Advokat-sommer: Siri Teigum

Thommessen-partner Siri Teigum ble hyllet som beste advokat i kategorien Konkurranserett - ikke for første gang.

Siri Teigum: Liker å få innblikk i tanker hun ikke kjenner

Thommessen-partner Siri Teigum (58) er ikke uvant med seksti arbeidstimer i uken, men legger alltid jobben igjen på kontoret når hun drar til fjells. I dette intervjuet forteller hun om beslutningene som har formet karrièren, om konkurranserett i praksis - og om juristen som gjør henne "starstrucked".

Publisert Sist oppdatert

Hils på

Navn: Siri Teigum

Alder: 58

Bosted: Nordberg, Oslo

Sivilstatus: Gift, to barn

Opprinnelsessted : Årdal, Sogn

Siri Teigum er ansett som en av landets fremste forretningsadvokater, og troner regelmessig i toppsjiktet i Finansavisens advokatundersøkelser og Kapitals kåringer av Norges mektigste kvinner.

I hennes over tjue år som partner i Thommessen har hun sittet i styret og i ledergruppen i to omganger i hver rolle. Hun leder arbeidet med EU/EØS- og konkurranserett. Ved siden av advokatyrket sitter Teigum i styret til Gyldendal og er styreleder i Folketrygdfondet.

Hva er det mest interessante du har jobber med i vår?

- Det er en sak for Telenor, der de er ilagt et stort overtredelsesgebyr som Konkurranseklagenemnden nå er i ferd med å vurdere. Konkurranseklagenemnden er et nytt overprøvingsorgan, de har bare hatt en sak før dette. Saken i seg selv er ganske spesiell, og kombinasjonen er fra en advokats perspektiv utfordrende og spennende.

Siri Teigum i feriemodus! Foto: Privat

Hvis du skal trekke fram en sak fra din advokatpraksis som har hatt stor betydning for din karrière, hvilken sak er det, og hva lærte du av den?

- Jeg tror ikke det er noen enkeltsak i advokatpraksisen som har skilt seg ut på den måten. Det viktige er å holde fokus på klientenes interesse i sakene. Sakene vi bistår i har vanligvis stor betydning for dem, og er viktige for oss gjennom det. Når man har arbeidet som advokat i tjue-tredve år, har man selvsagt vært involvert i mange engasjerende saker, og summen av de erfaringene preger både hva man har grunnlag for å håndtere og hvilket "markedssyn" man har. Det at jeg har fått bistå i mange store konkurransesaker, både ved fusjoner og oppkjøp og i etterforskningssaker, vil nok prege min hverdag fremover også.

- Hvis vi ser utover oppgavene jeg har hatt som advokat, er mitt yrkesliv preget av at jeg som student valgte å reise ut for å studere EU-rett. Deretter skrev jeg om samarbeidet mellom EFTA og EF, som det den gang het, og hvordan dette kunne utvikles videre, illustrert ved hva som var nødvendig for å få slutt på bruk av antidumpingtiltak og å gå over til å anvende samme regler for konkurranse i EFTA og EF. Dette førte meg så inn i arbeidet med EØS-forhandlingene og deretter til virket som advokat på dette feltet.

- Handelspolitikk og konkurranse, samt betydningen av å finne fungerende mekanismer for internasjonalt samarbeid, er evig aktuelle tema. Det kombinerte arbeidet med næringspolitikk og ulike bedrifters markedsstrategier (konkurranserett i praksis) har i sin tur antakelig lagt grunnlaget for den mulighet jeg etter hvert har fått til å bidra i styrearbeid og på andre arenaer enn det klassiske advokatvirket. At veien blir til mens man går, er et treffende uttrykk hva meg angår.

Hvem er ditt faglige forbilde og hvorfor?

- Det finnes så mange dyktige jurister, man finner noe å lære og inspireres av hos de fleste kolleger og motparter. Vår kollega Kim Dobrowen, som dessverre døde altfor tidlig, var en uvanlig reflektert og dyktig advokat som nøt stor tillit hos mange, og var en læremester for oss alle. På fakultetet var de mange. Jeg blir fortsatt litt 'starstrucked' om jeg treffer Carsten Smith. Gjennom arbeidet som advokat, får man også gleden av å arbeide med folk som har annen faglig bakgrunn enn jussen. Det har beriket prosjektene vi har arbeidet i mye, og minnet meg om betydningen av helhetlige perspektiv. Spørsmålet om faglige forbilder besvares kanskje best om jeg svarer på hvilke egenskaper jeg verdsetter høyt i i arbeidssammenheng.. Mennesker som er målrettede, engasjerte, åpne for ulike synspunkt, redelige, grundige og utholdende gir mye i samarbeid med andre, uavhengig av faglig og yrkesmessig plattform.

