Tor Kjærvik har vært forsvarer i flere store straffesaker siden han startet advokatpraksis mot slutten av 80-tallet.

Advokat Tor Kjærvik skutt og drept i Oslo mandag kveld

- Det har aldri vært noen tvil om at han var sin klients nærmeste støttespiller, minnes Frode Sulland.

Publisert Sist oppdatert

Mandag kveld skal det ha oppstått en skyteepisode i Tor Kjærviks hjem på Røa, ifølge VG. Først ble det meldt at en mann var kritisk skadet, før Kjærvik ble bekreftet død om lag klokken 22.30.

En mann i 30-årene er pågrepet og siktet for drapet. Ifølge avisa skal det ha vært flere vitner til hendelsen, men politi har foreløpig ingen grunn til å tro at det skal være snakk om flere gjerningspersoner.

- Siktede og avdøde er i nær relasjon. Dette er en vanskelig situasjon for familien, og jeg ber pressen ta hensyn, sa Anne Alræk Solem, leder av etterforskningsseksjonen for drap i Oslo politidistrikt under en pressekonferanse tirsdag formiddag.

På spørsmål fra pressen bekrefter Solem at det er snakk om en familierelasjon, samt at det er John Christian Elden som er oppnevnt som forsvarer for siktede.

Profilert forsvarer

Tor Kjærvik, som fylte 70 tidligere i vår, har vært forsvarer i en lang rekke profilerte drapssaker. Deriblant Orderud-saken, hvor han forsvarte Kristin Kirkemo. Han er også kjent fra Landås-saken, NOKAS-ranet og Kristin Juel Johannessen-drapet.

Han arbeidet i firmaet Advokatene ved Tinghuset i Oslo, men startet karrieren som politifullmektig ved Romerike politidistrikt i 1978, ifølge NRK. Han prøvde seg også i en kort periode som politimester i Sør-Varanger før han gikk over til strafferetten.

På slutten av 80-tallet startet han advokatpraksis i Oslo sammen med Fridtjof Feydt, Øystein Storrvik og Oscar Ihlebæk. I 1994 ble Kjærvik fast forsvarer i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett, og åpnet kontor med advokat Morten Kjensli noen år senere.

Frode Sulland.

- Sto for en stødig forsvarergjerning

Advokat Frode Sulland husker Kjærvik som en god kollega - og nabo.

– Som alle andre opplever jeg dette som forferdelig tragisk. Ekstra spesielt er det også fordi jeg bor svært nær der det skjedde, og var ute for å gå en kveldstur omtrent på drapstidspunktet. Det gjør dette spesielt opprørende, sier han til Advokatbladet.

Spesielt husker Sulland Kjærvik fra da de to forsvarte hver sin halvsøster i Orderud-saken.

– Jeg vil minnes Tor Kjærvik som en solid kollega. Vi hadde kollegial kontakt over mange år, og ettersom han hadde kontor i etasjen over meg på CJ Hambros plass, møttes vi jevnlig på vei til og fra lagmannsretten, sier han og legger til at Kjærvik alltid har stått for en stødig forsvarergjerning.

- Det har aldri vært noen tvil om at han var sin klients nærmeste støttespiller. Jeg opplevde han som en faglig sterk, og etisk svært grundig advokat.

Advokat Marius Dietrichson.

- I sjokk

Marius Dietrichson er leder av Advokatforeningens forsvarergruppe.

- Dette er en dyp tragedie, ikke bare for familien, men også for det fagmiljøet der han hadde sin virksomhet. Ved Tor Kjærvik har klientene fått en høyt respektert advokat som alltid ble lyttet til. Vi forsvarere er i dag i sjokk, sier Dietrichson.

Han har hatt flere saker i retten med Kjærvik.

- Jeg vil huske ham som en flink advokat som alltid var vennlig. Han vil bli dypt savnet, sier Dietrichson.

Tor Kjærvik var en anerkjent og dyktig advokat, med et langt virke i rettsstatens tjeneste, sier Advokatforeningens leder, Jon Wessel-Aas.

- Det er med stor sorg vi i Advokatforeningen mottar nyheten om denne tragiske hendelsen, og vår medfølelse går til Tor Kjærviks etterlatte.

Powered by Labrador CMS