Matrix-advokater på selvforsvarskurs: Helene Brænde Søyseth (t.h.) utstyrte seg med en sparkepute for å motta de saftige knesparkene fra sjefen, Cecilie Nakstad.

Arrangerte selvforsvarskurs for alle kvinner i advokatfirmaet

Fysiske konfrontasjoner med klienter, vitner og andre aktører i rettsapparatet kan oppstå – det er en kjensgjerning. Matrix har gjort grep for å mestre uforutsigbarheten som mennesker i livskrise kan by på.

Publisert Sist oppdatert

Gjennom prosjektet som har fått navnet «Girlpower», har advokatene i Matrix gjort alvor av ønsket om å dempe flink pike-syndromet som de opplever at mange kvinner i bransjen er rammet av.

I løpet av det siste året har firmaet gjennomført flere tiltak, hvor formålet, ifølge partner og styreleder Cecilie Nakstad, er å gjøre «flinke piker» til «tøffe damer», og å bevisstgjøre de det gjelder at denne forvandlingen er enklere enn man skulle tro.

Her er selvtillitsbygging et nøkkelord, mener hun.

– Vi har en del tøffe saker som krever mye av oss som mennesker. Det kan være alt fra drapssaker til saker om vold og overgrep mot barn. Som regel jobber man alene med de enkelte sakene, og uten strategier for motstandsdyktighet og gode rutiner for debrifing, kan dette bli tungt i lengden.

Samtidig er det varierende hvor mye erfaring hver enkelt har med håndtering av denne typen saker, påpeker Nakstad.

– Sentralt for Girlpower-prosjektet er derfor at de yngre skal lære av de eldre – og motsatt.

I høst deltok de på et kurs med psykiater Camilla Nohlin om håndtering av tunge og psykisk belastende saker. Også stressmestring sto på agendaen, samt identifisering av signaler på stress både hos en selv og hos andre.

Flertallet av Matrix-damene deltok på vinterens selvforsvarskurs, hvor trivsel og mestring var vel så viktig som det faglige. Fra venstre: Cecilie Nakstad, Marianne Darre-Næss, Agnethe Stensrud Hardand, Marijana Lozic, Ida Cathinka Guse og Helene Brænde Søyseth.

– De færreste vil oss vondt

Selv om det først og fremst er den psykiske resiliensen som får kjørt seg i hverdagen som forsvarer, er det ikke utenkelig at fysiske konfrontasjoner kan oppstå.

I vinter arrangerte de derfor et selvforsvarskurs for alle kvinnelige ansatte i Matrix. En instruktør ble leid inn for å gi opplæring i enkle, men sentrale, selvforsvarsteknikker, i tillegg til en gjennomgang av grunnleggende teori.

– Som regel er det jo en del som har gått feil før man havner i en fysisk konfrontasjon, forklarer Nakstad.

Når skaden først har skjedd, gjelder det å vite hva man skal gjøre.

– Slike hendelser kan oppstå når som helst og hvor som helst. Det kan være på et møterom her hos oss, på et advokatrom i arresten eller i fengselet, i tinghuset eller i andre rettslokaler. 

– Vi er selvsagt ikke redde for klientene våre, men menneskene vi møter er ofte midt i sine verste livskriser. Noen kan miste kontrollen og gjøre ting de ellers ikke ville gjort, og andre kan være såpass virkelighetsfjerne at de ikke forstår hvem de er eller konsekvensene av hva de gjør, forteller Nakstad.

De aller færreste har intensjoner om å gjøre dem vondt, understreker hun.

Flere ubehagelige møter

Selv har hun opplevd flere ubehagelige hendelser i løpet av sin advokatkarriere.

– Som fullmektig ble jeg innelåst i den gamle arresten i Oslo med en person som var i aktiv psykose og som akkurat hadde drept en annen. På den tiden hadde de hverken alarm eller callinganlegg, så hvis jeg ville ut måtte jeg banke på døren. Dette kunne potensielt vært farlig, men heldigvis gikk det bra. I senere tid synes jeg de har blitt flinkere til å informere oss om hva slags tilstand folk er i før vi møter dem.

Nakstad har også opplevd at både tiltalte og vitner har utagert ved å kaste ting rundt seg i retten.

– Jeg har flere ganger hatt klienter på kontoret som har hisset seg så kraftig opp at jeg har mistet kontakt med dem. En av dem hadde med seg en kniv, husker jeg, men jeg fikk roet situasjonen ved å prate rolig. Det er sjeldent grunn til å være ordentlig redd, men for noen kan nok uforutsigbarheten oppleves litt ubehagelig, forklarer hun.

Med selvforsvarskurset i boks, er det flere poster på Girlpower-programmet som venter. Både «kvinner og styreverv» og «drift av eget advokatfirma» står for tur.

Ikke et eneste halvhjertet spark ble levert i løpet av de to timene selvforsvarskurset pågikk – her var det «og hard or og home»-tankegangen som regjerte. Agnethe Stensrud Hardang (t.h.) sto stødig som et fjell i møte med Marianne Darre-Næss.
Teknikker for å unnslippe halsgrep og kvelertak var noe av det Matrix-advokatene øvde på. Her holder Helene Brænde Søyseth et solid grep om halsen til kollega Marianne Darre-Næss. Halsgrep er en vanlig angrepsmetode mot kvinner, og for å unngå kvelning er det avgjørende med rask frigjøring.
F.v.: Helene Brænde Søyseth, Cecilie Nakstad og Agnethe Stensrud Hardang.
Et viktig mål med kurset var å ha det gøy sammen, forteller Nakstad. Matrix-damene nølte ikke et sekund da de fikk beskjed om å denge løs på hverandre, men latteren hang like løst. I front er Marijana Lozic og Marianne Darre-Næss, og i bakgrunnen klapper Cecilie Nakstad ved siden av Helene Brænde Søyseth.
Powered by Labrador CMS