Politiet med over 100 tilfeldige knivkontroller i Oslo på én kveld

Advokatforeningen har tidligere i høst gått hardt ut mot politiets tilfeldige visitering. Denne helgen ble ytterligere hundre personer kontrollert på gata.

- Lovstridig, har Forsvarergruppens leder Marius Dietrichson tidligere påpekt overfor Dagbladet.

Lørdag kveld meldte Oslopolitiet på Twitter at det var blitt gjennomført rundt hundre nye knivkontroller ved Strøget i Oslo sentrum.

Det var VårtOslo som først omtalte saken.

Ingen beslag ble gjort i forbindelse kontrollene som ble gjennomført lørdag, ifølge politiet.

Advokatforeningen kritisk til visitering

Lørdagens operasjon går inn i rekken av flere våpenkontroller som har blitt gjennomført i hovedstaden denne høsten.

Denne massevisiteringen er blitt møtt med sterk kritikk fra Advokatforeningen.

- Ordlyden i loven innebærer at massevisitasjoner av flere eller alle som er på et sted, ikke er lov. Det man her gjør, rammer bevegelsesfriheten, sa Dietrichson til Dagbladet tidligere i november.

Det er politiloven § 7 a som hjemler politiets adgang til å gjennomføre visitasjoner med formål om å avdekke våpen.

- Politiet har gjennom 7a fått anledning til å gripe inn mot personer hvis de har grunn til å mene det. Den hjemmelen har de strukket for langt når de har trukket nettet over en hel bydel, ved å stoppe alle. Befolkningen finner dette belastende, og spesielt minoriteter, sa Dietrichson til avisen.

Politiet har avvist kritikken

- Det er viktig å skille mellom våpenvisitasjon og det straffeprosessuelle tvangsmiddelet 'ransaking', der det bl.a. er krav om skjellig grunn til mistanke mot den personen vi ransaker. Ved en visitasjon blir alle behandlet likt, og ingen er mistenkt for straffbare handlinger, uttalte politiinspektør Tore Soldal til Dagbladet.

Han er leder for Enhet sentrum i Oslo politidistrikt.

- Grunnen til at vi har hatt et sentrumfokus de siste ukene, er at erfaringsmessig oppholder de grupperingene der det er vanlig å bære våpen, seg i sentrum på kveld og natt i helgene. Vi vil forhindre at det vi kaller utelivsvolden, utarter med hyppig bruk av våpen. Vi mener visitasjoner i dette området vil forebygge at særlig ungdom bærer våpen i utelivet, hvor bruk av alkohol senker terskelen for bruke disse, sa Soldal til avisen.

Powered by Labrador CMS