– Dette forslaget tar ikke for seg noe av etterslepet fra i fjor, og fra de seksten foregående årene, sier Frode Sulland. Foto: Nina Schmidt

25 kroner mer pr. time

Skuffet

Publisert

Regjeringen foreslår å øke salærsatsen for 2016 til 995 kroner - 55 kroner mindre enn advokatene krevde, og bare 25 kroner opp fra i fjor.

Den prosentvise økningen i salærsatsen i forslaget til statsbudsjett for 2016 er på 2,6 prosent, mens lønnsutviklingen har vært 2,7 prosent, ifølge tall fra Advokatforeningen.

– Selv om dette er den høyeste økningen på mange år, og på nivå med forventet lønnsvekst i samfunnet, tar den ikke igjen noe av etterslepet som følger av nedprioritering av fri rettshjelp gjennom mange år, sier generalsekretær Merete Smith.

Frode Sulland, leder i Forsvarergruppen, sier at forslaget øker klasseskillet i norske rettssaler.

– Regjeringen har ikke forståelse for hva dette handler om, noe svært mange lederskribenter forstod under aksjonen. De kunne i alle fall ha ryddet opp for sin egen famøse glipp fra i fjor, sier Sulland.

– Jeg er selvsagt skuffet, sier Arild Dyngeland, leder i Advokatforeningens aksjonsutvalg for høyere salærsats.

– Det er ikke til å komme fra at det er en betydelig avstand fra det utgangspunktet vi hadde. Dette sier noe om at Justisdepartementet ikke har oppfattet, eller ikke har tro på vårt budskap om at å opprettholde et slikt etterslep kan få betydning for kvaliteten på fri rettshjelp-tjenestene, sier Dyngeland.

Han er lettet over at regjeringen ikke har valgt den samme tilnærmingen som i fjor - da salærsatsen ikke engang var nevnt i budsjettet, og bare økte med fem kroner fra 965 til 970 kroner. Dersom salærsatsen hadde fulgt den alminnelige lønnsutviklingen, ville den ha ligget på 1220 kroner nå, ifølge beregninger fra Advokatforeningen.

Nå setter han sin lit til at tallene blir justert i løpet av budsjettforhandlingene.

Merete Smith har også merket seg at forslaget til statsbudsjett ikke inneholder en ny løsning for forhandlingene med staten, slik foreningen krevde.

– Vi kommer nå til å jobbe opp mot Stortinget, og jeg forventer at KrF og Venstre gjør noe med Regjeringens forslag. I tidligere budsjettforhandlinger har disse to partiene vært bevisste på behovet for en bedret rettshjelpsordning, sier Smith.

# Rettshjelpsaksjonens krav

* Salærsatsen må settes til 1050 kroner per. time fra 1.1.16

* En plan må lages for å kompensere for etterslepet fra 1999.

* Advokatene må få forhandlingsrett om salærfastsettelsen.

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (FrP) mener at advokatene har grunn til å være fornøyd.

– Dette bidrar til en markant økning av prisen staten betaler. Jeg er klar over at advokatene ønsket seg mye mer. Men advokatenes forhåpninger om at akkurat denne regjeringen skulle ta igjen et etterslep som har bygget seg opp gjennom flere andre regjeringer, har vi vært ganske tydelige på at ikke er vår oppgave, sier Brein-Karlsen.

Økningen på 25 kroner pr. time er en nøytral justering som er knyttet til pris- og lønnsveksten, hverken mer eller mindre, understreker han.

– Jeg håper advokatene ser at de har fått en god økning, og at vi fremover kan ha en god tone når vi møtes, sier Brein-Karlsen.

Han mener at FrP har fått satt et godt stempel på budsjettet.

– Innenfor kriminalomsorgen er vi en vinner, med bygging av nye moduler på Ullersmo og Eidsberg fengsler, og vi får en stor satsning på et narkotikaprogram med domstolskontroll for tunge rusmisbrukere som nå gjøres permanent. Videre styrker vi politiet, sier Brein-Karlsen.

- Jeg forstår at Advokatforeningen er skuffet når avstanden mellom deres ønsker og det de faktisk får er så stor, sier Kari Henriksen (Ap), stortingsrepresentant og medlem av Justiskomiteen.

Hun sier at hun har forståelse for foreningens argumentasjonsrekke om at lav salærsats over tid svekker rettssikkerheten.

[caption id="attachment_5207" align="alignleft" width="150"] Jenny Klinge.[/caption]

– Det er tydelig at regjeringen ikke prioriterer høyt nok at de menneskene som har krav på offentlige betalt advokatbistand, skal få gode tjenester. For Senterpartiet er dette en viktig sak, sier stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp).

– Vi foreslo i statsbudsjettet for 2015 at satsen skulle kompenseres fullt ut for lønns- og prisstigning, herunder det voldsomme etterslepet som denne satsen har. Dette vil vi jobbe for å få til også i 2016, sier Klinge.

Kraftig gebyr-hopp

Rettsgebyret, som har vært uendret siden 2006, foreslås økt til 1025 kroner i 2016. Dette utgjør en økning på hele 19,2 prosent. Advokatforeningen mener at økingen er for stor, og gir en for høy inngangsbillett til rettsvesenet. Foreningen foreslo i en høringsuttalelse at gebyret ble økt med 100 kroner fra dagens 860 kroner til 960 kroner.

 

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen.
Jenny Klinge (Sp) mener justisminister Tor Mikkel Wara må svare på hva han vil gjøre for å øke tilgjengeligheten av rettsavgjørelser.
Powered by Labrador CMS