Toril Reynolds og Anette Elseth er utnevnt til nye statssekretærer i Justis- og beredskapsdepartementet. Foto: Olav Heggø, Fotovisjon

Nye topper i Justis- og beredskapsdepartementet

Politiførstebetjent Anette Carnarius Elseth og tidligere statssekretær i Samferdselsdepartementet Toril Charlotte Ulleberg Reynolds er de nye statssekretærene til justisminister Per-Willy Amundsen.

De to politiske rådgiverne Toril Charlotte Ulleberg Reynolds (født 1987) og  Anette Carnarius Elseth (født 1973) ble i statsråd denne uken utnevnt til statssekretærer for statsråd Per-Willy  Amundsen i Justis- og beredskapsdepartementet.

Reynolds kommer fra stillingen som statssekretær i Samferdselsdepartementet, og har tidligere vært politisk rådgiver for FrPs stortingsgruppe. Hun gikk ut fra Juridisk fakultet med master i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo i 2013. I studietiden jobbet hun som saksbehandler i  JURK (Juridisk rådgivning for kvinner), og hun har også vært trainee for FrPs stortingsgruppe. Hun er tidligere leder av Nes FpU, og var  i 2008 finalist i Frøken Norge-konkurransen. I 2006 var hun med i programmet "Top Model", men har siden satset på en karriere i politikken.

Anette Carnarius Elseth har permisjon fra stillingen som varaordfører for FrP i Sørum kommune, og er utdannet politi fra Politihøgskolen. Hun er politiførstebetjent, og jobbet som vaktleder i Øst politidistrikt frem til januar, da hun ble utnevnt til politisk rådgiver for tidligere justismininster Anders Anundsen. Hun er også første vararepresentant for Akershus Frp på Stortinget.

Hjorts utfall mot Amundsen

Utnevnelsen av Per-Willy Amundsen til justis- og beredskapsminister har møtt motbør. Dagsavisen hentet frem et utsagn fra den gang Jens Johan Hjort var ordfører for Høyre i Tromsø, og var uenig i en utvisningsdom fra Utlendingsnemnden (UNE).

"Grav frem hjerte og hjerne",  skrev Hjort om Per-Willy Amundsen på Facebook.

Ifølge Dagsavisen uttalte Amundsen til lokalavisen iTromsø at "Hjorths reaksjoner på UNE-dommen ikke hørte hjemme noe sted, og at han motarbeidet rettssystemet".

Nå ønsker Advokatforeningens leder å ha en god dialog med landets nye justisminister.

Overfor Dagsavisen sier Hjort at Advokatforeningen har mange hastesaker på blokka som den gjerne vil drøfte med den nye justisministeren.

"I skrivende stund er vi opptatt av å prioritere ny advokatlov. Vi trenger den nå! Vi har hatt en rekke oppslag i mediene med advokater som ikke burde være advokater. De må det bli lettere å avskilte. Så må vi styrke rettshjelpsordningen, og ikke svekke den bit for bit", sier Hjorth til avisen.

Høyre om

Utnevnelsen av Per-Willy Amundsen møter kritikk fra flere hold: Venstreleder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide har avholdt en egen pressekonferanse der de fremholdt at utnevnelsen av Amundsen, og av Terje Søviknes som olje- og energiminister, ikke bedrer samarbeidsklimaet.

"Det er nå to statsråder i samme departement, innvandringsminister Sylvi Listhaug og justisminister Per-Willy Amundsen, som begge er klimafornektere og har en retorikk ikke er samlende om innvandring", sier Grande til Aftenposten.

Vil bli advokat igjen

Nylig avgått statssekretær Ove Vanebo har lagt ut et lengre innlegg på Facebook der han forklarer hvorfor han har valgt å gi seg som statssekretær.

"I forbindelse med at Anders Anundsen går av som justis- og beredskapsminister, har jeg meddelt at jeg ikke ønsker utnevnelse som statssekretær under den nye statsråden. Det er i all hovedsak to grunner til at jeg slutter: For det første var en viktig forutsetning for meg at jeg skulle arbeide med Anders. Jeg var i tvil om jeg skulle takke ja til statssekretærposisjonen allerede da jeg tiltrådte, men syntes det virket spennende å arbeide med en av de dyktigste og mest profilerte statsrådene. Det har vært utrolig lærerikt, og Anders har vist lederskap og gjennomslagskraft som få er forunt. Han har et skarpt hode, og har klart å sette seg i respekt i både departement og sektorene han har ansvaret for. Selv om han har fått hard medfart i media, har han faktisk fått utrettet svært mye på justisfeltet; reformer som kommer til å bli stående i mange år fremover. Ved hans avgang faller en viktig begrunnelse for å sitte bort.

I tillegg har jeg savnet advokattilværelsen. Jeg har lenge følt meg ferdig med politikken, og trivdes veldig godt med jussen. Jeg har imidlertid fått mange (forhåpentligvis) gode ideer, som jeg vil bruke når jeg igjen skal i virke som advokat. Foreløpig er det ikke helt avklart hva jeg skal gjøre, men det kommer antagelig på plass rimelig snart", skriver Vanebo.

Også statssekretær Gjermund Hagesæter (FrP) er gitt avskjed i nåde.

Statssekretær Ove Vanebo i Justis- og beredskapsdepartementet ser frem til nye samtaler med Advokatforeningen.
Powered by Labrador CMS