ADVOKAT-SOMMER

Heidi Jordkjend jobber med konkurranserett.

– Viktig å forstå hvorfor mange unge slutter i advokatbransjen

- Det er vanskelig å vite hvorfor det er manglende mangfold i dag, og det er også vanskelig å måle om mangfoldet øker, sier Heidi Jorkjend (37). Hun er partner i Thommessen og leder Advokatforeningens mangfoldsutvalg.

Publisert

Da 2022 ble til 2023 overtok Thommessen-partner Heidi Jorkjend vervet som leder av Advokatforeningens mangfoldsutvalg. Selv omtaler hun utvalget som «utrolig engasjert», men forteller at de står overfor en ny utfordring.

I en årrekke har mangfoldsutvalget, som tidligere het kvinneutvalget, kjempet for å øke bevisstheten om fraværet av kjønnsbalanse i advokatbransjen, særlig i partnerskapene.

– Nå opplever vi at når det kommer til kjønnsbalanse, men også mangfold generelt, er «alle» enige om at det er viktig. Derfor blir spørsmålet hva man skal gjøre for å implementere dette, nå som den felles problemforståelsen er på plass? Mangfoldsutvalget vil bidra for å få til en faktisk og raskere endring, slik at ambisjonene blir mer enn bare prat, forteller Jorkjend.

– For eksempel har vi lyst til å rette oss mer mot studenter fordi vi ser at tilfanget til advokatbransjen også er skjevt, og vi ønsker å drive opplysning om hva advokater driver med og hvem som passer til rollen. Det kan være alle typer.

Fikk pedofili-kommentarer

Da regnbueflaggene ble heist og kalenderen viste at tiden var inne for sommerens feiring av mangfold, menneskeverd og fri kjærlighet, haglet kritikken mot PST og justis- og beredskapsministeren for håndteringen av terrorangrepet i Oslo sentrum i fjor, og både pressen og sosiale medier meldte om eskalering av hat og trakassering mot LHBTQ+.

– Forberedelsene til Pride var en nyttig påminner om hvorfor mangfoldsarbeidet ennå ikke er over. Da Advokatforeningen delte sitt Pride-arrangement på sosiale medier, fikk den blant annet kritikk for å støtte pedofili. Man kan ikke ta for gitt at alle er for mangfold, sier Jorkjend.

Heidi Jorkjend

Alder: 37

Opprinnelig fra: Bærum, mer presist rekkehus-Bærum

Fagområde: Konkurranserett

Antall timer på jobb i uken: Det varierer veldig, kanskje rundt 45

Antall saker i retten siste år: 0

– Hvordan sikrer man reelt mangfold raskere?

– Det er det ikke noe enkelt svar på. Det er ikke noe enkeltaktører klarer alene. En del av utfordringene er at det er vanskelig å vite beveggrunnen for hvorfor det er manglende mangfold i dag, og det er også vanskelig å måle om mangfoldet øker.

- Målet er ikke faste tall for at man må ha et visst antall i rullestol, et visst antall svaksynte og et visst antall homofile. Målet er at så få som mulig slutter, eller velger ikke å begynne, fordi de oppfatter, bevisst eller ubevisst, at det ikke er en plass til dem. Mangfoldsparametere burde ikke være en del av beslutningsgrunnlaget når man søker jobb, mener hun.

– Jeg har veldig tro på å få til en god dialog med studentene. Det er viktig for oss å forstå hva som er viktig for dem når de velger karrierevei, og det er viktig å forstå hvorfor mange unge slutter i advokatbransjen. Jeg tror ballen ruller i riktig retning, og selv om man skulle ønske at det gikk fortere, har det skjedd ganske mye bare de siste fem årene. Likevel mener jeg at vi fremdeles er helt i startgropen.

Tar rangeringer med en klype salt

37-åringen fra Bærum, eller rekkehus-Bærum som hun selv presiserer, lever et hektisk småbarnsliv med fotballtrening, matpakker og logistikk. Partner ble hun for to år siden.

– I Thommessen har vi etter hvert fått en del partnere på min alder, og det mener jeg er positivt. Kombinasjonen av yngre og eldre krefter er verdifull, mener Jorkjend.

De siste årene har hun markert seg i advokatundersøkelsens kategori for lovende talenter, og i 2023 rykket hun for første gang opp på hovedlisten i kategorien for konkurranserett.

– Det er utrolig hyggelig og stas, og jeg tror alle som ikke mener det, lyver. Men vi vet også at det kan være ganske tilfeldig hvem som får gode plasseringer, så man skal ikke tenke på undersøkelsen som en fasit på hvem som er best. Man skal ta rangeringene med en klype salt, men det er alltid hyggelig å bli sett.

