Advokat-sommer: Vibeke Hein Bæra

Advokat Vibeke Hein Bæra tilbringer sommeren på familiehytta utenfor Langesund. Foto: Privat

- Tar daglig med meg erfaringene fra 22. juli-saken

For Skien-advokat Vibeke Hein Bæra har 22. juli-saken hatt størst påvirkning på hennes karriere. I sommer ser hun frem til å morgenbade i havet - og har satt seg mål om å få til minst en kajakk-tur hver dag.

Publisert Sist oppdatert

Hils på Vibeke Hein Bæra

Alder: 55

Bosted: Skien

Opprinnelsessted: Porsgrunn

Sivil status: Giftet meg med Per Åge i 1990, to barn, Emilie (f. 1992) og Elise (f. 1996).

Bæra ble for alvor kjent da hun var en av to hovedforsvarere til massemorderen Anders Behring Breivik etter 22.juli-angrepene.

Nå er hun aktuell i en sak der hun representerer om lag femti elever som sier de er blitt mobbet i Drangedal over flere år.

- Klientenes mål er ulike, men det er et sterkt ønske om endring av en ukultur som har skadet mange – og som pågår. Det er for meg og slik jeg forstår kommunen, ingen tvil om at det har vært en sterk mobbekultur. Denne kulturen med mobbing og trakassering har påført mange stor skade.

- Det er videre ingen tvil om at det kommer mange erstatningskrav som følge av det som avdekkes. Flere av henvendelsene til meg kommer fra skoleelever som aldri har lært å lese, skrive og regne. Flere er 100 prosent uføre som følge av skaden.

- Saken har fått betydelig oppmerksomhet. Dette utfordrer alle som fortsatt skal bo sammen i Drangedal, både lærere, elever, og rektor. Det stiller også særskilte krav til oss som prosessfullmektiger i saken, påpeker Bæra.

Hva er det mest spennende du har jobbet med denne våren?

- Jeg jobber med mennesker. Det er alltid det mest spennende for meg.

Hvis du skal trekke frem en sak fra din advokatpraksis som har hatt stor betydning fra din karriere, hvilken sak er det, og hva lærte du av den?

- Det er uunngåelig å ikke nevne 22-julisaken i en slik sammenheng. Jeg tar daglig med meg erfaringene derfra om hvor viktig en god rolleforståelse er. Det gjør seg selvsagt ekstra gjeldende i store kriser, men også i min daglige forståelse av advokatoppdraget, og samhandlingen med og profesjonaliteten til andre i prosessene, som domstolene, påtalemyndigheten, politiet, og pressen.

Har din karriere hatt et vendepunkt?

- Mitt vendepunkt var da jeg gikk over fra påtalemyndigheten tilbake til å være advokat. Underveis hadde jeg et flott år som regiondirektør i Arbeidstilsynet før jeg gikk tilbake til advokatyrket som en følge av 22.juli saken, og det påfølgende rettsoppgjøret.

Hva er det viktigste å være flink til for å lykkes på ditt fagfelt?

- Evnen til å lytte og forstå faktum og menneskene sakene angår- enten som fornærmede eller mistenkte/siktede/tiltalte eller for den slags skyld parten i en sivil sak.

Hvem er ditt faglige forbilde og hvorfor?

- Jeg har mange forbilder i advokatverdenen. Noen lever – andre gjør dessverre ikke det. Advokater som kjemper for sin klient – og har forstått hva det er som reellt tjener klienten fortjener respekt. På den annen side har jeg liten respekt for noen kollegers hersketeknikker, og harselering.

Hvilken lov bør endres raskest mulig og hvorfor?

- Rettssikkerhetsgarantiene utfordres i en verden som utsettes for terrorhandlinger og brutale angrep på rettsstatene. Lovgiver må være sitt ansvar bevisst i utviklingen av nye beskyttende loverendringer. Vi ser nå eksempler på rettshandlinger som ikke er en demokratisk rettsstat verdig. Det er bekymringsfullt. Rettssikkerhetsgarantiene må styrkes, isteden er det min erfaring at de svekkes. Domstolene har i disse sakene et stort ansvar.

Hvilken sak i nyhetsbildet hittil i år har engasjert deg mest?

- Jeg er dypt bekymret for konfliktskapende og fremmedfiendtlig retorikk. Det er samtidig nitrist å se hvordan forbrukersamfunnet – som jeg er en del av, skader miljøet og fremtiden for våre etterfølgere.

Den lille raske

Antall timer på jobb i uken: Det er blitt mange timer og viktige møter.

Antall saker i retten siste år: Jeg teller ikke, men vil anta ca 50 rettsdager.

Antall champagneglass i måneden: Jeg feirer gjerne – og mener det er en viktig ingrediens i det å våge. Noen måneder blir det ikke noen, denne våren har vi både feiret og grublet.

Hvor ofte trener du?: Altfor sjelden etter at min kjære følgesvenn Embla døde i februar. Hun var en aktiv fuglehund som dro meg ut på tur. Har mål om én kajakktur om dagen i sommer!

Favoritt-bok: Akkurat nå – Per Petterson: «Menn i min situasjon».

Favoritt TV-serie: Dagsrevyen – i den grad det kan kalles en serie.

Favoritt sommerlåt: Frida Ånneviks «Søtten år» berører dypt i disse dager. Utover Leoanard Cohen hører jeg gjerne nordiske artister og er dypt imponert over kvaliteten. Kari Bremnes og Bo Kaspers orkester er nok av de jeg helst vil høre med tærne i sjøen og måkeskrik over hodet.

Favoritt advokat-kjendis: Advokat Hege Salomon. Jeg beundrer hennes engasjement og inkluderende måte å møte klienter og kolleger på.

Hva er en perfekt sommerdag for deg?

- Den starter med et friskt morgenbad etterfulgt av god mørkbrent kaffe, og avsluttes gjerne med gode samtaler eller et slag canasta kortspill foran peisen på hytta.

Hvor går sommerferien i år?

- Hytta utenfor Langesund i Telemark sammen med familie og gode venner.

Hva er ditt favorittsted i Norge om sommeren, og hvorfor?

- Telemark! Fylket har ramsalt hav, flotte fjell og god plass til alle. I tillegg har vi et godt kulturtilbud med noe for de fleste.

- Hva får deg til å havne i feriemodus?

- Morgenbad i havet, hyttenaboens smittende latter - og en fornøyd storfamilie rundt grillen.

Hvem er din drømmegjest ved middagsbordet og hva vil du servere?

- I en surrealistisk verden er det Leonard Cohen. Musikken hans betyr mye for meg. Han lever dessverre ikke lenger. Mine drømmegjester ved bordet er unge og eldre som tør og vil engasjere seg for en bedre verden. Jeg har en sykepleierdatter som virkelig brenner for eldres verdighet og livskvalitet i livets siste år, og en datter som brenner for konflikthåndtering mennesker og stater imellom, og vier sine studier til dette. Min far på 85 er fortsatt i jobb og min mor er engasjert i politikk og næringsliv. Med familien og gode venner rundt grillen er det sommerlykke. Jeg liker godt å legge det jeg kan i at det skal smake godt. God mat skaper god kultur.

LES ALLE SOMMER-INTERVJUENE HER!

Powered by Labrador CMS