Siri Falch-Olsen (til v.) og Ragnhild Nakling var advokater i Wiersholm før de ble partnere i Ræder.

– Man må ikke velge mellom familie og jobb for å være partner

Som ansatte advokater så Siri Falch-Olsen og Ragnhild J. Nakling få kvinnelige kolleger som kombinerte partnerrollen med det å ha små barn. Nå stortrives de to trebarnsmødrene som partnere i Ræder.

Publisert Sist oppdatert

– Vi får ofte spørsmål om hvordan det går an å kombinere partnerrollen med å ha tre små barn, og ønsker å presisere at for oss går det helt fint, sier Siri Falch-Olsen.

Vi møter henne en typisk travel hverdagsettermiddag idet hun er i ferd med å hente sitt eldste barn etter fotballtrening. I likhet med kollega Ragnhild J. Nakling, ble Falch-Olsen partner i Ræders arbeidsrettsavdeling i fjor. Begge var i mange år advokater i Wiersholm.

– Partnerrollen i de største firmaene har nok i stor grad vært forbundet med at man måtte velge mellom enten å være partner eller småbarnsforelder. Mange kvinner slutter som advokat etter barn nummer to fordi de tror det ikke lar seg gjøre å kombinere jobb og familie. Bransjen har nok vært treg på dette området, sier Falch-Olsen.

Er blitt heiet frem

De to er nøye på å presisere at de har hatt ledere som har trodd på dem, gitt dem muligheter, og bidratt til at de fikk troen på seg selv.

– Dette er et yrke der jeg får stor frihet, men der det også stilles store krav. Det er ikke sånn at jeg er ferdig for dagen når jeg går fra jobb, sier Ragnhild Nakling.

– Samtidig har vi nok begge savnet flere rollemodeller som har omsorgsansvar i familien og kombinerer partnerrollen med et vanlig liv - hva nå egentlig det er -som å hente i barnehagen, følge på fotballtrening og å være hjemme med sykt barn, sier Nakling, og understreker at man ikke skal være blåøyd og si at man kan få alt.

– For det kan man ikke, poengterer hun, som i likhet med Falch-Olsen har tre barn å hente på skole og i barnehagen denne ettermiddagen.

Begge to får kabalen til å gå opp uten en aupair i hjemmet.

– Jeg har ikke ønsket å ha det, og mener at det er mulig for oss å få det til uten, men jeg har samtidig stor forståelse for at mange ønsker og trenger det, hvis man for eksempel har mindre fleksible jobber, sier Falch-Olsen.

Må ikke velge

Hun har lagt bort ambisjoner om hverdagsmiddagene, og er tydelig på at familie og jobb er hennes første prioritet, og det meste ellers kommer i andre rekke.

– Men jeg lever et vanlig liv, og møter venninner og ser på serier, jeg også. Vi vil gjerne si til andre småbarnsforeldre at dette lar seg gjøre! Jeg håper vi kan bidra til at småbarnsforeldre får lyst til å bli i bransjen. For hvis du skal bruke mye tid på jobben, så må du synes det er gøy også, sier Nakling.

Også kollega Siri Falch-Olsen synes kombinasjonen fungerer godt.

– Man må ikke velge mellom familie og jobb for å ha en rolle som partner. Det er mulig å få til begge deler. Vi har begge tre barn under ti år, og ektefeller med egne karrierer og jobber som de prioriterer, sier hun.

Tok forlenget perm

Både Falch-Olsen og Nakling valgte å ha lengre permisjoner i forbindelse med fødslene sine.

– Om du er hjemme i fem, seks - eller tolv måneder når du får barn bestemmer ikke karriereutviklingen din. Jeg har selv hatt forlenget perm med mine barn. Det viktige er hva som skjer når du kommer tilbake i jobb, sier Falch-Olsen.

– Det er en mangel på rollemodeller i advokatbransjen som viser at kombinasjonen familie og jobb er mulig. Allerede da jeg begynte på jussen i 2004 var det femti prosent kvinner. Dette burde gjenspeiles i partnerskapene i større grad i dag. Utviklingen har gått for sakte, sier Siri Falch-Olsen.

Nakling er enig.

– Som advokat er det feil å tenke at fraværet ditt fra jobb ikke betyr noe, og du kan ikke tro at du har akkurat samme utvikling på jobb i denne perioden siden du rett og slett ikke er på jobb når du er hjemme i foreldrepermisjon.

- Men jeg er likevel imot å tenke at det er det som skal være avgjørende. Det som avgjør, er om man har lyst og guts og står på når man kommer tilbake– og samtidig møter noen som ønsker deg velkommen tilbake og har troen på at du får det til, sier Nakling.

Egen podcast

Fremfor forretningsmiddager og konferanser har de to Ræder-partnerne satset på sin egen podcast «Råd om rett» der de to arbeidsrettsspesialistene byr på ukentlige samtaler om arbeidsliv.

Hver tirsdag slipper de en femten minutter lang episode. Hittil har de blant annet snakket om verneting i internasjonale arbeidsforhold, arbeidsgivers aktivitets- og redegjørelsesplikt, beregning av feriepenger og arbeidstakers rettigheter ved konkurs, for å nevne et utvalg.

Podcasten finner du her.

Powered by Labrador CMS