Fra venstre Odd Ivar Biller, Live W. Lindholm, Anne Sofie Bjørkholt, Ingrid Høstmælingen og Trond Riiber knudsen. Terje Svabø (stående) ledet debatten.

- Taper penger om det ikke satses på kvinner

– I Norge har vi en total mangel på dialog om hvor fantastisk det er å ha en karriere. Vi har i stedet en helt forvridd diskusjon om alle ofrene som kreves.

Det sa Trond Riiber Knudsen da Kvinneutvalget i Advokatforeningen arrangerte paneldebatt med temaet «Selvsagt skal kvinner til topps i advokatbransjen! Men hvordan?» i slutten av april i advokatfirmaet BAHRs lokaler på Tjuvholmen i Oslo.

Knudsen var i en årrekke partner i det internasjonale rådgivningsfirmaet McKinsey & Co., og er nå leder av investerings- og rådgivningsfirmaet TRK Group, som har base i Oslo.

Tre kvinner - Anne Sofie Bjørkholt (partner i BAHR), Live Wilhelmsen Lindholm (partner i Acta) og Ingrid Høstmælingen (partner i Wikborg Rein), og to menn; Trond Riiber Knudsen og Odd Ivar Biller (tidligere juridisk direktør i Norsk Hydro) var invitert for å diskutere hvorfor så få kvinner kommer til topps i advokatbransjen.

Debattleder Terje Svabø ledet panelet gjennom en diskusjon som veldig kort kan oppsummeres slik: Man mister ikke sine advokategenskaper av å få barn. Firmaer som ikke har en mangfoldig ledelse, vil over tid tape store penger. Firmaene har veldig mye å gå på ved å organisere arbeidet bedre for å unngå nattejobbing. Og kvinner har egenskaper som gjør dem attraktive i det moderne arbeidslivet.

Anne Sofie Bjørkholt, som sitter i Kvinneutvalget, oppfordret kvinnene i det fullsatte auditoriet om ikke å velge bort advokatyrket «når de runder 34 år», eller får barn nummer to.

– Yrket er utrolig morsomt og et yrke for livet, for du lærer noe hver eneste dag. En mental «exit»- innstiling hos deg selv og hos arbeidsgiver blir dessverre selvoppfyllende, sa Bjørkholt.

Trebarnsmor Ingrid Høstmælingen var enig.

– En forventning møter deg om at etter det første barnet, så skal du ta et verdivalg, og gå til en juridisk jobb hvor det er en bedre balanse mellom jobb og familie. Og i alle fall etter barn nummer to eller tre. Da blir det lett å slutte i advokatbransjen, sa hun.

– I «de harde tredveåra» når barna er små og du skal prøve å komme deg opp og fram, kan ting føles mye tyngre om du ikke har kontroll over tiden din. Det er en helt forferdelig følelse. Bland deg inn i hvordan arbeidet er organisert, da blir arbeidet overkommelig, for arbeidsmengden totalt sett er ikke så vanvittig stor. Og husk at barna bare er små i noen år, sa Bjørkholt.

Særordninger for kvinner er stigmatiserende, gir mindre «kred», og fører til en lengre karrierevei, mente Bjørkholt, mens Høstmælingen påpekte at småbarnsmødre i advokatbransjen blir møtt av en litt «misforstått omsorg».

– For eksempel kan det være slik at «nå som du har små barn, så kan du heller være med på dette litt mindre krevende prosjektet», mens en mann som akkurat har blitt pappa, blir med på det mest krevende prosjektet. Dette merker jo kvinnene, sa Høstmælingen.

Bjørkholt kjente seg igjen:

– En ordning som «parent track» er egentlig bare fine ord for å si at «nå gjør du ikke så spennende ting fordi du skal gå hjem tidlig». Nå overdriver jeg litt, men dette er litt sant, det er slik mange ledere tenker, og det hindrer karrieren. Vi kvinner vil at det skal forventes det samme av oss, som av menn.

