Sorenskriver i Telemark tingrett Dag Bjørvik og leder for Telemark krets av Advokatforeningen, Heidi Amlie Grindem.

Streikende advokater får støtte

Lokalavisen i Telemark hadde sjekket snitt-inntektene til kretsens styremedlemmer før aksjonen. I Tromsø var publikum rystet over at advokater ikke har forhandlingsrett om rettshjelpssatsen.

Publisert Sist oppdatert

Advokater i knallgule streike-trøyer har vært synlige i bybildet over hele landet den siste uken. I Skien aksjonerte i går en gruppe advokater foran tinghuset til den nye, sammenslåtte Telemark tingrett.

Sorenskriver Dag Bjørvik og nestleder Kristin Barth-Larsen kom ut for å møte advokatene.

- Jeg har full forståelse for at dere trenger justering av salærene og ikke minst ordningen med lavere satser for reisetid, sa sorenskriver Bjørvik til advokatene.

Det er avisa Varden som refererte fra møtet.

Sjekket styrets snitt-inntekt

Avisen hadde på forhånd sjekket skattelistene og undersøkt inntektene til styret i Telemark krets av Advokatforeningen. De syv styremedlemmene har en snittinntekt på nærmere 1,2 millioner kroner, påpekte Varden overfor kretsleder Heidi Amlie Grindem.

«Vi lurer på om advokatene tror det blir lett å få forståelse i befolkningen for at de trenger høyere timesatser når det offentlige betaler», spurte avisen.

Fra v. nestleder i Telemark tingrett, Kristin Barth-Larsen, sorenskriver Dag Bjørvik, kretsleder Heide Amlie Grindem, Hilde Sanness Holløkken, Knut-Eldar Eitran, Hilde Jorunn Skei Kostveit, Frank Gajic Tveit, Tom Isaksen, Caroline Gunnesdal og Kenneth Meland. Bak skimtes Åste Solberg Hansen og Monica Tjentland.

- Det ligger veldig mange timer arbeid bak en slik inntekt. Som forsvarer eller bistandsadvokat må du også regne med å bli kalt ut til alle tider av døgnet og på lørdager og søndager, uten at du får ulempetillegg eller overtid av den grunn, svarte Grindem.

Advokat Hilde Jorunn Skei Kostveit i Wexels advokater i Skien, la til at advokatene med denne type inntekt også jobber mange timer for private klienter som betaler mer.

- Dersom alt arbeidet hadde vært betalt med 1085 kroner timen ville inntekten vært mye lavere, sa Kostveit.

- Vellykket aksjon

Kretsleder Grindem er fornøyd med aksjonen.

- Vi hadde en vellykket aksjon og følte at sorenskriveren og nestlederen i tingretten støtter oss fullt ut på at rettshjelpsatsen må økes og at kuttet i reisefradraget må reverseres, sier Grindem til Advokatbladet.

Tromsø: Aksjonerte i sentrum på lørdag

Også advokater i Tromsø har satt sitt preg på bybildet. Lørdag stilte de seg opp midt i byen og tilbød bakervarer og kaffe til forbipasserende.

- Vi bød på gratis boller og kaffe for å tiltrekke oss forbipasserende, og delte ut en flyer med informasjon om våre krav. Været var begredelig, så det var ikke så mye folk en kunne ønske seg, men vi fikk gjort vårt i noen timer, forteller advokat Ola Knapp Pedersen i Advokatfirmaet Østgård.

Publikum støttet advokatenes synspunkter, forteller aksjonerende advokater i Tromsø. De som deltok var Ola Knapp Pedersen, Ola Larsen, Mariell Norø, Viktoria Hauan, Håvard Utstøl Jakobsen, Tore Pedersen, Malene Holand, Annichen Rye-Holmboe og Brynjar Østgård.

Advokatene fikk gehør for sine krav, forteller han.

- For egen del opplevde jeg at de vi snakket med forsto at det er flere sider av problemstillingen. Både utfordringen med å skulle rekruttere og å beholde advokater som arbeider på denne satsen. De vi snakket med så også ut til å forstå at konsekvensen av lav rekruttering og at advokater ikke ønsker å jobbe med disse sakene, er et dårlige rettshjelpstilbud til de ressurssvake i samfunnet, som jo har størst behov for bistand, sier Pedersen.

Rystet over manglende forhandlingsrett

At advokater ikke har forhandlingsrett, er noe folk flest ikke er klar over, mener han.

- Folk virket oppriktig rystet over at advokater av alle ikke har forhandlingsrett. De hadde også forståelse for at prisstigningen får en dramatisk effekt på lønnsomheten når rettshjelpsatsen har stått i ro i forhold til konsumprisindeksen i nærmere tjue år.

Advokatene opplevde forståelse for de utfordringene som rettshjelpssatsen nå fører til, forteller han.

Det regnet og var kaldt, men folk tok seg tid til å snakke med de aksjonerende advokatene som lørdag holdt stand utenfor kafeen Kaffebønna i Tromsø sentrum.
Powered by Labrador CMS