– Vi ser etter kandidater med en passion for advokatyrket, sier Wille.
– Vi ser etter kandidater med en passion for advokatyrket, sier Wille.

- I utgangspunktet ønsker vi å ansette fullmektigene så sent som mulig

- Jo lenger du har studert, jo bedre oppfatning har du av hva du ønsker å jobbe med, og synspunkter på hvilke fagområder du finner interessant, sier rekrutteringsansvarlig i Wikborg Rein, Ole Henrik Wille.

Publisert Sist oppdatert

Ole Henrik Wille er partner og rekrutteringsansvarlig i Wikborg Rein. Firmaet har ifølge ham en uttalt strategi om å rekruttere jevnt, og tar aldri inn en haug med nyansatte når de opplever en boom på et område, samtidig som de heller aldri har ansettelsesstopp i vanskeligere tider, som nå.

– Dørene står alltid åpne for riktige kandidater. Vi går ikke bort fra dette nå under pandemien. Samtidig er det jo viktig at de fullmektigene vi rekrutterer får meningsfulle oppgaver når de begynner i firmaet, sier Wille.

Wikborg Rein-partneren er med på alle andregangsintervjuer ved Wikborg Reins Oslokontor.

De fleste fullmektigene firmaet rekrutterer har gjerne et halvt eller et helt år igjen av studiet.

– I utgangspunktet ønsker vi å ansette fullmektiger så sent som mulig, for jo lenger du har studert, jo bedre oppfatning har du av hva du ønsker å jobbe med, og synspunkter på hvilke fagområder du finner interessant. Problemet er at flere kandidater får tilbud og velger jobb halvannet år før de er ferdige. Da må vi også være med på det racet for å få de beste kandidatene, sier Wille.

Lagspillere

Så langt har Wikborg Rein klart seg gjennom koronaepidemien uten permitteringer. Det ønsker firmaet å fortsette med.

– Hvis vi ser at 2021 blir mye dårligere enn i år, er det ikke umulig at vi må redusere antall nyansettelser. Vi må ha meningsfullt arbeid til de som begynner også, sier Wille.

– Hva ser dere etter i talentene dere ansetter?
– Det faglige må ligge i bunn. Så må personen passe inn her, og kan bli en «Wikborg Rein’er». I det ligger det å være en lagspiller som kommer overens med alle typer mennesker. Stilen med spisse albuer fungerer dårlig.

– Dersom man har hatt et verv i en studentorganisasjon eller i et politisk parti, kan det også telle positivt. Å ha studert i utlandet, kan også trekke opp, sier Wille.

Ifølge Wille er det også en fordel om de nyansatte har litt kommersiell interesse.

– De fleste opparbeider seg denne interessen etter hvert. Talentene må både evne å jobbe selvstendig, samt jobbe i større team, sier Wille.

Egen «skole»

I firmaet er oppfatningen at dersom talentene får jobbe tett med de beste, har de svært gode forutsetninger for å bli best, forteller HR-sjef Christian Winsnes.

– Det er også viktig at nye advokater blir eksponert for flere fagområder. Å arbeide på tvers av disse er en del av vår arbeidshverdag, sier Winsnes.

– Vi får tilbakemeldinger fra unge advokater om at våre komplekse saker og store klienter er spesielt attraktive, samt arbeidsmiljøet, sier Winsnes.

Firmaet har gode oppstartsrutiner og en egen forretningsadvokat-skole.

– Vi har også gode fadderordninger og fokus på inkludering i arbeidsmiljøet. Mange av våre fullmektiger får sjansen til å arbeide på oppdrag hos klienter, og har også opphold ved domstoler og i forvaltningen, sier Winsnes.

På forretningsadvokatskolen gjennomfører talentene ulike moduler over flere dager. Disse inkluderer foredrag med managing partner og seniorpartnere om temaer som etikk, avtaler og transaksjoner, skatt og konkurs, og regnskapsforståelse.

Bør like det sosiale

I Wikborg Rein vektlegges også det sosiale.

– Når du begynner her, skjer det veldig mye sosialt og man kan nesten sammenligne det litt med å begynne på jusstudiet igjen. Det er det alltid lurt å være med på, sier Wille.

Også partnerne har fått klar beskjed om å prioritere sosiale arrangementer.

At advokater hentes fra konkurrerende firmaer skjer sjelden.

– Hovedregelen vår er at vi heller tar inn en kandidat rett fra universitetet enn en med noen års erfaring fra en konkurrent. Det skal lønne seg å begynne hos oss med en gang etter studiet. Hvis en relevant kandidat fra et annet firma er interessert i å jobbe her, vil vi selvsagt vurdere det, men da gjerne en med litt mer erfaring, sier Wille.

Lav turnover

Han er stolt over Wikborg Reins lave turnover på fullmektignivå.

– Nesten alle som begynner her fullfører hele fullmektigperioden sin hos oss, og det mener jeg er det viktigste tegnet på at vi lykkes med rekrutteringen og talentutviklingen vår. Hvis vi hadde hatt høy turnover på juniornivå, hadde det bekymret meg. Da hadde ikke fullmektigprogrammet eller miljøet i firmaet vært bra nok. At en fullmektig slutter hos oss og begynner i et konkurrerende firma, skjer nesten aldri.

Pandemien har ikke gjort at Wikborg Rein skal bruke mindre ressurser på talentutvikling fremover.

– Her blir det «business as usual», sier Ole Henrik Wille.