– Foreløpig er det ikke alle som kjenner til oss, noe som illustrerer hvor tungrodd bransjen egentlig er, mener Erling Løken Andersen.

Advokatguiden.no: - Målet er færrest mulig feil

Advokatguiden-gründer Erling Løken Andersen er fornøyd med guidens mottakelse i markedet, men legger ikke skjul på at arbeidet med nettstedet byr på utfordringer.

Publisert Sist oppdatert

Like før sommeren ble nettstedet Advokatguiden.no lansert. Her kan tidligere klienter rangere og skrive anmeldelser av advokater.

Nå, om lag seks måneder etter lansering, virker det til at nettsiden har fått bein å gå på med rundt 20.000 besøkende i måneden og cirka 1200 anmeldelser totalt.

– Vi er fornøyde med mottakelsen av guiden i markedet, og vi ser at det er mange klienter som engasjerer seg for å skrive anmeldelser. Et viktig moment er at flertallet av disse er positive, kanskje til og med en friskmelding av advokatstanden i Norge. Folk er stort sett fornøyde med advokaten sin, sier advokat og gründer Erling Løken Andersen.

ADVOKATGUIDEN.NO

  • 9724 registrerte advokatprofiler
  • 2795 registrerte advokatfirmaer
  • 150 advokater har betalt for premium-profil
  • 450 advokater og fullmektiger har tatt eierskap over profilen sin
  • 20.000 besøkende i måneden
  • Cirka 1200 anmeldelser totalt

KILDE: Erling Løken Andersen/Advokatguiden.no

Startproblemer

I dag har nærmere 10.000 advokater og advokatfullmektiger en profil på Advokatguiden. Rundt 450 av disse har tatt eierskap over brukeren sin, mens 150 advokater betaler for en såkalt premium-profil. Tar man eierskap over profilen sin, får man anledning til å laste opp bilde og redigere informasjonen om seg selv. Betaler man for en premium-bruker, får man enda flere valg og funksjoner, slik at man eksempelvis kan velge å fjerne muligheten til å se nyhetssaker som omhandler en selv på profilen.

Til å begynne med stod en rekke advokater oppført med illustrasjonsbilder som viste feil kjønn. Advokater oppført med feil kompetanse var også en utfordring. Dette er tatt tak i, bedyrer Andersen.

– Det finnes ikke offentlig informasjon om hvilket kjønn en advokat har utenom navn. Derfor har vi startet å abonnere på en tjeneste hvor vi sender inn et navn og får en matchprosent på hvilket kjønn navnet tilhører. Dermed skal de fleste jenter nå ha jentebilder, og de fleste gutter nå ha guttebilder, sier han.

Advokatbladet kjenner til at flere advokater er oppført med feil kompetanseområder. For eksempel er kommuneadvokat i Oslo, Camilla Selman, oppført med spesialkompetanse innen fiskekvoter og jakt.

Mye av dataen guiden bruker, slik som fagområder, er vanskelig tilgjengelig, hevder Andersen.

– Vi har engasjert ti frilansere som nå går gjennom profilene til alle advokater for å dobbeltsjekke opp mot firmaene at fagområdene stemmer. Skjer det likevel feil, anbefaler vi at advokatene selv tar eierskap over profilen sin for å rette opp og legge inn riktig informasjon. Dette er gratis.

– Feil vil alltid forekomme

Ifølge Andersen er ambisjonen at Advokatguiden skal være den mest komplette nettsiden for informasjon om norske advokater.

– Det er utfordrende fordi nødvendig data er spredd mellom Tilsynsrådet for advokatvirksomhet, Advokatforeningen, regnskapsregisteret og andre offentlige registre. I tillegg til advokatene selv, er dette våre hovedkilder til informasjon. Datakvalitet er vårt aller viktigste fokusområde. Feil vil likevel alltid forekomme, men målet er at det skal være færrest mulig.

I Norge finnes det et sted mellom seks og sju tusen privatpraktiserende advokater, mens det i Advokatguiden er oppført over ti tusen advokater.

- Hvorfor er internadvokater og andre advokater som ikke tilbyr tjenester til publikum, oppført i guiden?

