Advokat-sommer

Advokat Finn Eide ser frem til å tilbringe deler av sommerferien på sjøen - og er forberedt på all slags vær. Foto: Privat

Skatterettsadvokat Finn Eide: En fantastisk opplevelse å prosedere i Høyesterett

Da Deloitte-partner Finn Eide skulle i retten for femte gang, var arenaen Høyesterett. Der fikk han en positiv overraskelse.

Publisert Sist oppdatert

Hils på: Finn Eide

Alder: 55 år

Bosted: Stavanger

Opprinnelsessted: Haugesund

Sivil status: Gift, to døtre og tre bonusbarn, i alderen 18 – 28 år.

Skatterettsadvokat Finn Eide fikk oppmerksomhet i vår med sitt utspill om at vi trenger en ny bokføringslov - raskt. I sommer kobler han av med familietur til Provence, og på seiltur langs norskekysten, der alt kan skje.

- Du har tatt til orde for en endring av bokføringsloven og at denne er gammeldags, hvorfor mener du dette er så viktig?
- Det er viktig at vårt lovverk henger med i tiden – uansett område. Denne saken er jo litt sær, og kommer ikke opp på viktighetsskalaen på samme måte som menneskerettigheter og dess like. Jeg er opptatt av at vårt næringsliv har gode og oppdaterte rammevilkår, og når norske virksomheter nektes å lagre sine regnskapsdata i «skyen» - på servere innen EØS området, da synes jeg det var noe å si fra om. Selv om bokføringsloven ikke er veldig gammel, forutsetter den nærmest at virksomheter fører og oppbevarer sine regnskaper med tilhørende bilag på papir.

- Hva er det mest spennende du har jobbet med denne våren?
- En ankesak for Borgarting lagmannsrett, som gjaldt verdien på en av verdens mest avanserte borerigger, da denne ble solgt mellom to beslektede selskaper. Her skilte det omtrent 2 milliarder kroner mellom prisen selskapet mente var riktig, og verdien Skatteetaten mente måtte legges til grunn. Jeg samarbeidet med min gode kollega Anette Fjeld, som leder vår gruppe innen skatte- og avgiftsprosedyre. Skatteretten forutsetter ofte at en har inngående kjennskap til faktum, herunder markedet og omstendighetene rundt en transaksjon. Vi førte to ekspertvitner i saken – og jeg opplever det som utrolig kjekt å samarbeide på tvers av fag og bransjer – og den innsikten man får gjennom dette, det være seg i riggmarkedet eller i finurlige regnskapsregler.

- Hvis du skal trekke frem en sak fra din advokatpraksis som har hatt stor betydning fra din karriere, hvilken sak er det, og hva lærte du av den?
- Det må være min første sak for Høyesterett, for tjue år siden. Da anken slapp inn, hadde jeg vært i retten fem ganger før – hvorav to omganger med saken som slapp inn. Ingen i vårt firma hadde noensinne vært i Høyesterett – og det var lite hjelp å få. Hovedforhandlingen i Høyesterett ble berammet til de to første ukene i juni. Jeg brukte ti timer hver dag i hele mai måned til forberedelser, bortsett fra den 17. mai, og 29. mai som er min datters bursdag. I Høyesterett opplevde jeg dommerne som svært kompetente, og interesserte i saken – og det var en fantastisk opplevelse både å prosedere, og ha dialog over skranken om ganske utfordrende skatterettslige spørsmål. Saken ble dels vunnet og dels tapt, mens rettens mindretall, skatterettsprofessor Magnus Aarbakke, ga medhold over hele linjen. Lærdommen er at en skal stole på seg selv, og jobbe hardt og målrettet - så går det bra til slutt!

- Har din karriere hatt et vendepunkt?
- Det var vel et vendepunkt da jeg sluttet i skatteforvaltningen, og begynte å jobbe i et advokatfirma som var spesialisert på skatterett. Jeg får nok en ekstra energi av å jobbe med klienter som har et spesifikt behov, som jeg kan bistå med. Det å yte service og få tilbakemelding på den servicen som ytes gir et ekstra push i hverdagen.

- Hva er det viktigste å være flink til for å lykkes på ditt fagfelt?
- Jeg tror formelen er slik:
(God faglig innsikt+Kontroll på faktiske omstendigheter + Kreativitet) X Empati

= Integritet

- Hvilken lov bør endres raskest mulig og hvorfor?
- Det må bli bokføringsloven – fordi EDB og Internett har kommet for å bli!

- Hvilken sak i nyhetsbildet hittil i år har engasjert deg mest?
- Jeg synes Brexit har vært interessant og skremmende. Kombinerer en dette med folk som Trump i USA, Putin i Russland og Erdogan i Tyrkia, ser en hvor skjør verdensordenen er – og hvor egosentrisk og nasjonalistisk orientert samfunnet er. Jeg liker det ikke…

Den lille raske

Antall timer på jobb i uken: 50

Antall saker i retten siste år: 3

Antall champagneglass i måneden: Varierer

Hvor ofte trener du?: Ikke ofte nok.

Favoritt-bok: Markens grøde

Favoritt TV-serie: Tror det må bli Sopranos, men finnes utrolig mye bra nå

Favoritt sommerlåt: Ingen spesiell, men mange av De Lillos sine gjør meg sommerglad.

Favoritt advokat-kjendis: Nelson Mandela

-Hva er en perfekt sommerdag for deg?
- Den perfekte sommerdag består av at du våkner uthvilt av bølgebrus og en svalende vind, og legger deg sent med en silkebris - uten helt å skjønne hvordan dagen gikk!

- Hvor gikk sommerferien i år?
- Første halvdel går til Lorgues i Provence. Der blir det stor familiesamling i to uker med sol, varme, lange måltider og god vin. Dernest blir det to uker i seilbåt på norskekysten – der kan alt skje, avhengig av vær og vind.

- Hva er ditt favorittsted i Norge om sommeren, og hvorfor?
- Om bord i seilbåten vår, nærmest uansett hvor på den norske kyst man måtte være. Kysten, vinden og havet gir en ro som intet annet kan gi meg – etter et par uker med seiling, er man klar for et nytt år med arbeid og nye muligheter.

- Hva får deg til å havne i feriemodus?
- Sval vind, solnedgang og en god rosévin.

- Hvem er din drømmegjest ved middagsbordet og hva vil du servere?
- Jeg går ikke så mye rundt og drømmer, verken om det ene eller andre. Er slik sett svært fornøyd med at jeg kan få spise middag med min kjære så godt som hver dag – og da spiller det nesten ikke noen rolle hva som blir servert. Når det er sagt er jeg svak for det italienske kjøkken – og italiensk vin!

LES ALLE SOMMER-INTERVJUENE HER!

Powered by Labrador CMS