Heidi Jorkjend på sommerferie.

Overrasket over hvor mye man lærer om andre bransjer som advokat

– På hvilket fagområde bør rettstilstanden endres fortest mulig?

– Kriminalomsorgen og dens ivaretakelse av menneskerettigheter. Det er helt hårreisende hvordan vi behandler domfelte som har behov for helsehjelp og rehabilitering. Vi stuer dem vekk og gjør dem sykere. Det er helt uholdbart. Det er mange som snakker deres sak, men det hverken en politisk eller en økonomisk prioritet. Dette handler om grunnleggende menneskeverd. Mye av det samme kan sies om psykiatrien også.

– Hva er den største utfordringen på ditt fagområde?

– Konkurranserett er et fagområde i veldig sterk utvikling. Det er gøy, samtidig som at reglene tidvis er litt uklare. Det kan være krevende å gi gode råd når man ikke vet helt hva reglene omfatter og ikke. Jeg tror at man her kan bremse litt. Konkurransetilsynet ønsker seg hele tiden nye verktøy og det er stadig nye regler ute på høring. Jeg tror det hadde vært nyttig å gå noen ekstra runder før man pøser på med hjemler som ingen helt vet hvordan vil bli brukt. Slik det er nå, er det ganske uforutsigbart.

– Hvem er ditt faglige forbilde?

– Siri Teigum. Jeg har jobbet med henne siden jeg var fullmektig, og hun er den beste konkurransejuristen jeg noensinne har møtt.

– Hva skulle du ønske du visste om advokatyrket da du var student?

– Kanskje hvor mye mer en juss man får holde på med, og hvor mye man lærer om andre bransjer. Man må virkelig forstå klientens bransje, marked, aktørene og hvordan konkurransen virker. Det er veldig gøy.

Drømmen om kunstgalleriet

– Har du tatt et valg i din karriere som du har angret på?

– Jeg hadde dårlig tid i starten og var kanskje litt ivrig med å komme tidlig ut i jobb. Jeg angrer ikke, men jeg kunne ha kostet på meg å se litt mer av verden først.

Favoritter:

Advokat-kjendis: Maria Hessen-Jacobsen

Bok: «Fuglane» av Tarjei Vesaas og «Max, Mischa & Tetoffensiven» av Johan Harstad

TV-serie: Succession

Podkast: Aftenpodden

Sommerlåt: Jeg har ingen favorittsanger, men det jeg kommer til å høre på i sommer er NRK Jazz

Sommerdrikk: Vann, champagne og musserende fra det globale sør

– Hva er drømmejobben for deg?

– Hadde jeg ikke arbeidet som advokat, ville jeg blitt skuespiller. Eller åpnet et kunstgalleri. Jeg synes det er veldig gøy med kunst, selv om jeg kan altfor lite. Liker man å ha kunst hjemme, er mitt tips å følge kunstnere på Instagram. Her kan man kjøpe mye fint i alle prisklasser. Det har jeg gjort flere ganger.

Godterismaken til en 4-åring

– Hvilken sak har gjort sterkest inntrykk på deg så langt i din karriere?

– Jeg har vært heldig og jobbet med mange store saker innenfor konkurranserett. Blant annet var jeg involvert i Telenor-saken i EFTA-domstolen som ble avgjort i fjor, og jeg fikk være med på en internasjonal etterforskningssak som varte i nærmere ti år.

– Hvem i Norge fortjener en ufrivillig dukkert?

– Jeg mener vi har en justisminister på litt ville veier. Emilie E. Mehl har en god evne til ikke å forholde seg til fakta, for eksempel i møte med domstolsreformen. Jeg håper for guds skyld reverseringen ikke blir noe av.

– Hva er din guilty pleasure?

– Mange! Jeg har ganske dårlig musikksmak. Det betyr at hvis jeg skal velge musikk, blir det fort hits fra 90-tallet, slik som Britney Spears og Ace of Base. Jeg er også veldig glad i historiske såpedramaer, og så har jeg godterismaken til en fireåring. Blå smurfedrops og bananaskids er noe av det beste jeg vet.

– Hvor går årets sommerferie?

– Den går til hytta mellom Larvik og Sandefjord, samt til Valdres.

– Hvilket spørsmål skulle du ønske at du fikk?

– Jeg skulle ønske du spurte meg om hvilken superkraft jeg helst ville hatt. Jeg ville uten tvil svart teleportering.

Powered by Labrador CMS