DA-direktør Sven Marius Urke er godt fornøyd med at Norge er verdens nest beste på rettssikkerhet.

Danmark og Norge er verdens beste på rettssikkerhet

- Rule of Law handler mye om uavhengige domstoler som treffer riktige avgjørelser til riktig tid. Det har vi i Norge, sier DA-direktør Sven Marius Urke.

Publisert Sist oppdatert

Hvert år måler The World Justice Project verdensbefolkningens opplevelse av rettssikkerhet.

I år som i fjor toppes undersøkelsen av de nordiske landene. Øverst troner Danmark tett fulgt av Norge med Finland på tredjeplass og Sverige på fjerde.

At Danmark knepent havner foran Norge begynner å bli en tradisjon, ifølge Domstoladministrasjonen (DA). Direktør Sven Marius Urke mener det skyldes danskenes endringsvillighet og evne til utvikling.

Rule of Law-indeksen blir laget av den private organisasjonen World Justice Project, som arbeider for å styrke den globale rettssikkerheten.

Undersøkelsen for 2020 tar utgangspunkt i svar fra 130.000 husholdninger verden over, samt 4000 ekspertuttalelser.

Les hele rapporten «WJP Rule of Law» her!

- De er veldig fokuserte på brukernes behov og får mye ut av begrensede ressurser. Rettsprosessene synes enklere og raskere enn våre og de har generelt sett en svært praktisk tilnærming til problemstillingene. Det er mulig vi har noe å lære av deres resultatorienterte og pragmatiske tilnærming – både i Domstoladministrasjonen og i domstolene, sier han til DAs nettsider.

Urke er likevel godt fornøyd med årets resultat.

- Rule of Law handler mye om uavhengige domstoler som treffer riktige avgjørelser til riktig tid. Det har vi i Norge. Resultatet er et klapp på skuldra for rettsstaten Norge og for Norges domstoler.

Scorer best på åpenhet og straffeprosess

I undersøkelsen deles rettsikkerhet inn i en rekke underkategorier. Norge havner på andreplass i samtlige, med unntak av tre.

Norge topper kategoriene «Åpenhet» og «Straffeprosess». I kategorien «Orden og sikkerhet» havner vi på fjerdeplass bak Singapore, Hong Kong (Kina) og Danmark.

Landene med høyest plassering: Landene med lavest plassering:
1. Danmark119. Zimbabwe
2. Norge120. Pakistan
3. Finland121. Bolivia
4. Sverige122. Afghanistan
5. Nederland123. Mauritania
6. Tyskland124. Kamerun
7. New Zealand125. Egypt
8. Østerrike126. Kongo
9. Canada127. Kambodsja
10. Estland128. Venezuela

KILDE: WJP Rule of LAW 2021

Powered by Labrador CMS