Hvilken sak i nyhetsbilde hittil i år har engasjert deg?

- Handelskrigen. Bakgrunn, konsekvenser og spørsmålet om hva vi bør gjøre. Utfordringen omtales som om dette bare handler om Trump, men det er ikke gitt etter mitt skjønn. Brexit - britiske politikere har ikke maktet politikernes fremste oppgave, å utvikle løsninger.

Hvilken lov bør endres raskest mulig og hvorfor?

- Jeg syns man skal vurdere å oppheve kontantstøtteordningen.

Hvis du ikke var advokat, hva ville du blitt?

- Jeg trodde lenge jeg skulle bli lege, fysioterapeut og/eller ernæringsfysiolog. Jeg kunne ha hatt stor glede av å være lærer. Etter hvert som tiden går, ser jeg at jeg kunne trivdes i en rekke yrker. Jeg liker å arbeide sammen med andre med oppgaveløsning, og jeg trives ekstra godt når jeg ser at noen har nytte eller glede av det vi gjør.

Hvordan kobler du av i hverdagen?

- Friluftsliv! Og samvær med venner. Konserter og film er viktig for meg. Samt det jevne påfyllet av bøker som gir innblikk i liv, situasjoner og tanker jeg ikke kjenner, samtidig som de ligger nært nok til å være relevante for meg.

Hva er en perfekt sommerdag for deg?

- På en perfekt sommerdag er det mildt, så jeg kan dra på tur, for deretter å samle folk jeg er glad i til et stort måltid. Jeg trenger ikke å spasere ned Champs-Elysees!

Hva er ditt favorittsted om sommeren?

- Om sommeren drar jeg gjerne til sommerhuset i Danmark. Min mann Gunnar er halvt dansk, så det føles som hjemme. Vi bruker det vesentligste av fritiden i vintertiden og om sommeren i Norden, enten på fjellet eller ved sjøen. Det finnes ikke noe finere sted for meg da. Våren og høsten gir rom for reiser til andre steder.

Den lille raske

Antall timer på jobb: 55-60

Saker i retten det siste året: 0

Antall glass champagne i måneden:

Altfor få!

Favorittbok: Tante Ulrikkes Vei

Beste sommerlåt: Summer in the City, The Lovin’ Spoonful.

Hvor går sommerferien i år?

- Det blir Danmark! Og en liten tur i Alpene, for å sikre godt vær til en av årets fjellturer. Vi har et enkelt konsept for mye moro på en liten uke: Vi kjører lekebil på svingete veier i fjellene for å finne nye steder å gå på tur. Etter en passende svett tur smaker luksuslivet i årets sommerkjole, med en liten drink og middag på et velvalgt sted riktig godt.

Hva får deg til å havne i feriemodus?

- Jeg kommer i feriemodus det øyeblikket jeg setter meg i bilen, og skal kjøre opp på hytta.

Det er mange som ikke havner i feriemodus hvis de vet at det er ugjort arbeid på horisonten?

- For meg er det å sette seg i bilen er nok. Det er sikkert fordi jeg har vært i arbeidslivet ganske lenge. Jeg jobber for tiden med noen saker vi har holdt på med siden 2012, og hvis jeg da ikke skulle greie å slappe av før de sakene var over, ville livet blitt ganske umulig. Det å sette seg i bilen og reise på fjellet funker alltid, da er jeg fri. Derfor reiser vi til fjells annenhver helg i vinterhalvåret.

Hvem er din drømmegjest ved middagsbordet, og hva ville du servert?

- Det er enkelt; de heter Fride, Benedicte, Gaute og Gunnar. Helt uten sammenligning! Da ville jeg servert en fransk suppe basert på kylling, tomat og diverse digg. Øvrig familie og venner er også alltid ønsket ved bordet. Når vi er mange, overlater jeg gjerne til andre å velge hva som skal serveres, og inviterer alle til å bidra på kjøkkenet. Det blir dobbelt så hyggelig og gir mulighet til å smake noe nytt. De føler seg kanskje ikke som gjester, men de er i hvert fall de viktigste ingrediensene i min drøm om det gode liv.

LES ALLE SOMMER-INTERVJUER HER!

Powered by Labrador CMS