Advokat Zulifqar Munir var en av de første advokatene i Norge med pakistansk bakgrunn, og jobber til daglig ofte med unge klienter. Foto: Privat

- Gleder meg å se unge klienter komme på rett kjøl

Advokat Zulifqar Munir mener også skifte-saker bør omfattes av fri rettshjelp, og motiveres av ungdomskriminelle som får skikk på livet sitt.

I 2017 ble Munir oppnevnt som medlem i Advokatforeningens utvalg for asyl og utlendingsrett - et verv han håper å bruke mer tid på i 2019.

– Hvilken sak krevde mest av deg i året som gikk?

– En ting er hva som krevdes faglig, en annen ting er hva som kreves på det personlige plan. Jeg hadde en barnevernssak med en mor som var psykisk tilbakestående og krevde omsorgsrett for barnet sitt. Med tanke på hennes psykiske tilstand, skjønte hun nok ikke helt hva som skjedde. Denne saken var nok den som berørte meg mest, og krevde mest involvering med klienten.

– Har ditt advokat-kontor tatt i bruk noen legal tech-løsninger i løpet av året?

– Vi har ikke begynt med noen nye legal tech-løsninger i 2018, men jeg var ganske tidlig ute med digitalisering her på kontoret. Jeg hadde et mål om å gjøre kontoret papirløst allerede i 2002, og har kommet ganske langt med det. Papiret blir nok likevel ikke helt borte på en stund! 

Hva gleder du deg til å jobbe med i 2019?

– Jeg gleder meg til å hjelpe flest mulig i vanskelige situasjoner, spesielt ungdommer som har vært involvert i ungdomskriminalitet. Det er veldig hyggelig å se at noen av dem jeg har vært advokat for har kommet seg på rett kjøl.

– Hvilken lov bør endres fortest mulig?

– Fri rettshjelploven, hvor man er fratatt fri sakførsel i skifte-saker. Jeg mener denne loven i praksis virker kjønnsdiskriminerende. Jeg ser veldig mange skiftesituasjoner der gjerne kvinnene har mange rettigheter, og krav på store verdier. På grunn av manglende tilgang til egen bankkonto eller eierandeler i bolig, klarer de ikke å hevde sin rett. Dette fordi disse sakene ikke dekkes av fri rettshjelp. Dette bør endres. 

– Timeprismodellen i advokatbransjen: Kommet for å bli eller moden for endring?

– Jeg håper inderlig ikke den er kommet for å bli. Vi som er advokater i stykkpris-saker jobber masse gratis, og er også nødt til å jobbe ideologisk når vi tar disse sakene. På et eller annet tidspunkt kommer regningene i posten som også vi er nødt til å betale. Derfor må jeg, og flere andre, dessverre si mer og mer nei til disse oppdragene. Konsekvensene er at færre får den hjelpen de trenger. 

– Pr. dags dato er 24 av 264, cirka ni prosent, av partnerne i landets fem største advokatfirmaer kvinner. Hvor mange tror du det er om ett år?

– Jeg tror det kommer til å skje en boom, men at det tar litt mer tid før denne kommer. Før det vil det nok gå gradvis oppover. Statistikken viser at det er stor overvekt av jenter på jusstudiet. Da vi søkte etter fullmektig var 90 prosent av søkerne kvinner. Ettersom vi driver med de typiske myk-fagene kan det være annerledes, men jeg tror det er nødt til å skje en endring. Jeg tipper at tallet neste år blir om lag 35- 40 kvinnelige partnere. Mulig det er ønsketenkning, men kanskje vil det om ti-femten år være en overvekt av kvinnelige partnere.

– Hvem er ditt faglige forbilde?

– Helt siden jeg begynte å studere juss har det vært Olav Hestenes. Jeg slukte biografiene hans, og dro for å se på rettssakene han hadde. I tillegg til å være en dyktig advokat, var han et varmt og godt menneske!

– Hva er ditt nyttårsforsett i jobbsammenheng?

 På jobben blir vi fort litt oppslukt i sakene. Mitt nyttårsforsett er derfor å skrive mer, og prøve være mer aktiv i det rettspolitiske, og mer tid til Advokatforeningens utvalg for asyl og utlendingsrett der jeg er medlem. 

– Hva er din viktigste juletradisjon?

–Å tilbringe tid med familien, og å spise kalkun på julaften. Den lages alltid av min mor!

– Hvilket julebord var årets høydepunkt?

– Jeg pleier å ta med datteren min ut for å spise på restaurant - et julebord for bare oss to. Det synes både hun og jeg er veldig koselig.

– Hva er din favoritt-julefilm- /serie?

– «Grevinnen og hovmesteren». Den blir jeg aldri lei av. Jeg så den skulle vises for første gang på britisk TV i år – det er litt underlig at den ikke har blitt vist der ennå!

[su_box title="Advokat-jul" box_color="#e14030" title_color="#fffdfd"] I spørsmål og svar-spalten Advokat-jul stiller Advokatbladet profilerte advokater både faglige, og noen uhøytidelige julespørsmål.

Advokat-jul-intervjuer:

19. desember: Christian Hals

20. desember: Heidi Ysen 

21. desember: Christian Fredrik Michelet

22. desember: Zulifqar Munir

23. desember: Stig Bech

24. desember: Torstein Bae

25. desember: Liv Zimmermann

27. desember: Anders Rosenberg

[/su_box]

ADVOKAT-JUL:

Navn: Zulifqar Munir

Alder: 48

Arbeidssted: Advokatfirmaet Munir, Oslo

Spesialisert: Forsvarer, utlendingsrett, barnevern- og familierett

Bosted: Sofiemyr, Oppegård

Sivil status: Separert, to barn

Powered by Labrador CMS