Andreas Skjalg Unneland er SVs justispolitiske talsperson.

SV vil øke rettshjelpssatsen med 50 kroner

Bruker 88 millioner på økt salærsats i sitt alternative statsbudsjett.

Publisert Sist oppdatert

Mandag la SV frem sitt forslag til alternativt statsbudsjett. Der er det lagt inn en betydelig satsning på rettsikkerhet.

«SV mener det er behov for en rettshjelpsreform. I dette budsjettet starter vi med å øke bevilgningen til fri rettshjelp og øke salærsatsene. Vi trapper opp reisegodtgjørelsen for å styrke distriktenes tilgang til advokat og sakkyndige, styrker de spesielle rettshjelptiltakene og styrker rettssikkerheten i utlendingssaker», heter det i budsjettforslaget.

Partiet foreslår at salærsatsen for 2022 bør være på 1135 kroner, 50 kroner mer enn det regjeringen hadde i sitt budsjett, og 28 kroner mer enn det den nye regjeringen hadde lagt inn i sitt budsjett.

Vil gi flere fri rettshjelp

Partiet vil også bruke 260 millioner kroner på å oppjustere inntektsgrensen for fri rettshjelp, med mål om 20 prosent dekningsgrad i 2022. Partiet har også lagt inn 12 millioner til økt reisegodtgjørelse til advokater og sakkyndige.

- I dag er det store klasseskiller i rettssystemet. For SV er det viktig å legge penger på bordet for å styrke rettsikkerheten for dem med dårligst råd. Det betyr et kraftig løft i inntektsgrensen for fri rettshjelp, en stor bevilgning til de frivillige rettshjelpstiltakene og et løft for bistand- og forsvarsadvokater, sier SVs justispolitiske talsperson Andreas Skjalg Unneland.

Foreslår ny rettshjelpsordning

- Med SV sitt forslag vil dekningen for fri rettshjelp være på sitt høyeste på over tjue år, og dette er bare et steg på veien for en ny og bedre rettshjelpsordning. Vårt mål er at vi må få et forslag til en ny rettshjelpsordning på bordet der inntektsgrensen knyttes til 5g i folketrygden, og der minst 25 prosent av befolkningen er dekket, legger han til.

Han mener salærsatsen altfor lenge bare er blitt flikket på.

- SV er tydelige på at salærsatsen må trappes opp. I dette budsjettet hever vi satsen med det dobbelte den blå regjeringen noensinne har økt den på ett år. I tillegg vil vi løfte reisegodtgjørelsen, og gå i forhandlinger med regjeringen om en ny modell for fastsetting av salærsatsen, fastslår Unneland.

Powered by Labrador CMS