Advokat John Christian Elden.
Advokat John Christian Elden.

Stortinget trer sammen – Elden trer av

Advokat John Christian Elden gir seg som vararepresentant på Stortinget etter åtte år. Arbeidet har vært veldig givende, forteller han. Morten Steenstrup i SANDS lærte håndverket for saksbehandling i politikken.

Publisert Sist oppdatert

Med fredagens formelle seremoni i stortingssalen, møttes nye folkevalgte politikere til en samling av det som blir Norges 166. Storting.

Advokat John Christian Elden har vært varamann for Høyre i to perioder, men gir seg denne høsten.

– Nå er det tid for at unge og inspirerte politikere får mulighet til å prøve seg, sier han til Advokatbladet.

Han kan fortelle om åtte spennende år med mulighet til å kombinere interessene for juss og politikk.

John Christian Elden på kontoret i Oslo.
John Christian Elden på kontoret i Oslo.

– Som vararepresentant deltok jeg dels i partiapparatet, i hovedstyret og i ulike organer, og ellers bisto jeg i stortingsgruppen og som representant ved behov. For meg har dette vært interessant. Det har vært mulig for meg å styre litt selv hvor mye tid jeg har hatt anledning til å bruke på det, samtidig som jeg særlig innenfor justisfeltet har vært tilgjengelig for stortingsgruppen. Jeg har deltatt i mange interessante diskusjoner både innenfor justispolitikken og på andre rettsområder gjennom disse årene, forteller Elden.

Øyeblikk fra politiker-livet

Det er spesielt en episode fra 2015 han husker godt.

– Jeg ble innkalt i slutten av september i 2015, og ble varslet om at jeg i spørretimen skulle få mulighet til å stille spørsmål for å få litt fortgang på den nye straffeloven som vi hadde ventet så lenge på. Før jeg i det hele tatt rakk å stille noen spørsmål, fikk vi melding fra regjeringen om at loven hadde trådt i kraft. De visste sikkert godt at jeg kom til å komme med et vrient spørsmål eller to, så de turte vel ikke vente lenger, ler Elden.

Å kombinere juss og politikk

Det er flere jurister på Stortinget, men få advokater som har mulighet til å påta seg en heltidsjobb som politiker ved siden av virksomheten, forklarer han.

– Det er naturligvis ikke så lett å være bundet til tinget på fulltid i fire år som praktiserende advokat, for da er porteføljen din borte når du kommer ut igjen. Dette funker dårlig midt i en advokatkarriere, og derfor har vara-rollen vært veldig fin å ha. For meg har det aldri vært noe problem å kombinere politikken og advokatpraksisen, sier Elden.

Elden på Stortingets talerstol.
Elden på Stortingets talerstol.

Han opplever samtidig at det er det politiske arbeidet utenfor stortingssalen som har vært det mest interessante.

– Dette arbeidet har vært veldig givende, og det politiske engasjementet slutter ikke her, selv om min periode som varamann er over. De kommer vel ikke til å slutte å ringe meg med det første!

– Dessuten setter vi nok fortsatt spor ved at min flinke advokatfullmektig Emilie Enger Mehl er gjenvalgt for Senterpartiet i Innlandet, understreker Elden.

Jusstudent «undercover»

Det er ikke bare Elden som har hatt en karriere med jussen og politikken side om side. Partner i SANDS, Morten Steenstrup, var aktiv politiker i 20 år før han startet egen advokatpraksis.

– Jeg ble vararepresentant for Høyre som 24-åring mens jeg studerte juss, og fikk holde et innlegg fra talerstolen allerede etter noen dager. Jeg jobbet med politikk på heltid i Vestfold, og studerte juss om natten og på toget slik at ingen skulle oppdage at jeg jobbet med jussen i tillegg, forteller han.

Etter hvert ble Steenstrup en aktuell kandidat for fast plass på Stortinget, og rakk å motta eksamenspapirene fra jusstudiet bare én uke før nominasjonsmøtet.

SANDS-partner Morten Steenstrup.
SANDS-partner Morten Steenstrup.

– Jeg kom inn på Stortinget, og begynte i justiskomiteen. I sommerferier, på kvelder og tidlige morgener, jobbet jeg som fullmektig for å oppnå bevilling ved siden av politikken. Det klarte jeg faktisk også, samtidig som jeg i justiskomiteen fikk være med på viktige reformer som for eksempel avtaleloven § 36, forteller han.

På veggen i Stortinget

I justiskomiteen jobbet han sammen med Høyre-politiker Bjørn Stordrange. Da Steenstrup fylte 36 år, gikk han ut av den aktive politikken for å starte en advokatpraksis i sitt eget navn, før han ti år senere utvidet navnet til Steenstrup Stordrange da hans tidligere justiskomite-kollega ble med.

På veggen i Stortinget henger bilder av SANDS-gründerne Morten Steenstrup og Bjørn Stordrange, tilfeldig plassert ved siden av hverandre.
På veggen i Stortinget henger bilder av SANDS-gründerne Morten Steenstrup og Bjørn Stordrange, tilfeldig plassert ved siden av hverandre.

Advokatfirmaet ble etter hvert kjent som SANDS, der både Steenstrup og Stordrange i dag er partnere.

Han opplever at årene på Stortinget ble et avgjørende springbrett for advokat-karrieren.

– I en periode var jeg statssekretær, blant annet for finansminister Rolf Presthus. Dette ga meg et helt fantastisk grunnlag for å lære håndverket for saksbehandling. Den viktigste lærdommen Rolf ga meg, var at du må sette deg ordentlig inn i saken, ta standpunkt med en gang, fatte en beslutning og aldri se deg tilbake. Dette har blitt min leveregel.

– Årene i politikken var utrolig lærerike, og har på alle måter formet meg som advokat, forteller Steenstrup.

Powered by Labrador CMS