Advokat John Christian Elden.

Stortinget trer sammen – Elden trer av

Advokat John Christian Elden gir seg som vararepresentant på Stortinget etter åtte år. Arbeidet har vært veldig givende, forteller han. Morten Steenstrup i SANDS lærte håndverket for saksbehandling i politikken.

Publisert Sist oppdatert

Med fredagens formelle seremoni i stortingssalen, møttes nye folkevalgte politikere til en samling av det som blir Norges 166. Storting.

Advokat John Christian Elden har vært varamann for Høyre i to perioder, men gir seg denne høsten.

– Nå er det tid for at unge og inspirerte politikere får mulighet til å prøve seg, sier han til Advokatbladet.

Han kan fortelle om åtte spennende år med mulighet til å kombinere interessene for juss og politikk.

John Christian Elden på kontoret i Oslo.

– Som vararepresentant deltok jeg dels i partiapparatet, i hovedstyret og i ulike organer, og ellers bisto jeg i stortingsgruppen og som representant ved behov. For meg har dette vært interessant. Det har vært mulig for meg å styre litt selv hvor mye tid jeg har hatt anledning til å bruke på det, samtidig som jeg særlig innenfor justisfeltet har vært tilgjengelig for stortingsgruppen. Jeg har deltatt i mange interessante diskusjoner både innenfor justispolitikken og på andre rettsområder gjennom disse årene, forteller Elden.

Øyeblikk fra politiker-livet

Det er spesielt en episode fra 2015 han husker godt.

– Jeg ble innkalt i slutten av september i 2015, og ble varslet om at jeg i spørretimen skulle få mulighet til å stille spørsmål for å få litt fortgang på den nye straffeloven som vi hadde ventet så lenge på. Før jeg i det hele tatt rakk å stille noen spørsmål, fikk vi melding fra regjeringen om at loven hadde trådt i kraft. De visste sikkert godt at jeg kom til å komme med et vrient spørsmål eller to, så de turte vel ikke vente lenger, ler Elden.

Å kombinere juss og politikk

Det er flere jurister på Stortinget, men få advokater som har mulighet til å påta seg en heltidsjobb som politiker ved siden av virksomheten, forklarer han.

– Det er naturligvis ikke så lett å være bundet til tinget på fulltid i fire år som praktiserende advokat, for da er porteføljen din borte når du kommer ut igjen. Dette funker dårlig midt i en advokatkarriere, og derfor har vara-rollen vært veldig fin å ha. For meg har det aldri vært noe problem å kombinere politikken og advokatpraksisen, sier Elden.

Elden på Stortingets talerstol.

Han opplever samtidig at det er det politiske arbeidet utenfor stortingssalen som har vært det mest interessante.

– Dette arbeidet har vært veldig givende, og det politiske engasjementet slutter ikke her, selv om min periode som varamann er over. De kommer vel ikke til å slutte å ringe meg med det første!

– Dessuten setter vi nok fortsatt spor ved at min flinke advokatfullmektig Emilie Enger Mehl er gjenvalgt for Senterpartiet i Innlandet, understreker Elden.

Jusstudent «undercover»

Det er ikke bare Elden som har hatt en karriere med jussen og politikken side om side. Partner i SANDS, Morten Steenstrup, var aktiv politiker i 20 år før han startet egen advokatpraksis.

– Jeg ble vararepresentant for Høyre som 24-åring mens jeg studerte juss, og fikk holde et innlegg fra talerstolen allerede etter noen dager. Jeg jobbet med politikk på heltid i Vestfold, og studerte juss om natten og på toget slik at ingen skulle oppdage at jeg jobbet med jussen i tillegg, forteller han.

Etter hvert ble Steenstrup en aktuell kandidat for fast plass på Stortinget, og rakk å motta eksamenspapirene fra jusstudiet bare én uke før nominasjonsmøtet.

SANDS-partner Morten Steenstrup.

– Jeg kom inn på Stortinget, og begynte i justiskomiteen. I sommerferier, på kvelder og tidlige morgener, jobbet jeg som fullmektig for å oppnå bevilling ved siden av politikken. Det klarte jeg faktisk også, samtidig som jeg i justiskomiteen fikk være med på viktige reformer som for eksempel avtaleloven § 36, forteller han.

På veggen i Stortinget

I justiskomiteen jobbet han sammen med Høyre-politiker Bjørn Stordrange. Da Steenstrup fylte 36 år, gikk han ut av den aktive politikken for å starte en advokatpraksis i sitt eget navn, før han ti år senere utvidet navnet til Steenstrup Stordrange da hans tidligere justiskomite-kollega ble med.

På veggen i Stortinget henger bilder av SANDS-gründerne Morten Steenstrup og Bjørn Stordrange, tilfeldig plassert ved siden av hverandre.

Advokatfirmaet ble etter hvert kjent som SANDS, der både Steenstrup og Stordrange i dag er partnere.

Han opplever at årene på Stortinget ble et avgjørende springbrett for advokat-karrieren.

– I en periode var jeg statssekretær, blant annet for finansminister Rolf Presthus. Dette ga meg et helt fantastisk grunnlag for å lære håndverket for saksbehandling. Den viktigste lærdommen Rolf ga meg, var at du må sette deg ordentlig inn i saken, ta standpunkt med en gang, fatte en beslutning og aldri se deg tilbake. Dette har blitt min leveregel.

– Årene i politikken var utrolig lærerike, og har på alle måter formet meg som advokat, forteller Steenstrup.

Powered by Labrador CMS