EU-domstolen legger ytterligere press på Polens omstridte regjering. Foto: belchonock/ Istock

EU-kommisjonen vil stanse omstridt polsk dommerreform

EU-kommisjonen har bedt domstolen om en midlertidig forføyning som skal hindre Polens nye dommerreform.

I en melding heter det at kommisjonen har besluttet å be domstolen om en midlertidig forføyning som gjenoppretter Polens Høyesterett til situasjonen før 3. april 2018, da en omstridt domstolsreform trådte i kraft.

Tidligere i år besluttet det polske parlamentet å endre pensjonsalderen for høyesterettsdommere fra 70 til 65 år. Dermed måtte 27 av domstolens 72 dommere pensjoneres.

Regjeringspartiet Lov og rettferdighetspartiet (PiS) hevder reformen ble innført for å kvitte seg med korrupte dommere, mens internasjonale kritikere, deriblant den norske Dommerforeningen, mener det høyrepopulistiske regjeringspartiet har gjort endringer for å kunne innsette sine «egne» dommere.

Les også: Derfor er situasjonen i Polen så alvorlig

Rent flertall

– I realiteten har man egentlig lagt ned det uavhengige rettsvesenet i Polen, uttalte Wiggo Storhaug Larssen til Advokatbladet.no i september.

PiS har rent flertall i det polske parlamentet, og kan dermed vedta lover uten å kompromisse med andre partier.

EU-domstolen startet i fjor vinter i en rettsprosess etter artikkel 7 i Unionens traktat, som i ytterste konsekvens kan frata Polen stemmeretten i EU. For at dette skal skje, må imidlertid alle EU-land være enige.

Powered by Labrador CMS