motstand mot det autoritære styret i Syria siden mars-revolusjonen i Syria i 2011.

Advokatfullmektig Fanny Anne Bardoz i Advokatfirmaet Staff snakket om unntaksstater og det franske eksemplet.

Powered by Labrador CMS