Arkivverket i tilsynsrapport: Øst politidistrikt har ikke kontroll på bevismateriale - svikter kjerneoppgave

Politidistriktet har ikke oversikt over digitalt lyd- og bildemateriale fra straffesaker, ifølge Arkivverket.

Et tilsyn fra Arkivverket i Øst politidistrikt i sommer avdekket at politidistriktet har lagret lyd- og bildemateriale på enheter som ikke er varige, som CD'er, DVD'er, minnepinner, disketter og VHS, skriver Aftenposten.

Ifølge avisen dreier det seg om inntil 130.000 lagringsenheter, noen helt tilbake fra 1990-tallet.

«Det finnes ikke rutiner for å overføre materialet til mer varige lagringsmedier. Sikkerhetskopier er ikke vanlig praksis», skriver avisen.

- Det som er ekstra skremmende, er at de ansatte sier at de ser dette selv. De sier at det er ille, men så blir det likevel ikke ryddet opp i. Her finner vi feil på det som virkelig er en del av kjerneoppgavene i politiet. Det er snakk om bevis som kan bidra til å oppklare saker og avdekke justismord. De sier at de har et system dette skal inn i, men at de ikke har fått gjort det for store mengder materiale, sier Kjetil Reithaug, fagdirektør i Arkivverket, til Aftenposten.

Politidistriktet har fått seks måneder på seg til å få orden på lagringen. Rutinene for lagring ble endret i 2019, da innførte politidistriktet en såkalt mediabank der elektroniske bevis lagres, forteller arkivleder Karin Ingerid Bøe.

Powered by Labrador CMS