Tilhengere av organisasjonen Komitet Obrony Demokracji har demonstrert i en rekke polske byer de siste par årene. I januar 2016 sto KOD-sympatisører opp for folkets rettigheter i en demonstrasjon i Katowice, etter at en større endring av medieloven i Polen førte til stadig mer statlig kontroll av den polske rikskringkasteren TVP. Foto: KOD

Tredobler skilsmissegebyret i Polen: - Svekker mulighetene til de svakeste

Advokater er bekymret for at rettsikkerheten til de fattigste i Polen stadig svekkes. Nylig ble det foreslått å tredoble gebyret det koster for å skille seg.

Mens gebyret for å skille seg frem til nå har ligget på 600 zloty, har den polske regjeringen nå foreslått at det skal økes til 2000 zloty, eller om lag 4600 kroner, skriver nyhetsbyrået Newseria Biznes.

Det tilsvarer en økning på over 333 prosent. Økningen skjer som en del av et forslag til en rekke endringer av rettsgebyrer i landet.

- Forslaget har indikert at familien er en konstitusjonell verdi, og økningen i gebyrene skjer for å få folk til ikke å formelt skille seg. Ved skilsmisser der begge partene er enige har det hittil vært en regel om at halvparten av avgiften er blitt refundert til partene. Nå har departementet besluttet å stoppe dette, sier advokat Michał Kwieciński til nyhetsbyrået.

De siste månedene har det, som Advokatbladet tidligere har omtalt, kommet en rekke kontroversielle forslag og vedtak fra det høyrepopulistiske regjeringspartiet Lov og rettferdighet, som har rent flertall i det polske parlamentet. Partiet har justisministeren sørget for å bytte ut en rekke av dommerne i Høyesterett med dommere som sympatiserer med dem. Nylig ble det også foreslått å stramme inn den allerede strenge abortlovgivningen, et forslag som derimot ikke gikk igjennom.

– I Polen blir dommere til Høyesterett plukket ut uten offisielle valgkriterier. Den viktigste faktoren for å bli valgt, er hvorvidt dommeren støtter regjeringspartiet, ikke kvalifikasjonene. I tillegg har vi en midlertidig lov som gir justisministeren anledning til å avsette domstolsjefene – uten begrunnelse, opplyste leder av den største dommerforeningen i landet, Krystian Markiewicz, til Advokatbladet.

Leder i Polens største dommerforening var svært bekymret for rettsikkerheten i landet da Advokatbladet møtte ham i Katowice i begynnelsen av januar.
Powered by Labrador CMS