[caption id="attachment_7548" align="alignright" width="777"] – Kvinner er veldig godt posisjonert til å bli ledere i samfunnet vi er på vei mot, fordi de i mye sterkere grad enn menn har et konsistent forhold mellom det de gjør, og egne verdier, sa Trond Riiber Knudsen. Til høyre Terje Svabø.[/caption]

Trond Riiber Knudsen sa at han kan veldig lite om advokatyrket, men at han er «brennende opptatt av at samfunnet totalt sett må utnytte alle ressursene». Firmaer som ikke ser muligheten i å promotere kvinnelig lederskap, mister konkurransekraft og vil tape over tid, påpekte han, og viste til flere internasjonale undersøkelser som viser at store selskaper med kvinner i toppledelsen gjør det betydelig bedre finansielt.

– I Frankrike bidrar kvinner til 44 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP), mens norske kvinner bare bidrar til 32 prosent av BNP. For mange norske kvinner er jobben en hobby, sa Knudsen.

Odd Ivar Biller fortalte om et digert, amerikansk advokatselskap som knakk ryggen på bare å ha hvite, middelaldrende menn som ledere:

– I fjor sa verdens tredje største pensjonskasse opp sitt forhold til et stort advokatfirma fordi firmaet ikke hadde noen afroamerikanske partnere. De sa at de ikke kunne forholde seg til et firma som hadde holdningen «I’m a white man, and I write hours». Sammen med en del andre forhold, førte dette til at firmaet, som hadde syv hundre advokater i staben, gikk overende. Dette var et skremmeskudd for advokatfirmaer i USA, fortalte Biller.

Advokatfirmaene har mye å hente på å organisere arbeidet bedre, mente panelet.

– Denne bransjen må være den dårligste i klassen til å organisere sitt arbeid, og nå snakker jeg på vegne av oppdragsgiverne. Det eksisterer noen myter om at man må jobbe om natten, og alltid være tilgjengelig. Men det er ikke rart at man blir sittende oppe om natten, når forfallsboken dominerer all tenkningen, sa Biller.

– Som leder må man ta ansvar for å organisere arbeidet bedre, og det kan vi gjøre i mye større grad, for det er ikke slik at alt kommer som julekvelden på kjerringa, sa Bjørkholt.

Arbeids- og inntjeningskravene i advokatbransjen er et viktig element i debatten, og er «elefanten i rommet», mente Live Wilhelmsen Lindholm.

– Vi kan ikke ha en ærlig debatt uten å diskutere dem. Vi må erkjenne at kravene er en utfordring som jeg tror mange unge kvinner tenker på. Hvordan skal de kombinere inntjeningskravene med familielivet? Dette kan være skummelt å snakke med ledelsen om, fordi man er redd for å bli oppfattet som en som ikke er villig til å gjøre de riktige prioriteringene for å nå opp. Dette må vi tørre å snakke om, sa Lindholm.

Bjørkholt mener at firmaene i partnerrekrutteringen bør se etter folk som har talent i å organisere arbeidet bedre.

Trond Riiber Knudsen oppfordret kvinner til ikke å legge listen for lavt i sine karrieremål.

– Du må ha ambisjoner, for livet på toppen er fantastisk. Og det henger sammen med å kunne generere en god del inntekter. Om du legger listen for lavt, blir du alltid avhengig av andre, du blir litt sur, du er ikke i kontroll. Målet ditt bør være å bli sjef fortest mulig. Men det er viktig at finansielle krav ikke gjøres til noe negativt, for finansielle krav skaper uavhengighet, sa Knudsen.

Anne Sofie Bjørkholt er partner i BAHR.
– Kvinner er veldig godt posisjonert til å bli ledere i samfunnet vi er på vei mot, fordi de i mye sterkere grad enn menn har et konsistent forhold mellom det de gjør, og egne verdier, sa Trond Riiber Knudsen. Til høyre Terje Svabø.

Råd til de unge

Anne Sofie Bjørkholt øste av sin erfaring og ga mange råd til kvinnelige advokater som vil opp og frem:

* Det er ikke antall timer som er viktig, men evnen til å løse sakene. Ikke bli hyllevare.

* Bygg kunnskap sten for sten.

* Bli litt som Espen Askeladd, finn en lov som ingen andre kan, og skaff deg unik kompetanse.

* Vær en god sparringspartner. Øv deg på å være en god advokat.

* Organiser deg både hjemme og på jobb.

* Ta litt plass og sett noen krav.

* Nettverksbygging er å snakke med folk og være interessert i hva de driver med.

Powered by Labrador CMS