- For egen del har jeg lyst til å invitere mennesker dit som for eksempel jusprofessor Beate Sjåfjell, som har gått i bresjen for en ny måte å tenke ansvarsfull styring på, sier Nils Thommessen.

Vil utvikle miljø for refleksjon i Latin-Amerika

Nils Thommessen, tidligere managing partner i Wiersholm, bytter ut fjell, fjorder og advokatvirksomhet i Norge med eiendomsutvikling og et liv i jungelen i Costa Rica. Der har han som mål å gjøre en forskjell for lokalmiljøet. Les om hva som har ført ham dit, og se bilder fra området!

Publisert

– Jeg har vært dritheldig, vet du. Født på solsiden i Norge av ressurssterke foreldre, har fått god utdannelse og jobber som har gitt ufortjent mye penger. Men med hell og suksess følger ansvar. Nå er jobben å kaste ut livbøyer, taustiger og alt mulig, så andre kan få samme muligheten som meg, sier Nils Thommessen.

Moren hans var franske Annette Thommessen, som stiftet Norsk organisasjon for asylsøkere og var en kjent stemme mot rasisme og urett i norsk offentlighet frem til hun døde i 1994. Men også faren var verdidrevet – han var for eksempel en av aksjonistene i Mardøla-aksjonen, en stor protest mot utbyggingen av et kraftverk i Romsdal i 1970.

Følg utviklingen på Instagram

Følg prosjektene til Nils Thommessen i Costa Rica på Instagram-profilen Anahata.2022.

Selv har Nils Thommessen og hans familie etablert og finansiert et prosjekt i Dar-es-Salaam i Tanzania som organiserer aktiviteter for barn og unge.

– Det er et veldig kult prosjekt der vi bruker kultur, sport, moral og etikk i forskjellige øvelser for å gi barna bedre forutsetninger for å mestre livene sine. Vi plukker opp barn i slummen som går under radaren til de store hjelpeorganisasjonene. Vi har bare én ansatt, fordi de eldste barna er coacher for de yngste.

Coaches ut av slummen

Det er 1350 barn i prosjektet, og i løpet av årene det har eksistert, har nesten én av tre av deltagerne kommet seg ut av slummen, forteller han.

– Men blant barna som har vært coacher, så er tallet mye høyere, hele 89 prosent. Det bare viser hva som kan skje når folk får ansvar og tillit, og kan bidra selv.

Christina og Nils.

Da han ga seg som MP i Wiersholm i 2018 etter seks år i sjefsstolen og totalt 24 år i firmaet, var det for å bli daglig leder i investeringsselskapet Summa Equity. I det siste halvannet året har han jobbet med egne investeringer og styreverv, og vært arbeidende styreleder i Ally Advokater, sistnevnte i samarbeid med Askeladden, selskapet bak konsepter som Cutters og Dr. Dropin.

Ally opererer med fastpriser på advokat- og meklingstjenester, og tilbyr blant annet abonnement på juridisk rådgivning til bedriftsmarkedet.

Vil lære noe nytt

Nå tar Thommessen sats igjen, denne gangen i Costa Rica, Latin-Amerikas eldste demokrati, kjent for sin vakre natur og sitt rike biologiske mangfold, og for å være det første landet i verden som avskaffet militærvesenet.

Landet ligger som en smal stripe mellom Stillehavet og Det karibiske hav, og på en klar dag kan man skue utover dem begge fra landets høyeste fjell, Cerro Chirripó (3819 m.o.h.).

Ytterst på en halvøy på stillehavssiden ligger Montezuma, et sted kjent for sin hyggelige landsby, sine langstrakte hvite strender, gode surfebølger, sin frodige jungel og dyrerike naturreservater.

Over havet lever dyr som jaguarer, apekatter, tapirer og eksotiske fugler, mens i havet svømmer skilpadder, delfiner og fargerike fisk.

Folk samles for å se sola gå ned i Stillehavet på den lokale stranda.

