Ga bort salær-femmerne

Publisert

Femmere som advokater over hele landet har sendt til politikere på Stortinget, er blant annet kommet tiggere og rusmisbrukere i Oslo til gode.

Kari Henriksen (Ap), representant fra Vest-Agder og medlem av Justiskomiteen, tok før jul turen ut i gatene for å gi femmerne hun har fått i posten til en som trengte dem mer enn henne. Hun behøvde ikke å gå langt.

[caption id="attachment_4512" align="alignleft" width="300"] Rune selger = Oslo på Karl Johansgate i Oslo.[/caption]

På hjørnet av Rosenkrantzgate og Karl Johansgate traff hun på Rune, som nå i desember både selger bladet = Oslo, og = Oslos julebok, og kjøpte en bok av ham.

Rune var glad for salget.

– Folk kjøper mye mer av meg nå i desember, sa han. Han synes det var morsomt at noen av pengene fra advokatenes aksjon havnet hos ham.

– Vi trenger advokater, sa han.

Kari Henriksen mener aksjonen viser at advokatene mener alvor.

– Når advokatene går til en slik handling, viser det at misnøyen har tatt en ekstra omdreining, sa hun.

Henriksen har forståelse for at advokater er frustrert over at salærsatsen bare økte med fem kroner i statsbudsjettet for 2015.

– Vi i Arbeiderpartiet synes det er uheldig at mens offentlige oppdrag blir godt ivaretatt med private advokater, får motpartens advokater mye dårligere betalt. Det er viktig at vi sørger for at dem som ikke har mye ressurser, får god hjelp. Regjeringen må ta ansvar for å rydde opp, sa Henriksen.

Ni millioner

[caption id="attachment_4508" align="alignright" width="227"] MÅ PRIORITERE: Ulf Leirstein er justispolitisk talsmann i FrP. Foto: Aina J. Rønning[/caption]

Frps justispolitiske talsmann Ulf Leirstein, stortingsrepresentant for Østfold og medlem i Justiskomiteen, har fått «en relativt bra bunke» brev med femmere fra advokater.

– Jeg tror det ble rundt en hundrelapp til sammen.

Advokatenes aksjon er blitt lagt merke til på Stortinget, forteller han.

– Vi mente det godt med femkroningen. En femmer er selvfølgelig veldig lite, men til sammen utgjør økningen i salærsatsen ni millioner kroner i budsjettet, og det er ni millioner som kunne ha vært brukt på andre ting, sier Leirstein.

– En av grunnene til at salærsatsene står på stedet hvil, er nettopp fordi det ikke skal mange kronene til i økt timesats før det blir mange millioner av det, sier Leirstein.

Dermed sakker man akterut på denne posten, sier han.

– I likhet med mange andre poster. For eksempel er barnetrygden ikke justert på flere tiår.

Advokater nok

– Skyldes den lave salærsatsøkningen at mange mener at advokater allerede tjener for godt?

– Nei, det vil jeg ikke si. Vi på Stortinget er relativt godt informert om advokatenes situasjon. En utfordring er at det for advokatene ikke har vært noe problem å rekruttere. Det blir som debatten om lønningene i Høyesterett. Det var først da man ikke klarte å rekruttere nye dommere til Høyesterett, at man gjorde noe med lønningene. Så lenge man får advokater til å ta sakene, så er ikke situasjonen prekær. Men om man en periode ikke hadde hatt advokater til å ta oppdragene, så måtte Stortinget ha gjort noe, sier Leirstein.

Justiskomiteens leder, Hadia Tajik, har brukt femmerne hun fikk i posten på kaffe sammen med Frode Sulland, medlem i Advokatforeningens aksjonsutvalg for økt salærsats, forteller hun.

– Jeg har fått svært mange henvendelser. Arbeiderpartiet er for at salærsatsen skal oppjusteres, og la til rette for dette da vi sist satt i regjering. Vi er forundret over at regjeringen ikke prioriterte dette, sier Tajik.

Senterpartiets Jenny Klinge, også hun i Justiskomiteen, fikk femten brev med femkroninger, og synes advokatenes aksjon var god.

– Det er alltid viktig å ha et kort og godt formulert budskap når man skal uttrykke seg overfor oss politikere, for vi har det veldig travelt med mange ulike saker, sier Klinge.

Høyres justispolitiske talsmann Anders B. Werp forteller at han har fått 12 til 15 brev med femkroninger i. Pengene er lagt i Frelsesarmeens julegryte, opplyser han.

 

STØTTER AKSJONEN: – Å sende femmere til Stortinget var en humoristisk vri på advokatenes misnøye med salærsatsen, synes stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap). Hun kjøpte julebok av =Oslo-selger Rune utenfor Stortinget.
Rune selger = Oslo på Karl Johansgate i Oslo.
MÅ PRIORITERE: Ulf Leirstein er justispolitisk talsmann i FrP. Foto: Aina J. Rønning
Powered by Labrador CMS