Sandra Wallace sammen med Kjetil Haare Johansen og Martin Lavesen, managing partnere for DLA Piper i henholdsvis Norge og Danmark.

DLA Piper: – Hos oss kan du utvikle karrieren din over hele verden

– Man kan ikke være et seriøst, internasjonalt advokatfirma uten å ha tilstedeværelse i Norden, sier britiske Sandra Wallace, som er joint managing director i DLA Piper for UK og Europa. Nylig møtte hun 125 nyansatte i Oslo for å drille dem i firmaets kultur og verdier.

Publisert Sist oppdatert

DLA Piper er verdens tredje største advokatfirma med kontorer i over førti land. I 2021 var snittfortjenesten pr. partner 2,5 millioner dollar, ifølge Wikipedia. Firmaet kaller seg Nordens største advokatfirma, og er det eneste med kontorer i fire nordiske land.

Advokatbladet møtte Birmingham-baserte Sandra Wallace sammen med Kjetil Haare Johansen og Martin Lavesen, som er managing partnere for DLA Piper i henholdsvis Norge og Danmark. Lavesen er også leder for Advokatrådet, som er styret i det danske Advokatsamfundet.

Wallace er arbeidsrettsspesialist og altså joint managing director for UK og Europa.

Alle tre var med på en samling for nyansatte advokater, advokatfullmektiger og personell fra IT, markedsføring, HR og andre støttefunksjoner fra Norge, Danmark, Sverige og Finland som ble arrangert på Nasjonalmuseet i Oslo nylig. Alle er ansatt i løpet av de ti siste månedene.

– At de nyansatte forstår at de er en del av en større virksomhet, men også av et sterkt, nordisk firma, er viktig for oss. Vi ønsker at alle skal være interessert i firmaets utvikling og i virksomheten de selv skaper, sier Wallace.

– Å jobbe for økt mangfold er veldig personlig for meg. Jeg forsøkte å skjule min arbeiderklassebakgrunn da jeg som nyutdannet begynte å jobbe i et advokatfirma, sier Sandra Wallace.

– Som ansatt hos oss kan du utvikle karrieren din over hele verden, hvis du vil. Våre talenter får en rikere erfaring, etter mitt syn, sier hun.

- Vet hva som vil skje

Hun har et overordnet ansvar for virksomheten i femten land.

– Jeg hørte et nyhetsinnslag i London nylig fra Finland, det handlet om finnenes bidrag til teknologiindustrien, og en av intervjuerne sa «hvem skulle ha trodd at det nå kommer innovasjon fra Finland». Mitt poeng er; det kunne vi ha fortalt ham. Vi vet hva som kommer til å skje i regionen, også her i Norge, Sverige og i Danmark, sier Wallace.

– Viktige områder for oss i Norden er blant annet skatt, energi, M&A, teknologi og voldgift. På alle disse feltene er det store og økende investeringer her. Våre globale klienter er representert her, og da må vi være til stede selv, sier Wallace.

I Norge har selskapet to store fortrinn ved rekruttering, sier Kjetil Haare Johansen.

– Det ene er at vi har kontorer i mange land. Våre ansatte får jobbe på saker som har større, cross-border-team. Videre er vårt secondment-program attraktivt. Vi har et nordisk opplegg der vi sender folk til hverandres kontorer, avhengig av fagfelt og interesse, og man kan også, som en del av karriereløpet, få lengre opphold utenfor Norden, for eksempel i London eller i Tyskland, sier han.

Har muskler

Fordelene til et stort, globalt firma er mange, sier danske Lavesen.

– Det er så mye innovasjon, så mye muskler. Det å være «first mover», er noe av det vi ser som den store oppsiden. Klientene ser at vi er et lokalt firma, men også et globalt firma, sier han.

Innen teknologi er firmaet en spydspiss, forteller de.

DLA Piper Norway

  • Etablert i Norge i 2006. Har kontor på Aker brygge i Oslo.
  • 61 advokater og 33 advokatfullmektiger, totalt 133 ansatte personer.
  • DLA Piper oppstod etter en fusjon mellom det britiske advokatfirmaet DLA og det amerikanske firmaet Piper Rudnick Gray Cary i 2005.
  • Klientene er nasjonale og internasjonale selskaper, organisasjoner og offentlige institusjoner.

