Polske dommere har flere ganger protestert de siste årene.

- Polsk dom er et forsøk på å legitimere regjeringens ulovlige handlinger

- Helt klart i strid med både den polske grunnloven og europeisk lov, mener dommer.

Publisert

Den 7. oktober avsa presidenten for den polske grunnlovsdomstolen, Julia Przyłębska, en dom som kan påvirke Polens fremtid i EU. Dommen er omtalt i en rekke medier, deriblant norske Transitmag.no.

- Denne kjennelsen er ikke noe annet enn et forsøk på å legitimere de ulovlige handlingene til PiS-regjeringen, sier dommer Igor Tuleya fra Warszawa til nettstedet.

Han har blitt suspendert fra domstolen etter at han lot media være til stede da han avsa en dom som gikk i myndighetenes disfavør.

Den suspenderte dommeren mener at den nåværende grunnlovsdomstolen ikke er uavhengig.

Grunnlovsdomstolen består nå av 14 dommere, alle utnevnt av PiS-regjeringen.

Noen av dem sitter der i strid med loven, konkluderte Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) nylig med.

Etter grunnlovsdomstolens avgjørelse den 7. oktober, risikerer polske dommere over hele landet straff for å vise til avgjørelser fra EU-domstolen.

Samtidig viser uavhengige polske dommere til EU-domstolens avgjørelse fra juli, og nekter å sitte i samme dommerpanel som dommere som har blitt utnevnt eller forfremmet på ureglementert vis.

Dommerne trues med at de i fremtiden risikerer å bli utestengt fra sitt virke som dommere.

- Grunnlovsdomstolens kjennelse fra 7. oktober – som er et forsøkt på å hindre polske dommere i å vise til avgjørelser fra EU-domstolen – er helt klart i strid med både den polske grunnloven og europeisk lov. Fra et juridisk ståsted føler jeg meg ikke bundet av denne kjennelsen, siden den falt med medvirkning fra folk som aldri burde sittet i domstolen, sier dommeren Dariusz Mazur fra Krakow, som er talsmann for dommerorganisasjonen THEMIS til Transitmag.

Powered by Labrador CMS