Thommessen og kona var der for første gang i 2018, den gang som backpackere.

– Vi elsker å oppdage nye steder, men av alle steder vi har vært – bortsett fra i Afrika – så var Montezuma ett av de få stedene vi hadde lyst til å reise tilbake til. Nå har vi kjøpt en eiendom med tjue mål jungel på en høyde med utsikt til Stillehavet. Der skal vi bygge tre, fire hus, inkludert ett til oss selv, forteller han.

De andre er tiltenkt familien, samt venner de har lyst til å invitere.

– Vi ønsker å skape et miljø for refleksjon over relevante spørsmål, og også kunne dele naturopplevelser og en annen måte å leve på. Miljøet der er helt spesielt og gir mye inspirasjon, sier Thommessen.

– Vi vet ikke helt hva dette skal bli, men vi har lyst til å lage noe som flere enn oss kan ha glede av, og som kan gi folk en bit av dette helt spesielle stedet. Selv skal vi gjøre ting vi ikke kan, men som vi håper å lære oss. Folk er så vennlige, dyrelivet så tilstedeværende, og på tomta vår har vi en kilde som kontinuerlig pumper opp en femten centimeter høy stråle av det reneste og friskeste vannet du kan tenke deg.

Lokal badekulp.
En tukan.

Vil ikke bryte bånd

Hans kone Christina er blant annet utdannet yogainstruktør.

– Hun er spirituell, nært knyttet til naturen, og har mange ideer om hva hun ønsker å drive med, og er en viktig guide for meg. For egen del har jeg lyst til å invitere mennesker dit som for eksempel Beate Sjåfjell, som jeg synes er utrolig moderne, smart og modig, og som har gått i bresjen for en ny måte å tenke ansvarsfull styring på. Det er helt fantastisk hva hun har fått til. Så å invitere henne for å diskutere ansvarlig virksomhetsstyring, hadde vært veldig gøy.

Sjåfjell er professor dr. juris ved Institutt for privatrett ved UiO, og er blant annet stifter av en forskergruppe om selskaper, markeder og bærekraft ved fakultetet, og også for den nye forskergruppen Bærekraftsrett.

Om Thommessen blir i Costa Rica i ett år eller åtte år, vet han ikke. Han ønsker ikke å bryte båndene til Norge og Norden.

– Jeg har en del investeringer i Skandinavia, sitter i noen styrer, og har noen rådgivningsoppdrag. Vi kommer til å være hjemme i Norge med jevne mellomrom, både på grunn av jobb, og ikke minst fordi vi har tre voksne barn i Oslo.

- Ender med pissekonkurranse

Nils Thommessen har i flere intervjuer uttalt seg om advokatbransjen etter at han forlot den – for eksempel om jusspråket, som han mener skaper barrierer, og om forretningsmodellen, som etter hans oppfatning fører til et for stort søkelys på kortsiktig vinning fremfor å bygge selskapsverdier. Men han har veldig stor respekt for kompetansenivået, forteller han.

Nils Thommessen med sitt nybegynnerbrett. - Man må bare øve, øve, øve, sier han.

– Jeg er superimponert over mange i advokatbransjen, der jobber det ufattelig mange flinke folk. Jeg har lært så mye fra den delen av bransjen jeg kom fra.

Til Finansavisen - som i et intervju i 2017 omtalte ham som «en av Norges beste forhandlere» - sa han at han synes mange advokater er for opptatte av å vise hvor flinke de er.

Montezuma sentrum.

«Målet deres er å være en bedre jurist enn motpartens advokat, og middelet er en hard og tøff tone. Sånn driver ikke jeg med. Vi er opptatt av å få til noe for klientene våre. Hjelpe dem å komme videre. Mange advokater har ødelagt avtaler som kunne vært gode. Den typiske feilen er å gå inn å være nebbete, aggressiv og høy på pæra. Ofte kan det ende med en pissekonkurranse, som ikke tjener de vi jobber for på noen måte.»

