Prosedyren for nominasjon av kandidater til EFTA-domstolen klar

Advokatforeningen, Høyesterett og Regjeringsadvokaten skal foreslå medlemmer til innstillingskomiteen, som skal ledes av lederen av Innstillingsrådet for dommere. I tillegg skal Utenriksdepartementet oppnevne ett medlem.

Dommerforeningen har i sin høringsuttalelse til Utenriksdepartementets forslag til nominasjonsprosess, gått i mot at Regjeringsadvokaten skal kunne foreslå medlemmer til innstillingskomiteen som skal foreslå en ny norsk dommer til EFTA-domstolen, skriver Rett24.

Dommerforeningen advarte om signaleffekten av at Regjeringsadvokaten, som forsvarer den norske statens interesser for EFTA-domstolen, får en rolle i nominasjonsprosessen, skriver nettstedet.

Innvendingen er ikke tatt til følge i Regjeringens prosedyre for nominasjon av kandidat til stilling som dommer ved EFTA-domstolen.

Debatt om 70-årsgrensen

I Norge er aldersgrensen for dommere sytti år, mens det i EFTA-domstolen ikke finnes en slik grense.

Mange høringsinstanser var skeptiske til å innføre en 70-årsgrense for EFTA-dommere, opplyser UD til Rett24.

Den nåværende norske EFTA-dommeren Per Christiansen skal fratre stillingen i januar 2023.

Per Christiansen. Foto: Privat

Stillingen som hans etterfølger skal lyses åpent ut på www.regjeringen.no, og følgende institusjoner / organisasjoner skal orienteres om utlysningen og oppfordres til å gjøre den kjent på egne nettsider:

Riksadvokaten, Domstoladministrasjonen, de juridiske fakultetene, Dommerforeningen, Advokatforeningen og Norges Juristforbund.

«Utlysningen skal videre inneholde en oppfordring til det underrepresenterte kjønn i Efta-domstolen om å søke», skriver UD.

Høyesterett, Regjeringsadvokaten og Advokatforeningen skal oppfordres til å foreslå to kandidater hver til innstillingskomiteen; en kvinne og en mann.

Kandidater må oppfylle de krav som stilles for å inneha dommerembete i Høyesterett.

Powered by Labrador CMS