Marius Dietrichson representerer klienten.

Varetektsfradrag som følge av isolasjon skal behandles i Høyesterett

Klienten var underlagt et fengselsregime der han satt i isolasjon i 22 timer eller mer pr. døgn.

Advokat Marius Dietrichson har på vegne av en klient anket straffeutmålingen i en narkosak til Høyesterett. Klienten ble i Borgarting lagmannsrett dømt for å ha innført førti kilo hasj og elleve kilo marihuana som ledd i aktiviteten til en organisert kriminell gruppe.

«Ti personer var tiltalt i en større narkotikasak som omfattet tre avbrutte forsøk på innførsel av cirka femti kilo cannabis fra Nederland med henholdsvis seilbåt og bobil, innførsel av den samme narkotikaen og senere innførsel av tjue kilo MDMA fra Nederland. Politiet hadde i saken benyttet tre danske polititjenestemenn som «under cover» infiltrerte det miljøet politiet mistenkte for narkotikakriminalitet. Disse tjenestemennene utga seg for å være kriminelle. De deltok aktivt ved innførselen av narkotikaen og sto for transporten til Norge. Et sentralt spørsmål i saken var for flere av de tiltalte hvorvidt de skulle frifinnes på grunn av ulovlig politiprovokasjon», oppsummerer Borgarting i dommen.

Og videre:

«De danske politiagentene sto for transporten av cannabisen til Norge. Her ble den utlevert til en av de tiltalte på avtalt sted. Politiet planla å følge narkotikaen videre, men lyktes ikke. De mistet kontroll med hvor den befant seg, og narkotikaen kom på det illegale markedet i Norge. Lagmannsretten fant det ikke nødvendig å ta stilling til om denne handlemåten i seg selv gjorde politiprovokasjonen ulovlig. Fire ble dømt for deltakelse ved innførselen av cannabisen. Fordi det var politiet som innførte narkotikaen, ble de tiltalte dømt for medvirkning til forsøk og ikke fullbyrdet innførsel. »

Trakk fra 218 dager

Dietrichsons klient ble dømt til fengsel i fem år og fem måneder. 218 dager i varetekt ble trukket fra. Dette er for lite, anfører Dietrichson, tatt i betraktning det isolasjonsregimet klient var underlagt.

Høyesterett skal avgjøre saken i avdeling med fem dommere. Vedtaket kan leses her.

I HR-2019-2048-A ble en mann tiltalt for seksuallovbrudd mot barn gitt et fradrag på 162 dager i straffen, fordi fengslet på grunn av ombygging begrenset mannens fellesskap med andre til to timer daglig eller mindre i en 60 dagers periode. Høyesterett kom som lagmannsretten til at belastningene dette medførte var så store at de måtte kompenseres.

Powered by Labrador CMS