Antall konkurser økte med 40 prosent i januar 2022

Antallet bedrifter som er tvangsavviklet av myndighetene har økt med hele 183,3 prosent i årets første måned.

Gjennom 2021 gikk antallet konkurser ned med 9,8 prosent.

Men nå øker både rene konkurser og tvangsavviklinger i stort tempo, melder Dun & Bradstreet.

- Sliter med stort sykefravær

Økningen i rene konkurser har vært på 20,9 prosent, mens bedrifter som er tvangsavviklet av myndighetene har økt med hele 183,3 prosent. Dette gir en samlet økning på 40 prosent sammenlignet med januar i fjor, opplyser selskapet.

- Økningen kommer fra svært lave nivåer for konkursene i 2021, men samtidig er det ikke unaturlig at bedrifter som har slitt lenge gjennom pandemien til slutt ikke klarer mer. I tillegg til koronarestriksjoner sliter mange også med stort sykefravær og skyhøye strømpriser. Utover våren vil også mer enn seks milliarder kroner som bedriftene skylder for utsatte skatter og avgifter forfalle til betaling. Derfor regner vi med en økning i konkursene fremover, sier Dun and Bradstreet-analytiker Brit Elise Melhus.

Øker mest innen bygg og anlegg

Det er bygg og anleggsbransjen der konkurser øker mest med 50 prosent sammenlignet med i januar 2021.

Konkursene øker i hele landet, unntatt Rogaland som opplevde 25 prosent færre konkurser og tvangsavviklinger enn på samme tid i fjor. Størst økning har Nordland som går opp fra kun én konkurs i fjor til 15 hittil i år. Møre- og Romsdal har en økning på 133,3 prosent, og Oslo på 75,8 prosent, opplyser Dun & Bradstreet.

Powered by Labrador CMS