- Tross de familievennlige norske ordningene kommer vi til kort, sier forsker Selma Therese Lyng.

- Likedeling bør være første skritt

Selma Therese Lyng mener advokatfirmaene bør ta ansvar og oppfordre menn og kvinner til å dele permisjonen likt.

– For å opprettholde motivasjonen er det helt avgjørende at den ansatte opplever karrieremuligheter når han eller hun er tilbake i arbeid, mener hun.

Forsker Selma Therese Lyng ved Arbeidsforskningsinstituttet ved Høgskolen i Oslo og Akershus har skrevet doktoravhandling om familieliv og karriere i høystatusyrker, som advokatbransjen. Hun mener en av hovedgrunnene til at ikke flere kvinner blir partnere, er at fødselspermisjonen deles så ulikt– selv blant ellers likestilte par.

– Når mor tar det meste av foreldrepermisjonen kommer man lett inn i tradisjonelle kjønnsroller, der hun tar hovedansvar på hjemmebane. Samtidig blir den lange mammapermisjonen opptakten til en negativ karrierespiral i jobber der konkurransen er sterk. Det skjer en slags «mødregjøringsprosess» hvor kvinner som oppfattes som lovende partneremner blir omkategorisert fra «A-laget» til «B-laget» når de får barn, sier Lyng.

Prosessen kan starte allerede kan starte allerede når en forteller at en er gravid, med avtakende interesse fra kolleger og ledere, at pulten tømmes for oppdrag, utestenging fra attraktive klientrelasjoner og prestisjefylte og karrierefremmende prosjekter, dårlige lønnsoppgjør og at forespeilte opprykk uteblir.

Lyng har intervjuet noen menn som har tatt lengre permisjon enn det som er vanlig, og som kunne fortelle om eksakt samme problemstilling.

– Selve mekanismen er kjønnsblind, men den får veldig kjønnsskjeve konsekvenser når det stort sett er mor som tar den lengste permisjonen, forklarer Lyng.

Mangelen på kvinnelige advokater i toppsjiktet forklares ofte med at kvinner har lav selvtillit, svake nettverk og dårlig kjennskap til maskuline bransjekoder. Selma Lyng mener dette ikke er hovedutfordringen.

– Kvinnene jeg har intervjuet forteller at de opplevde å ha like gode karrieremuligheter som mannlige kolleger før de fikk barn. Utfordringen handler om det å kombinere omsorgsansvar med karriere i jobber med sterk konkurranse, sier Lyng. 

Ifølge forskeren blir det også for enkelt å bare skylde på grådige advokatfirmaer som tyner de ansatte.

– Selve konkurransen innebærer at hva som er godt nok hele tiden er avhengig av konkurrentenes prestasjoner. Det er faktisk noen mekanismer som er vanskelig å regulere for arbeidsgiver. Hvis du skal ha noen sjans må du kunne konkurrere. Ellers er alternativet det som mange av mødrene i studien min gjør: Å finne seg en jobb som er lettere å kombinere med omsorgsansvar, men som samtidig gir færre karrieremuligheter og lavere lønn og status noe annet å gjøre, påpeker Lyng.

– Hvordan skal kvinner kunne opprettholde motivasjonen som trengs for å stå løpet ut til å bli partner?

– Foreldre som tar permisjon må oppleve at de har karrieremuligheter når de kommer tilbake. I konkurranseintensive karrierejobber kan det å benytte seg av våre generøse velferdsordninger få negative karrierekonsekvenser.

I tillegg bør arbeidsgiverne ifølge henne gi flere føringer for at mødre og fedre bør dele permisjonen likere.

– De bør også sørge for at de som kommer tilbake får spennende og meritterende oppdrag – selv om de nå også har forpliktelser på hjemmebane, sier Lyng.

LES OGSÅ:

KPMG-topp: Valgfrihet viktigere enn likedeling av permisjon

Powered by Labrador CMS