Journalist Henrik Skjevestad mottok prisen på vegne av redaksjonen under prisutdelingen i Pressens hus i Oslo torsdag kveld.
Journalist Henrik Skjevestad mottok prisen på vegne av redaksjonen under prisutdelingen i Pressens hus i Oslo torsdag kveld.

Advokatbladet fikk heder for forside om digitale bevis

- Veldig hyggelig å få anerkjennelse fra andre journalister for den jobben vi gjør, sier redaktør Nina Schmidt.

Denne forsiden mottok heder under Fagpresseprisene. <a target="_blank" href="https://www.advokatbladet.no/files/2020/11/12/Advokatbladet_0820_high.pdf" aria-label="">Klikk her</a> hvis du vil lese bladet som PDF.
Denne forsiden mottok heder under Fagpresseprisene. Klikk her hvis du vil lese bladet som PDF.

Torsdag kveld ble Fagpresseprisene 2021 delt ut under en prisfest på Pressens hus i Oslo.

I kategorien «Årets forside» fikk Advokatbladet diplom og hederlig omtale for forsiden fra nummer 8 i 2020. Bladets hovedtema var digitale bevis.

- Vi stilte spørsmålet om aktørene er rustet til å håndtere digitale bevis. Gjennom å belyse temaet over 16 sider, fikk vi frem at digitale bevis ikke alltid er hva de gir seg ut for å være; at det kan være stor usikkerhet knyttet til dem, at de utfordrer personvernet, og at lovverket henger etter, spesielt når det gjelder bevissikring, sier redaktør Nina Schmidt.

- Vi brukte blant annet Laila Bertheussen-saken som eksempel på hvordan personvernet invaderes. Eller som Ketil Lund sa det: «Hele utviklingen er hårreisende. Det digitale universet er et mirakel for de hemmelige tjenestene». Bladet retter søkelys mot viktige spørsmål for rettssikkerheten, sier hun.

- Et visuelt løft

Hun roser uttegnerne av bladet for godt håndverk.

- Vårt samarbeid med journalister i byrået Mediamania har gitt bladet et visuelt løft, og bidratt til at vi nå har et mye sterkere skille mellom papir og nett, sier Schmidt.

Hun mener forsiden fortjente oppmerksomheten fra Fagpressen.

- Jeg synes at vi har klart, med enkle visuelle virkemidler som gule lapper og tegnestifter, å illustrere mange av dilemmaene med digitale bevis: Det er store mengder av dem. De kan være forurenset. Og de er invaderende i privatlivet. Vi synes dette er en viktig sak som fortjener oppmerksomhet, også utover advokatenes rekker, og synes det er ekstra stas å bli premiert av en så kompetent jury, sier Schmidt.

Dette er juryen

  • Kjersti Løken Stavrum, direktør i Stiftelsen Tinius. Juryleder
  • Reidun Kjelling Nybø, ass. generalsekretær Norsk redaktørforening
  • Vegard F. Venli, journalist NRK
  • Morten M. Løberg, fotograf
  • Henning Aarset, seksjonsleder Norsk helsenett
  • Nina Thorvaldsen, mediebyrået IUM
  • Yngve Vogt, journalist i Apollon

- Revolusjonerende forskjell

Ifølge statuttene skal prisen gå til en eller flere forsider av særdeles høy kvalitet.

I juryens begrunnelse heter det følgende:

«I en digital hverdag kan nesten alt spores. Det er en revolusjonerende forskjell på bevis før og nå. Skulle du ha problemer med å huske, eller ønske å skjule, hvor du var på et gitt tidspunkt en bestemt dag, så vet telefonen din det. Eller gjør den nå det? Hederlig omtale går til Advokatbladet for en kreativ forside hvor de illustrerer temaet digitale bevis i rettssaker, og hvordan de kan manipuleres».

Hovedvinner i forside-kategorien ble bladet Sykepleien, med en forside som illustrerer korona-dagbøkene til sykepleiere. Bladet Politiforum fikk også hederlig omtale.

Se alle prisvinnerne på Fagpressen.no

I november i fjor fikk Advokatbladet hederlig omtale for korona-dekningen om da domstolene stengte ned.

Henrik Skjevestad, Thea N. Dahl (i foreldrepermisjon), Nina Schmidt og Kari Hegstad utgjør redaksjonen i Advokatbladet.
Henrik Skjevestad, Thea N. Dahl (i foreldrepermisjon), Nina Schmidt og Kari Hegstad utgjør redaksjonen i Advokatbladet.
Powered by Labrador CMS