presset på rettsstaten

- Advokater må tørre å mene litt mer

Mange advokater tar i praksis den norske rettsstaten litt for gitt. Én årsak kan være at advokater har en høy grad av tillit til at vårt lovverk i seg selv beskytter rettsstaten, sier advokat Ida Brabrand.

Ida Brabrand ble kåret til landets største talent i kategorien Media, sport og kultur i Kapital JUS’ advokatundersøkelse i februar.

Ida Brabrand er partner i Brækhus og programleder for podkasten Lovlytt. Advokatbladet har spurt henne om hun i det daglige arbeidet opplever at unge i advokatbransjen er opptatt av å beskytte rettsstaten.

I samfunnsdebatten er det gjerne erfarne, eldre professorer og advokater som holder rettsstatsfanen høyt hevet når det stormer. Har unge i advokatbransjen ryggmargsrefleksen som kreves for å stoppe den type angrep på rettsstaten som vi ser i USA?

I debatten Hvem skal definere advokatetikken, som ble arrangert av faggruppen i etikk ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo tidligere i vår, var dette blant temaene som ble diskutert.

Stolte over ansvaret

Ida Brabrand opplever at unge er bevisste på advokatens plikt til uavhengighet, forteller hun.

 – Jeg tror at mange unge i advokatbransjen er opptatt av å beskytte rettsstaten, og opptatt av ytringsfrihet, graden av fysisk og digital overvåkning, og bruken av personopplysninger. 

Uavhengighetsprinsippet er universelt og står sentralt i en rettsstat, påpeker hun.

- Jeg tror også at yngre advokater i Norge er opptatte av at de ikke skal la seg påvirke av utenforstående i sin rådgivning av klienten, og av annet press utenfra. For mange er det nok litt stolthet knyttet til det ansvaret som følger med profesjonen, og en selvfølge at den norske staten kan bli idømt ansvar for myndighetsmisbruk av en uavhengig domstol.

Temaet går igjen i flere diskusjoner

– Mitt inntrykk er at unge advokater er bevisste på at jusen kan være et verktøy for rettighetsutøvelse, uavhengig av hva slags rettsområde de jobber med til daglig, sier Brabrand.

På spørsmål om beskyttelse av rettsstaten er et diskusjonstema blant unge advokater, svarer hun at hun opplever at beskyttelse av rettsstaten går igjen i flere diskusjoner og samtaler enn før.

- Advokaters uavhengighet, ytringsfrihet på nett og overvåkning i sosiale medier diskuteres også hyppigere. Samtidig er mitt inntrykk at det konkrete som skjer i andre deler av verden er noe som advokater i Norge synes er ganske voldsomt, og nesten noe som det er litt vanskelig å forholde seg til i hverdagen, sier Brabrand.

- Bevisstheten har økt

Hun mener at mye tyder på at en god del advokater her hjemme er blitt enda mer bevisste på sin egen rolle i samfunnet, og på hvor viktig plikten til uavhengighet faktisk er.

Hun ser ikke noen umiddelbar fare for at advokatbransjen og domstolene her hjemme kan bli utsatt for tilsvarende angrep som Trump-administrasjonen har stått bak i USA.

– Jeg tror ikke tilsvarende angrep vil skje her. Norge har ikke samfunnsproblemer i en slik størrelsesorden og alvorlighetsgrad som USA, og vi har et velferdssystem som gir en grunnleggende trygghet for borgerne. Stødige tradisjoner som trepartssamarbeidet i arbeidslivet og den store respekten for det politiske systemet og de lovgivende myndigheter, gjør vårt demokrati mer robust, sier hun.

- Kan tillate seg større engasjement

Samtidig har advokater en grunnopplæring som gjør at de utmerket godt vet at rettsstaten ikke er en selvfølge, understreker hun.

- Men mange advokater tar i praksis likevel den norske rettsstaten litt for gitt. Én årsak kan være at advokater har en høy grad av tillit til at vårt lovverk i seg selv beskytter rettsstaten.

– Flere advokater kan tillate seg å være litt mer engasjerte i diskusjoner om for eksempel offentligrettslige og privatrettslige kontrolltiltak, overvåkning og forsøk på begrensninger av ytringsfriheten i forskjellige sammenhenger, sier Brabrand.

I siste utgave av Advokatbladets papirmagasin er hovedtemaet kampen for rettsstaten.

Advokater ivaretar daglig, på ulike måter, demokratiske rettigheter på vegne av næringsdrivende, private og offentlige klienter, minner hun om.

- Advokater er blant de yrkesgrupper som besitter verdifull informasjon om hva som rører seg på de livsområdene hvor lovene skal virke, og er viktige bidragsytere til for eksempel høringsuttalelser eller som foredragsholdere i ulike fora.

- Må lede oppmerksomheten mot det som ikke fungerer

Det er viktig at advokater tør å mene litt mer, uten at det bryter med taushetsplikten, sier hun.

-  Advokater har noen ganger et ansvar - som kan utledes fra oppgaven om å «fremme rett og hindre urett» - for å lede samfunnets oppmerksomhet mot det som ikke fungerer, eller som gir uheldige utslag i strid med rettssikkerheten. Denne plassen tror jeg at advokater kan bli enda mer bevisste på å ta. Det krever selvsagt mot, interesse og kunnskap, men vil bidra til å styrke rettsstaten, og gjøre den enda mer motstandsdyktig i møte med fremtidige utfordringer.

Powered by Labrador CMS