Når Jens Johan Hjort ikke fordyper seg i hjemmelekser fra forgjenger Erik Keiserud og Advokatforeningens generalsekretær Merete Smith,  slapper han gjerne av foran sin selv-lagde utepeis. Foto: Privat
Når Jens Johan Hjort ikke fordyper seg i hjemmelekser fra forgjenger Erik Keiserud og Advokatforeningens generalsekretær Merete Smith, slapper han gjerne av foran sin selv-lagde utepeis. Foto: Privat

- Har fått flere hyllemeter med ferielektyre fra Erik og Merete

Nyvalgt leder av Advokatforeningen Jens Johan Hjort får sommeren til å gå med fagstoff, peislaging - og daglige morgenbad.

Publisert

- Hva er dine morgenvaner om sommeren?

- Jeg har mine tvangsrutiner. Hver morgen må møtes med morgenbad. Dette er et ufravikelig krav, også på hytta på Skjold - hvis da isen har gått. Soltørking på varmt svaberg. Da er livet på sitt beste.

 

- Hvilken sak har engasjert deg mest på jobben denne våren?

- Mirmotahari-saken. Jeg trodde i min naivitet at vi var forskånet for slikt i Norge. Aller verst er for meg det menneskesyn - eller rettere; mangel på sådant - saken avdekker.

 

- Advokatstanden har opplevd flere uheldige saker de siste ukene. Hvor skadelige er disse sakene for bransjens omdømme?

- Enhver sak som involverer uhederlige advokater er en sak for mye, og påvirker advokatstandens omdømme negativt. Når det er sagt, er det min overbevisning at saker som Mirmotahari-saken er så surrealistiske at mannen og kvinnen i gata ikke kleber dem til standen som sådan.

 

- Hva gjør du for å gå fra jobb- til feriemodus, og hvor tilbringer du årets ferie?

- Akkurat nå er jeg på ferietilvenning. Jeg kjenner at jeg er litt dårlig på det. Det handler om å la dingsene ligge i størst mulig grad. Årets ferie er i likestillingens navn fordelt mellom nord og sør, mellom hytta ved Fjellfroskvannet i Balsfjord, og storfamiliehytta på Tjøme.

 

- Hvor ofte sjekker du mail og sosiale medier i sommer?

- Jeg har en ambisjon om å la være å sjekke mail mer enn 2 ganger om dagen. Sosiale medier skal i det store og hele få slippe å høre fra meg i sommer. Vi er unnværlige alle som en, vi kan like godt innse det først som sist.

 

- Hvordan holder du formen ved like?

- Joggeskoene er alltid med meg. For kroppsbalansens del blir det også litt padling.

 

- Hvilken hobby dyrker du i ferien?

- Jeg er frimurer og peismaker, med naturstenspeiser som spesiale. Jeg er akkurat ferdig med siste peis på hytta. Erik (Keiserud) og Merete (Smith) har ellers forbarmet seg over meg og gitt meg flere hyllemeter med advokatforeningsferielektyre - av nasjonal og internasjonal karakter, så jeg skal få ferietiden til å gå.

 

- Hvilket sted reiser du aldri tilbake til?

- Jeg er stort sett glad i å reise - og å reise tilbake. Men Qatar er jeg ferdig med. Uutholdelig varmt, store klasseskiller og et forbrukersamfunn av dimensjoner. Not my cup of tea.

 

- Hvilken advokat er din drømme-gjest til middag – og hva ville du servere?

- Det må bli Nina Walthinsen i Gatejuristen i Tromsø. Gatejuristen yter fra sin base i Tromsø gratisk juridisk bistand til rusavhengige og rusavhengige under rehabilitering i hele Nord-Norge. De gjør en enestående jobb. Nina skal få min berømte og eneste spesialitet: pappa-pizza. Laget fra bunnen av - bokstavelig talt.

 

- Hvilke forventninger har du til Jens Johan Hjort som ny leder i Advokatforeningen?

- Interessant spørsmål! Jeg har store forventninger til Hjort. Jeg håper han kan videreføre det gode arbeid som er lagt ned av hans dyktige forgjengere, og sammen med Merete, den dyktige staben og de mer enn 400 tillitsvalgte, markere Advokatforeningen som en toneangivende og aktuell samfunnsaktør i det rettssøkende publikums og rettstatens tjeneste.

 

- En undersøkelse viser at de advokatene med jurist-foreldre får gjennomsnittlig høyere lønn enn de som har foreldre med andre yrker. Er det et problem?

- Det er nok dessverre et utslag av nettverkssamfunnet. Forbindelser utnyttes, og man skal som kjent velge sine foreldre med omhu. Jeg er en svoren tilhenger av at man skal vurderes og (be)lønnes ut fra egne prestasjoner. Men så har jeg jo heller ikke juristforeldre...

Advokat-sommer

I spørsmål og svar-spalten Advokat-sommer spør vi kjente advokater viktige og mindre viktige spørsmål. I dag er turen kommet til nyvalgt leder av Advokatforeningen og partner i Steenstrup Stordrange, Jens Johan Hjort.