- Bør nedprioritere å bøtelegge rusmisbrukere

Tidligere statssekretær i Justisdepartementet, Kluge-advokat Ove Vanebo, er klar på hva han ville gjort om han ble justisminister for en dag.

– Hvilken sak har engasjert deg mest på jobben denne våren?

– Uten tvil EUs nye personvernforordning. Jeg har lest meg opp, holdt foredrag og bistått klienter for å løse ulike problemstillinger knyttet til implementering av forordningen. Og jeg tipper det blir nok å gjøre fremover når virksomheter ikke har alt på plass i tide, dvs. 25. mai 2018. Det er imidlertid et problem at svært mange ikke vet hva personopplysningsloven krever, og dermed har utilfredsstillende systemer.

– Hva er dine morgenvaner om sommeren?

– Veldig få endringer sammenlignet med andre årstider. Står kanskje litt tidligere opp enn ellers.

– Hva synes du om Regjeringens innsats på det justispolitiske feltet?

Jeg er vel litt inhabil i det spørsmålet, som tidligere statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet? Uansett, i all hovedsak synes jeg det er gjort mye bra. Beredskapen og PST er styrket. Ny straffelov er på plass. Politireformen rulles ut. Det er også igangsatt andre nødvendige prosesser, som avskaffelse av juryordningen og ny straffeprosesslov. Hvis jeg likevel skal peke på et område hvor jeg ønsker noen endringer, så går det på at domstolene bør få mer ressurser i fremtidige budsjettforlik.

– I hvilken grad vil robotisering prege ditt advokatkontor fremover?

Kluge har en egen ansatt som arbeider med slike spørsmål, og har god innsikt i bruk av kunstig intelligens. Egentlig burde han heller svart. Foreløpig tror jeg teknologien vil effektivisere kildesøk og brukes til annet enn det juridiske skjønnet, men advokater vil fremdeles ha en sentral rolle – iallfall noen år til.

– Klientnapping. Bare et rykte eller et utbredt problem?

Noe overdrevet rykte, iallfall innenfor det jeg jobber med. Men det er hard konkurranse, og klienter bytter raskt hvis de er misfornøyde.

– Hvis du var justisminister for en dag – hva er det første du ville gjort?

Tja, jeg mener jo som nevnt at mye er bra. Jeg tror imidlertid at vi bør ha en mer prinsipiell diskusjon om prioriteringer, og at jeg ville satte i gang arbeid for å klargjøre hva bl.a. politiet skal brukes til. Eksempelvis mener jeg vi bør nedprioritere å bøtelegge rusmisbrukere og personer som bruker anabole steroider, og heller sette inn ressurser mot organisert kriminalitet.

– Hva gjør du for å gå fra jobb- til feriemodus, og hvor tilbringes årets ferie? 

Slutter å undersøke eposter og telefonen hele tiden. Årets ferie går først til Jervan i Armenia, før vi drar videre til Georgia – med Tbilisi som «base». Deretter avsluttes ferien i Aserbajdsjans hovedstad, Baku.

– Hvor ofte sjekker du mail og sosiale medier om sommeren?

Eh, altfor ofte. Prøver å begrense til én gang om dagen.

– Hvordan holder du formen ved like?

Tradisjonelle styrkeøvelser og mye gåing. Jeg trenger at noen pusher meg, så jeg har fått tak i en ganske god personlig trener. Dessuten har jeg en kompis som er flink til å mase, slik at jeg kommer meg ut av kontoret og inn på SATS.

– Hvilken hobby dyrker du i ferien?

Da finner jeg frem alle bøkene jeg ikke har rukket å lese de foregående månedene. Jeg har foreløpig en ganske lang liste over forslag til lesing som jeg skal komme gjennom i sommer.

– Hvilket sted reiser du aldri tilbake til?

Jeg var i Podgorica, Montenegro, i fjor. Det er hovedstaden i landet, selv om den lignet på en norsk småby, med svært begrenset antall turistattraksjoner. Mest av alt minnet stedet om et stort veikryss. Hyggelige folk der, men jeg drar neppe tilbake dit.

– Hvilken advokat er din drømme-middagsgjest – og hva ville stått på bordet?

Jeg legger til grunn at det ikke kreves at vedkommende praktiserer eller lever nå. I så fall ville jeg spist med Margaret Thatcher, som i tillegg til å bli statsminister oppnådde både å bli kjemiker og barrister, det vil si en slags type skrankeadvokat. I tråd med hennes drikkepreferanser ville det nok blitt en eller flere typer whisky. Siden jeg er så fantasiløs når det kommer til mat, ville jeg troligbare funnet en velrennomert restaurant og bedt om en godt sammensatt meny.

Advokat-sommer

I spørsmål og svar-spalten Advokat-sommer spør vi kjente advokater viktige og noen mindre viktige spørsmål.

I dag er turen kommet til Kluge-advokat og tidligere Frp-statssekretær Ove Vanebo.

Powered by Labrador CMS