– Vi har for eksempel utviklet et kunstig intelligens-verktøy som kan vaske et stort datasett og finne tegn på konkurranseskadelig samarbeid, eller bestikkelser og korrupsjon. Mye av denne utviklingen er gjort som et stort, globalt firma utenfor Norden, men med vår involvering, forteller Johansen.

I UK har DLA Piper skapt en såkalt «design thinking lab». Design thinking er et begrep som brukes om en metode for innovasjon og problemløsning der brukerens behov står i sentrum.

– Vi har skapt en kanal der alle i selskapet kan legge inn ideer. Disse filtreres, og de beste putter vi penger eller ressurser bak. Vi sier til folkene våre at om de har et forslag til hvordan vi kan drive advokatvirksomheten bedre, så fortell oss om det, så har vi et team som er klare til å gjennomføre det.

Følte seg utenfor

Mangfold og like muligheter for alle var også tema på introduksjonsdagen i Oslo. Wallace har selv arbeiderklassebakgrunn.

– England er et klassedelt samfunn, og ingen i min familie hadde gått på universitetet. Jeg har førstehåndserfaring med å starte i et firma og føle meg utenfor. Jeg følte at jeg ikke levde opp til forestillingen om den typiske advokat, selv om firmaet faktisk var veldig inkluderende.

Ingen bør oppleve at advokatbransjen ikke passer for dem, mener Wallace.

– Vi har et prosjekt i firmaet der vi veileder unge mennesker fra underrepresenterte grupper og støtter dem økonomisk frem til de begynner på universitetet. Kan hende velger de juss, kan hende velger de noe annet. Vi mener det er veldig viktig å få inn folk med ulike type bakgrunner fra tidlig alder, og vise dem at advokatbransjen kan være et aktuelt valg for dem, sier hun.

– Å arbeide i et stort og globalt firma gir mange oppsider, sier Martin Lavesen og Kjetil Haare Johansen, managing partnere for DLA Piper i Norge og Danmark.

Firmaet har også et mangfolds- og inkluderingsråd som ledes av administrerende direktør.

– Det sørger for at temaet er øverst på agendaen. Vi vil ha folk av ulik sosioøkonomisk bakgrunn, og ha god representasjon av kvinner og minoriteter. Hvis vi tiltrekker oss de beste og mest varierte menneskene, kommer vi til å bli et bedre firma, sier Wallace.

Hun var tidligere co-chair av den britiske regjeringens «Social Mobility Commission», og er en av lederne i City of London’s Socioeconomic Diversity Taskforce, og medlem av mangfoldsrådet i firmaet.

Vektlegger verdier

– Ett av spørsmålene vi ble utfordret på i dag, var hvorfor MP’ene i DLA Piper i både Norge, Sverige, Danmark og Finland er menn i femtiårene. Det var et veldig godt og betimelig spørsmål. Det vil bli endringer fremover, og det kan ta noe tid. Men at det kommer kvinnelige toppsjefer i DLA Piper, er det ingen tvil om, sier Kjetil Haare Johansen.

I 2021 omsatte DLA Piper Norge for 320 millioner kroner, og var landets 16.største firma, målt i omsetning, og hadde en kvinneandel i partnerskapet på cirka 20 prosent. I 2022 har firmaets vekst vært betydelig.

– Vi får kvinner opp, men så blir de tatt fra oss. Det er heftig konkurranse, både fra in-house-miljøer og fra andre firmaer. Så vi må stå på hele tiden, sier Wallace.

Verdier er et annet tema Johansen gjerne snakker om.

– Vi er et veldig verdidrevet firma. Verdiene former interne beslutningsprosesser, måten vi opptrer på sammen og overfor kunder, og skiller oss faktisk litt fra de tradisjonelle norske forretningsadvokatfirmaene. Verdier som «støttende» og «samarbeidende» er sentrale. Om du ikke etterlever dem, passer du ikke inn her. Vi legger også stor vekt på bærekraft og miljøpåvirkning, sier Johansen.

Country managers Martin Lavesen, Peter Näslund, Ilka Liljeroos, Kjetil Haare Johansen på scenen sammen med Sandra Wallace på DLA Pipers onboarding-samling på Nasjonalmuseet.
Powered by Labrador CMS