– Du kan nesten ikke være for godt forberedt, sier Sten Løitegaard.

Vær tøff nok til å si nei

For å kunne sove godt om natten i dette yrket, må du prøve å være à jour. Og så må du rett og slett ikke anlegge de søksmålene du ikke har noen tro på, sier Sten Løitegaard.

Publisert

Han har kontor i Porsgrunn, men har saker fra Arendal til Helgeland akkurat nå. Slik blir det i en praksis som omfatter entreprise, eiendomsskatt og forvaltning, men også tingsrett, vassdragsrett og ekspropriasjonsskjønn.

Løitegaard har arbeidet lenge nok til å evaluere mang en tapt sak, men også til å bli overrasket over saker som er vunnet, og over saker som er vunnet eller tapt med helt andre begrunnelser enn han hadde ventet.

Noen ganger kan man oppleve at en sak snur fordi vitnet eller parten forklarer seg annerledes, ikke minst i ankesaker: Med mangelfull protokollering av vitneforklaringer i norske rettssaler, er det fritt frem for endringer, påpeker Løitegaard.

Hvis du lar det gå rutine i ting, blir du også fort overrasket.

– Selv om du er erfaren, må du jobbe grundig med sakene før du havner i retten.

Advokatfirmaet Frøstrup Løitegaard har rutiner på å sende ut alle dommer til gjennomlesing og kommentarer til kolleger.

– Vi søker å trekke erfaring og lærdom av både søksmålets innretning, utvikling og resultat, sier Løitegaard.

Firmaet er med i Eurojuris, og der diskuteres det ofte problemstillinger på intranettet i faggruppene som advokatene er tilknyttet.

– Så hender det hvis saken er kompleks at jeg ringer en ansatt på universitetet og får en vurdering. På det meste tror jeg at jeg hadde tre professorer i arbeid samtidig med forskjellige saker. Det sitter særdeles kompetente mennesker der, og de setter pris på å få de praktiske eksemplene inn til seg til vurdering, tipser Sten Løitegaard.

Internt på kontoret leser kollegene gjennom hverandres ankeerklæringer og kommer med merknader til tilsvar. Fullmektigene får lest og rettet all korrespondanse.

– I forlik har vi alltid en rutine på å gå gjennom med klienten før forliket inngås og forklare grundig hva det betyr. Etterpå skal man aldri se seg tilbake. Dessuten: Ikke anlegg søksmål med utgangspunkt at du kommer til å tape, uansett hvor mye klienten insisterer.

– Da skal du være sterk i ryggraden og si til klienten at han får gå et annet sted. Du er ikke forpliktet til å være «juridisk drosjesjåfør», sier Sten Løitegaard.

LES OGSÅ: Slik lærer du av tap

Diskuter med klienten om hva som er et realistisk resultat

 

Powered by Labrador CMS