Har opsjon på aksjer

Avstanden er stor mellom Wiersholm og lille Ally Advokater. Men Thommessen er like imponert over advokatene begge steder.

– Advokatene i Ally gjør virkelig en forskjell i folks liv.

Ettersom han ikke lenger skal jobbe i selskapet, er han ute som eier, men har en opsjon på ti prosent av aksjene sammen med Askeladden. I august ble det kjent at fire advokater fra Advokatfirmaet Brodtkorb, Bjønness & Steen går inn som styremedlemmer i Ally for å utvikle firmaet videre.

– Jeg har stor tro på Ally. Jeg synes det har vært gøy å være med på å introdusere en mer forutsigbar advokat-modell på markedet som gjør det tryggere for privatpersoner å gå til en advokat. Så trenger modellen fortsatt å utvikle seg.

Vil gi tilbake

I Costa Rica skal Thommessen drive bærekraftig eiendomsutvikling i et joint venture-selskap med en lokal forretningsmann.

– Ti prosent av overskuddet skal gå til lokale tiltak knyttet til miljø og barn og unge i Montezuma. Det betyr mye for meg at prosjektene og virksomhetene jeg er en del av, er positive bidragsytere til stedene de opererer i.

- Kom tilbake til hytta og ble møtt av han her.

Han skal også fortsette med strategisk rådgivning knyttet til oppkjøp og fusjoner, men sier at han «ikke skal jobbe seg i hjel opp mot Europa». Han skal også være rådgiver i det nye kommunikasjonsselskapet Izzue, grunnlagt av Morten Woldsdal, som skal tilby kriserådgivning.

Han er imponert over vennligheten han og kona har møtt i Montezuma.

– Stedet har en helt spesiell kraft som nesten er umulig å forklare. Det er som det dirrer i jorden, det er masse dyr, lukter og lyder. I julen vasset hele familien to timer oppover en elv i regnskogen til vi kom til en enormt høy foss. Det var overveldende. En sånn type natur gir deg en mulighet til å leve på en måte som du ikke kan gjøre så mange andre steder. Det er en gave å kunne leve der en periode, og å kunne bygge opp noe for egen del og bidra til lokalsamfunnet.

Inntil deres eget hus står ferdig, skal familien leie et hus i skogen, rett ved en elv de kan bade i. Thommessen har også gått til innkjøp av en Toyota Hilux pickup og føler seg «litt hillbilly».

– Det gjelder å finne skygge under en palme uten kokosnøtter, for de kan falle rett ned i hodet på deg, sier Thommessen.

– Tjue minutter unna ligger Santa Teresa, en av verdens ti beste surfestrender. Og selv om det er milevis med strender, er det ikke en solstol å se. Du kan gå langs havet i to timer og møte ti mennesker.

Fra Stureplan til gateplan

Han inspirerer gjerne andre til å gjøre noe annerledes.

– Jeg har gått fra Stureplan til Ally på gateplan, jeg har fått lov til å jobbe i miljøet på Aker brygge og har også hatt klienter rett inn fra gaten som har truffet meg sterkere emosjonelt enn næringslivskundene. Jeg er glad for alle valgene jeg har tatt, for menneskene jeg har møtt og det de har lært meg, sier han.

– Nå ønsker vi å lære noe nytt, og utforske hvordan vi kan leve på en etisk, ansvarsfull måte i naturen, der energi og spiritualitet omgir oss, og der alle lever ganske like liv, uavhengig av sosial status.

Han ønsker å minne seg selv oftere på sitt gamle livsmotto:

– Jeg skal legge meg litt smartere enn da jeg stod opp, og være en litt bedre ektemann, en litt bedre far, og en litt bedre venn.

Tidligere i vår fylte han seksti år.

– Min sekstiårsgave til meg selv var å slutte å jage.

Sjalene har fulgt dem på reiser i mange år.
Powered by Labrador CMS