Lene Vågslid var til stede under fjorårets årstale på Grand hotel i Oslo. I ble talen sendt digitalt.
Lene Vågslid var til stede under fjorårets årstale på Grand hotel i Oslo. I ble talen sendt digitalt.

- Vi heier på ideen om en rettsstatsmelding

Leder av justiskomiteen på Stortinget, Lene Vågslid, er glad for Advokatforeningens initiativ om en tilstandsrapport over den norske rettsstaten.

Publisert

Justiskomiteens leder Lene Vågslid (Ap) pleier å være selvskreven gjest under Advokatforeningens årstale som vanligvis avholdes på ærverdige Grand hotel i Oslo.

Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas avholdt denne uken sin første Årstale som leder av foreningen.
Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas avholdt denne uken sin første Årstale som leder av foreningen.

I år måtte hun som alle andre følge fremføringen av talen digitalt.

Et av hovedpunktene i talen er et initiativ til en ny rettstatsmelding.

- På ett av rettsstatens områder har Norge en politikk langt under hva man kan forvente, og det er rettshjelpen vår. Det er min påstand at trygdeskandalen ikke kunne ha hatt sin like på skatterettens område – hvor ofrene ville hatt større ressurser. Da ville langt flere av disse sakene havnet i domstolen, med langt mer juridisk bistand, og feilpraksisen ville ha blitt stanset langt tidligere, sa Wessel- Aas.

- Tar med oss alt

Han la til at Norge har en av verdens beste rettsstater- men at selv den er sårbar.

- Når lagspillet svikter, kan resultatet bli alvorlig – slik trygdeskandalen har vist oss. Jeg mener tiden er inne for å utarbeide en tilstandsrapport over den norske rettsstaten, der vedlikeholdsbehovet blir grundig analysert. Stortinget må få en rettsstatsmelding, foreslo Wessel-Aas.

Lene Vågslid mener det er en god idé.

- Jeg mener det er helt nødvendig å se grundigere på rettstatspolitikken. Vi skal ta med oss alt inn i diskusjonene videre - og heier på ideen om en rettstatsmelding, sier Vågslid til Advokatbladet.

Se hele Advokatforeningens årstale her.

- Haster

Ifølge Vågslid må nordmenns rettsikkerhet styrkes.

- Det trengs et løft for påtale i politiet, slik at ofre for kriminalitet og tiltalte i straffesaker ikke må vente i årevis på avklaringer. Også inntektsgrensen for fri rettshjelp er det behov for å gjøre noe med. Arbeiderpartiet mener vi trenger en ny rettshjelpsmodell som inkluderer flere - og har foreslått det flere ganger, sier Vågslid.

Hun mener også det haster med å følge opp rettshjelpsutvalgets rapport.

- Jeg håper at justisministeren legger fram forslag etter nyttår, sier Vågslid, som også merket seg punktene i talen som omhandlet digitalisering.

- Digitaliseringen foregår i et voldsomt tempo. Dette er bra, og kan gi gode og mer effektive løsninger også i rettspleien. Det er allikevel svært viktig at vi lager et lovverk rundt bruken av dette, slik at vi sikrer gode systemer også i fremtiden, påpeker Vågslid.

Powered by Labrador CMS