– Det finnes dessverre ingen oversikter over hvilke advokater som jobber eksternt og hvilke som jobber internt. Vi arbeider nå med å løse dette på en fornuftig måte, svarer Andersen.

– Advokatbladet kjenner til tilfeller hvor advokater har blitt anmeldt av motpart. Hva gjør dere med det?

– Det er kun klienter med et tidligere klientforhold som har lov til å skrive anmeldelser. Hvis det kommer inn anmeldelser fra motparter, skal det fjernes.

Søksmålsvarsel

Da Advokatbladet skrev om Advokatguiden første gang, forventet Andersen å bli saksøkt. Foreløpig har det ikke gått så langt, men det er flere advokater som har raslet med sablene. I september skrev blant annet Dagens Næringsliv om hvordan Per Danielsen mente seg ærekrenket av en tidligere klient i en anmeldelse, og truet med søksmål om ikke anmeldelsen ble trukket. Det ble den ikke. Havner saken i retten, har Advokatguiden sagt seg villig til å betale sakskostnadene for den tidligere klienten.

– Det aller meste vi hører er faktisk veldig positivt. Advokatene synes dette er spennende, og mange har gitt uttrykk for at det var på tide at en tjeneste som dette kom. Særlig advokatene som er litt moderne av seg virker til å sette pris på guiden, sier Andersen.

Han forteller at de i liten grad tar stilling til anmeldelsene som kommer inn.

– I utgangspunktet ser ikke vi på oss som en vokter av sannheten. Vi prøver å være en nøytral plattform for ytringsfriheten. Enhver person kan skrive anmeldelse så lenge man oppfyller enkelte kriterier, slik som saklighet og personopplysninger. Vi ønsker ikke å være noen dommer mellom advokat og klient.

- At motparten er dårlig taper, skal jo ikke gå utover advokaten

Overfor Advokatbladet vil advokat Per Danielsen presiserer hva han mener er riktig faktum i det allerede nevnte søksmålsvarselet.

- Den tidligere klienten publiserte ærekrenkelser, og at jeg krevde dem fjernet. Klienten fjernet imidlertid på anmodning alle krenkelser i anmeldelsen, uten at jeg vil gå inn på hva beskyldningene gjaldt. De gikk på tilliten løs og var usanne. Klienten ble for øvrig dømt i salærtvistesak til å betale alt han skyldte oss, i Vestfold tingrett. Han ble unødvendig sur på grunn av det, hevder han.

Per Danielsen sier saken med det han mener var en æreskrenkende anmeldelse er ryddet opp i.

Det er helt på det rene at advokater ikke behøver finne seg i ærekrenkelser publisert i Advokatguiden, mener Danielsen.

- Guiden skal selv i henhold til sine retningslinjer fjerne slike krenkelser. I mitt tilfelle fikk jeg da også til fjerning. Jeg vet ikke om Advokatguiden hadde en finger med i spillet for å redde eget skinn, men det er uten betydning. Jeg er fornøyd med løsningen.

- Generelt behøver ikke advokater finne seg i angrep mot den tillit man behøver i sin næringsvirksomhet og den integritet som man også trenger. Det finnes en serie med avgjørelser fra Menneskerettighetsdomstolen i EMD der advokater har vært involvert etter å ha vunnet injuriesaker nasjonalt. Klager mot slike fellende injuriedommer er blitt avvist i EMD. Gjeldende rett er derfor klar nok, hevder han før han tar opp et annet forhold.

- Advokatguiden opplyser at de ikke aksepterer anmeldelser fra advokaters motparter i guiden. Advokatbladet opplyser at det finnes slike saker, og Andersen forteller at det bare er klienter med tidligere klientforhold som kan skrive anmeldelser. Vi har dessverre også opplevd at egen klients motpart har skrevet anmeldelse, og vi sliter med å få fjernet slikt, mener Danielsen.

- Her er guiden ikke på høyden og kan kritiseres. At motparten er dårlig taper, skal jo ikke gå utover advokaten. Det skal man spares for, men her skorter det på Advokatguidens plikt til å følge de regler de selv påstår de skal følge.

Powered by Labrador CMS