Fra v. advokat Viktoriia Holovatchuk, fungerende ambassadør Liliia Honcharevych og Merete Smith. Advokat Lana Sinichkina på storskjerm.

UKRAINSKE ADVOKATER PÅ REPRESENTANTSKAPSMØTET

– I krigstid har advokater makt til å beskytte de mest sårbare

Advokatfirmaet Arzinger i Kyiv mistet nitti prosent av omsetningen og måtte si opp alle sine advokatfullmektiger da Russland gikk til angrep på Ukraina. 22 av firmaets advokater har reist fra landet.

Publisert Sist oppdatert

Samme dag som advokat Lana Sinichkina, partner i Arzinger, deltok på representantskapsmøtet til Advokatforeningen via videolink, ble tre mennesker drept av en russisk rakett i Kyiv, og angrepene på byen ble trappet kraftig opp.

– Flyalarmen har allerede gått flere ganger i dag, så det kan hende jeg må forlate møtet for å gå i bomberommet, innledet Sinichkina.

– Barnet mitt må sove i bilen i parkeringshuset i kjelleren der hvor vi bor, nå er vi der nesten hver natt.

Representantskapsmøte 2023

På Advokatforeningens representantskapsmøte var 58 representanter fra alle foreningens nitten kretser og Forsvarergruppen, samt hovedstyret, samlet.

På dagsordenen stod advokatenes rolle i krigen i Ukraina, filleristingssakene, justismord og åpen talerstol, samt hovedstyrets beretning og regnskap, lederens redegjørelse, og valg.

Den ukrainske partneren, som er en anerkjent forretningsadvokat som er spesialisert innenfor konkurranserett, var invitert til representantskapsmøtet for å fortelle om advokathverdagen i Kyiv, og for å snakke om hvordan norske advokater kan bidra med støtte.

Arzinger er et stort forretningsadvokatfirma med kontorer i Kyiv, Lviv og Odesa, og bestod av om lag ett hundre advokater før invasjonen. Ifølge Chambers & Partners er firmaet et av de ledende advokatselskapene i Ukraina som jobber mot både det nasjonale og det internasjonale markedet.

Stadige luftangrep

Sinichkina fortalte at firmaet nærmest ble lammet den første måneden etter angrepet den 24. februar 2022.

– Nå er vi sakte i ferd med å gjenopprette virksomheten, og er i gang med å ansette advokatfullmektiger igjen. Våre advokater som reiste fra landet, er blitt tatt opp i ulike advokatfirmaer i utlandet. Vi er veldig takknemlige for at våre internasjonale kolleger tok imot dem og hjalp dem, sa hun.

Selv om restaurantene er åpne og infrastrukturen fungerer bra i Kyiv, så blir aktiviteten hindret av stadige luftangrep.

– Det er vanskelig å komme seg rundt. Men vi klarer å få jobbet, og er også involvert i flere pro bono-oppdrag og veldedighet.

Trenger våpen

Advokater i Norge kan gjøre mye for å bistå Ukraina, sa Sinichkina.

– Vi har skrevet til internasjonale kolleger og bedt dem tenke over hvordan de kan være til hjelp. Mange har snakket med politikere i sine land for å få dem til å opprettholde støtte til oss. Et stort tema er at store, internasjonale organisasjoner ikke er påvirket, for eksempel FN, der Russland sitter i Sikkerhetsrådet, noe som er latterlig. Andre institusjoner viser seg ikke å være effektive i det hele tatt.

Advokater kan også donere til pro bono-prosjekter i landet, og bidra til å spre informasjon om situasjonen for folk i Ukraina, oppfordret hun.

– Men det aller viktigste er å støtte oss med våpen, og sende oss langdistanseraketter som kan beskytte oss. Her blir det drept folk hver dag, så det er det vi trenger mest. Og F16-fly eller lignende jagerfly, sa hun.

Hyllet norsk advokat

Til stede fysisk i Oslo kongressenter var Ukrainas fungerende ambassadør i Norge, Liliia Honcharevych.

– Den aller første personen som tok kontakt for å hjelpe, var en advokat, fortalte ambassadøren.

Ukrainas fungerende ambassadør til Norge, Liliia Honcharevych og generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen.

Hun siktet til advokat Ole Kvåle i Advokatfirmaet Punktum i Oslo, som på invasjonsdagen tok kontakt for å høre om han kunne hjelpe til, sa hun.

Kvåle kjørte til Ukraina i mars i fjor med medisiner, medisinsk utstyr og matvarer, etter å ha samlet inn penger i Norge.

– Kvåle har også fraktet tjue biler til Ukraina. Det er også flere andre norske advokater som bistår fordrevne mennesker.

I krigstid har advokater makt til å slåss for individet og beskytte de mest sårbare, sa Honcharevych.

– Det betyr noe. Når det gjelder sanksjoner, så er det viktig at advokater kjenner loven og holder selskaper ansvarlige. Om dere kan hjelpe oss med dette, ville det være veldig bra. Vi vet at mange selskaper fra EU forsøker å unngå sanksjoner ved å gå via andre land, det er utilgivelig i den situasjonen vi er i nå.

Advokater kan også bidra til å holde Russland ansvarlig for ødeleggelsene krigen forårsaker, sa hun.

40.000 ukrainere har nå ankommet Norge, og mange trenger juridisk hjelp. Advokater eller andre som ønsker å hjelpe til, kan ta kontakt med ambassaden, oppfordret hun.

Vil beslaglegge eiendeler

Inna Liniova, generalsekretær i den ukrainske advokatforeningen UBA, deltok også via videolink.

På storskjerm på representantskapsmøtet i Folkets Hus i Oslo deltok Inna Liniova.

Rettssystemet i Ukraina har helt fra Krym-annekteringen i 2014 arbeidet med krigsforbrytelser. Nærmere nitti tusen krigsforbrytelsessaker er nå registrert, sa hun.

– Om lag ti prosent av infrastrukturen er skadet eller ødelagt, og rettssystemet har store systemiske utfordringer. Men det er viktig at vi kan vise verden at vårt nasjonale rettsvesen er rettferdig, objektivt og erfarent.

Den ukrainske advokatforeningen driver en rettshjelpstelefon som er bemannet av femti advokater.

Den arbeider også, i samarbeid med andre lands advokatforeninger, for å utarbeide et felles krav om en internasjonal krigsdomstol, og for å lage et system for å kunne beslaglegge russiske eiendeler og bruke midlene til gjenoppbygging, fortalte hun.

Powered by Labrador CMS